Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Ahmet Günes vil have de små og mellemstore virksomheder til at gribe væksten ved at tænke nyt, når de ansætter nye medarbejdere. Pressefoto

Gør noget nyt og skab mere vækst

Nytænkning. Smag gerne lidt på ordet.

For ind i mellem er der brug for at bryde ud af de gamle vaner og gøre noget nyt. Og det er lige præcis det centrale budskab, du får med i dagens nyhedsbrev.

Ahmet Günes, der er stifter af Lead the Talent, vil have flere af de små og mellemstore virksomheder til at bryde ud af vanetænkningen, når de rekrutterer nye medarbejdere. Tænk nyt og vær åben for at ansatte de ledige dimittender - i stedet for konsekvent at søge de erfarne kandidater.

For hvis ikke virksomhederne kan få den arbejdskraft de har brug for, går de glip af væksten - derfor vil Ahmet Günes have SMV'erne til at gribe ud efter dimittenderne. Du kan læse - eller lytte - til hans opfordring nedenfor.

Du kan også møde direktør og bestyrelsesformand Mie Krog. Hun vil også gerne have de små og mellemstore virksomheder til at tænke nyt, når de skal rekruttere nye medlemmer til deres bestyrelser. Derfor bruger hun en del tid på at være aktiv i netværket Bestyrelseskvinder, som hun selv er initiativtager til.

Derudover er hun også selvstændig med virksomheden Vimavima og har en lang erhvervskarriere bag sig som topchef.  Hun giver et indblik i sine tanker om ledelse og arbejdsliv i vores serie '9 hurtige til direktøren'.

Hvis du tror, andre kan have gavn af at læse - eller lytte med til dagens indhold må du meget gerne dele vores nyhedsbrev med dem. Nye læsere kan tilmelde sig her.

God fornøjelse og tak, fordi du følger med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist

Lyt til Erhvervsliv Aarhus her

Lyt til dagens indspark fra stifteren af Lead The Talent.
Med CO-industris Samarbejdspris følger en skulptur af kunstneren Stiig Kalsing. Tillidsrepræsentanterne får desuden 5.000 kroner til at fejre prisen med kolleger. Forrest fra venstre Mads Andersen, Christian Dyring, fællestillidsrepræsentant, og Lene Overgaard Andersen, CEO Johnson Controls Denmark. Bagerst fra venstre tillidsrepræsentanterne: Bo Bennetsen, Helle Grimer, Patrick Simony og Peter Jensen. Foto: Brian Rasmussen

Det bør du vide fra erhvervsugen i Aarhus

Johnson Controls har modtaget CO-industris Samarbejdspris 2021, fordi de arbejder målrettet med at skabe et stærkt samarbejde i virksomheden og har sat den grønne omstilling på samarbejdsudvalgets dagsorden.

Actona Group, der er en del af Lars Larsen Group, kan nu offentliggøre opkøbet af Risskov-virksomheden Theca. Det sker kort tid efter et historisk rekordregnskab og annoncering af en ny vækststrategi. Dermed kan Lars Larsen Group styrke sin position indenfor møbelpolstring markant.

Byggeriet af Lighthouse i Aarhus Ø nærmer sig de øverste etager og Danmarks højeste boligbyggeri bliver lige nu en etage højere om ugen, takket være et stærkt samarbejde mellem entreprenør og leverandør.

Det længe ventede erhvervstårn Byporten Syd får sin første lejer. Forsikringsselskabet Gjensidige har indgået en syv-årig aftale med Dansk Erhvervsprojekt, som står bag byggeriet, der forventes at stå færdig i 2022.
En ny podcast fra Vækstfonden giver gode råd til at komme i gang med livet som iværksætter. Den kommer blandt andet omkring, hvordan du får del i den kapital og rådgivning, som Innovationsfonden stiller til rådighed.

Her får du fem historier om stort og småt fra byens erhvervsliv.

RUNDT I BYEN: Johnson Controls Denmark ApS i Højbjerg har Danmarks bedste ”samarbejdsplads”. Derfor har virksomheden i dag modtaget CO-industris Samarbejdspris. Ledelse og medarbejdere får prisen, fordi de arbejder målrettet med at skabe et stærkt samarbejde i virksomheden, og fordi de har sat den grønne omstilling på samarbejdsudvalgets dagsorden.

De er begyndt med at rense samarbejdsudvalgets dagsorden for dagligdags udfordringer i driften. I stedet er det nu strategiske overvejelser om fremtidige indsatsområder, der er på programmet. Det giver mulighed for at drøfte emner som ny personalepolitik, efter- og videreuddannelse af medarbejderne og virksomhedens indsats i den grønne omstilling.

Lene Overgaard Andersen, CEO i Johnson Controls Denmark, påpeger, at samarbejdsudvalget har arbejdet strategisk og målrettet på at skabe et gensidigt tillidsforhold gennem faste rammer og gode principper for det gode samarbejde.

- Der er ingen tvivl om, at samarbejdsudvalget spiller en vigtig rolle for medarbejdernes videre- og efteruddannelse i forhold til de stigende krav til ny teknologi og digitalisering. Ligesom samarbejdsudvalget kan og bør spille en central rolle i forbindelse med grøn omstilling af virksomheden. Det er herigennem, vi kan få flest mulige medarbejdere involveret og sikre, at relevant viden, indsigt og erfaring bringes i spil,  siger hun.

Lars Larsen Group styrker sin position indenfor møbelpolstring med et nyt opkøb. Actona Group, der er en del af Lars Larsen Group, har nu offentliggjort opkøbet af Theca. Theca, der er beliggende i Risskov, producerer blandt andet sofaer og lænestole og har egne polsterfabrikker i Litauen og i Hviderusland, hvor der ugentligt produceres mere end 3.500 ordrer.

- Opkøbet af Theca er det første i en række af strategisk vigtige opkøb, der både skal styrke vores innovations- og produktionskompetence samt skalere vores kapacitet betragteligt. Vi satser aktivt på at styrke os indenfor polstermarkedet,  siger CEO for Actona Group, Jimmi Mortensen i en pressemeddelelse.

Theca er grundlagt af Claus Svenningsen, der fortsætter i virksomheden og bliver ansvarlig for den nye polster-division under Actona Group. Han har indtil nu ejet en tredjedel af Theca, mens henholdsvis Dansk Ejerkapital (tidl. Industri Udvikling) og LTP Group ligeledes har haft hver en tredjedel af ejerskabet, der overgår 100 procent til Actona Group, når handlen er på plads.

Danmarks højeste boligbyggeri Lighthouse bliver en etage højere om ugen. Byggeriet af Lighthouse i Aarhus Ø nærmer sig de øverste etager, og Danmarks højeste etageejendom er planlagt til at stå færdigt i 2022 og bliver hele 142 meter højt med 381 boliger fordelt på 45 etager.

Et stærkt samarbejde mellem totalentreprenøren Per Aarsleff og forskallingsleverandøren Peri er medvirkende til, at det muligt at støbe en ny etage på blot én arbejdsuge.

- Overholdelse af tidsplaner er altafgørende i både store og små byggerier. Ingen byggerier er ens, det er aldrig en lineær arbejdsproces, og man skal løbende evaluere, være kreativ og omstillingsparat. Den tætte sparring og dialog, som vi har haft med Peri har været en af årsagerne til, at vi har kunnet støbe en etage om ugen, siger Uffe Røge, sektionsingeniør i Per Aarsleff.

Gjensidige bliver første lejer i det længe ventet erhvervstårn Byporten Syd. Den 14.459 kvadratmeter store kontorbygning, der forventes at stå færdig i 2022, bliver den nye jyske adresse for forsikringsselskabet Gjensidige.

Selskabet har skrevet under på en syv-årig lejeaftale med selskabet bag den store kontorbygning, Dansk Erhvervsprojekt.

- Lokalerne har en fleksibilitet, der tilgodeser vores behov, men allervigtigst vil de bidrage til at styrke fællesskabsfølelsen og samarbejdet mellem kollegerne, der i dag sidder i Aarhus og Skanderborg, siger Bente Refsgaard, chef for Kontordrift i Gjensidige i en pressemeddelelse.

Danmark skal være verdens bedste iværksætterland, lyder visionen fra Dansk Erhverv, men hvordan når vi dertil? Og hvordan kan du som iværksætter få del i den kapital og rådgivning, som Innovationsfonden stiller til rådighed?

Det fortæller Jasmina Pless, chef for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv og Anne-Marie Levy Rasmussen, direktør i Innovationsfonden mere om i podcasten 'Sæt i Gang', der er produceret af Vækstfonden. Du kan lytte til afsnittet her.

Vækstfondens podcast-serie 'Sæt i gang - Vækstfondens guide til iværksætteri' er skabt for at inspirere og dele ud af gode råd og viden til iværksættere, virksomheder og andre aktører i økosystemet.


Ahmet Günes, stifter af Lead The Talent, der hjælper ledige dimittender i arbejde gennem 12 ugers forløb, hvor jobsøgende matches med virksomheder (typisk en SMV). Pressefoto

Grib den nu, den satans vækst

- Det kan ikke passe, at de ledige akademikere er nødsaget til at søge jobs helt udenfor deres felt, når der lige nu ligger et stort uforløst potentiale hos en masse SMV'er. For lige nu er der stor mangel på kvalificeret arbejdskraft, og det kan koste virksomhederne dyrt, hvis de ikke løser den udfordring, mener Ahmet Günes.

Han vil have flere af de små og mellemstore virksomheder til at slå kløerne i de ledige dimittender, i stedet for altid at efterspørge kandidater med tre-fire års erfaring. Og så skal dimittenderne også se muligheder hos virksomhederne i stedet for at lade sig begrænse til en bestemt branche eller jobfunktion.

Erhvervslivet skal ruske op i deres rekrutteringsprocesser, hvis ikke de vil gå glip af væksten. I stedet for at fokusere på uddannelse og baggrund, skal de sætte potentiale, muligheder og nytænkning i førersædet.

Beklager mit ordvalg. Hvis nogle skulle være i tvivl, er det naturligvis en reference til folkekære TV2’s ”Kys det nu, det satans liv”. En sang, der tager afsæt i, hvordan livet er for vores fødder – og at det blot handler om at gribe det og udnytte dets potentiale.

Netop her kommer referencens formål til sin magt. Selv samme handling burde nemlig i min optik finde sted hos de danske virksomheder, som kun er et mulehår fra øget produktivitet og dermed vækst - hvis blot de tør gribe de åbenlyse muligheder.

Meget tyder på, at den danske økonomi langt hen ad vejen har lavet en blød og relativt ukompliceret landing efter coronapandemiens faste tag i samfundets strube. Det til trods, har regeringens Reformkommission (2021) opsummeret nogle udfordringer, som vi bør og skal tage hånd om for at bevare den fortsatte produktivitet og vækst i vores samfund.

Her sættes blandt andet fokus på, hvordan vi i øjeblikket oplever et 'uudnyttet produktivitetspotentiale' blandt vores virksomheder, mens det ligeledes påpeges, hvordan 'Virksomheders adgang til velkvalificeret arbejdskraft er en forudsætning for høj produktivitet'.

Alt sammen imens vi samtidig hører regeringen skyde med skarpt overfor de ledige dimittender og akademikere, og i den forbindelse lufter planer om at give dagpengesatsen et gok i nødden - for derved at ”motivere” dem til at komme ud af fjerene og i arbejde.

Altså er der tale om et uudnyttet vækst- og produktivitetspotentiale, som vi særligt oplever hos danske SMV’er. Et potentiale, som i virkeligheden ville kunne blive forløst ved at inddrage netop den gruppe ledige dimittender, som i skrivende stund har svært ved at finde et arbejde.

For præcis den gruppe besidder i min optik en klart undervurderet mængde viden og kompetencer, som blot venter på at blive udfoldet og formet i de rette rammer.

Kan det virkelig passe, at de ledige akademikere er nødsaget til at søge job helt udenfor deres felt, når der nu ligger et uforløst potentiale indenfor deres kompetenceområde hos SMV’erne? Mit svar er et rungende nej.

I virkeligheden mener jeg, at vores erhvervsliv og de tilhørende ansættelser bærer præg af en dobbeltblindhed. Virksomhederne har svært ved at se potentialet ved en dimittend – og dimittenderne har (særligt hos SMV’er) svært ved at finde ud af, hvor og hvordan de passer ind.

Når virksomhederne er på udkig efter nye medarbejdere, bliver udgangspunktet nemt, at den ønskede kandidat minimum skal have tre-fire års erhvervserfaring med i bagagen. Samtidig stilles der store krav til kandidatens afstand til jobbet og uddannelsesmæssige baggrund.

Hvis vi skal komme ovenstående problem til livs, mener jeg, at virksomhederne er nødt til i langt højere grad at frigive sig fra deres vanlige rekrutteringsmanus, når de skal ansætte i deres virksomhed – og i stedet placere ord som potentiale, muligheder og nytænkning i førersædet.

Når det sker, så er det, at muligheden for at matche på tværs af fagligheder, erfaring og kompetencer opstår. Samtidig skaber det potentiale for at løse problemet med denne dobbeltblindhed.

Som stifter af virksomheden Lead The Talent - der netop er sat i verden for at forløse potentialet mellem ledige dimittender, akademikere og SMV’er - oplever jeg eksempelvis ofte, kandidater fra humaniora eller samfundsvidenskab, som med deres analytiske tilgang (eventuelt kombineret med en uudnyttet interesse indenfor et særligt felt) viser sig at kunne bidrage til øget vækst i SMV’er indenfor felter som IT-, transport- eller håndværkerbranchen. Ansættelser, der aldrig ville have fundet sted, hvis man i ansættelsessituationen udelukkende havde kigget på deres CV og uddannelser.

Samtidig peger Reformkommissionen på en udvikling, hvor man med udsigten til at skulle være på arbejdsmarkedet i op mod 50 år i stigende grad vil opleve, at mange vil beskæftige sig med noget helt nyt af flere omgange i livet.

Sker det, vil det, at tænke ud over de vanlige ansættelseskrav, ikke blot være en genvej til vækst. Det kan måske vise sig at være den eneste vej - og dermed et nødvendigt onde for at få ansættelseskabalen til at gå op.

Derfor hviler der i min optik et stort ansvar på virksomhedernes skuldre i den kommende tid. Et ansvar, som handler om at gribe den satans vækst – og det tilhørende uudnyttede potentiale ved de ledige dimittender.

Jeg lover – det lønner sig. Både nu og med god sandsynlighed endnu mere på sigt.

Mie Krog er direktør i virksomheden Vimavima, der rådgiver inden for ledelse og strategi. Hun har startet et netværk af bestyrelseskvinder, hvor hun motiverer og træner kvinder i bestyrelsesarbejde. Foto: Hans Christian Jacobsen

9 hurtige til Mie Krog: Jeg samler på mennesker

Mie Krog har været både brandingdirektør i Lego og marketingsdirektør i Jysk, inden hun stiftede sin egen virksomhed Vimavima, der tilbyder strategisk rådgivning til ejerledet SMV'er.

Hun har også en del erfaring som bestyrelsesmedlem og bestyrelsesformand. Et arbejde, hun er blevet så begejstret for, at hun for fem år siden stiftede netværket Bestyrelseskvinder for at få flere kvinder til at gå den samme vej. Og ikke mindst gøre det lettere for virksomhederne at få øje på de kvindelige kandidater, når de rekrutterer til bestyrelsen.

Vi stiller her, Mie Krog, ni spørgsmål om ledelse og arbejdsliv. Og hun fortæller blandt andet, at det er relationen mellem mennesker, der er drivkraften for hende. Derfor holder hun godt fast i de gode bekendtskaber, selvom hun skifter job. For hendes store netværk er hendes bedste sparringspartner.

Hvad er det bedste ved at være direktør? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt direktør og bestyrelsesformand Mie Krog om at svare på.

Q&A: Mie Krog er en kvinde, der er svær at komme udenom i det aarhusianske erhvervsliv.

Hun er direktør i sin egen virksomhed Vimavima, der tilbyder strategisk rådgivning til ejerledede virksomheder. Det er efterhånden seks år siden, hun kastede sig ud i livet som selvstændig, efter at have haft adskillige topposter som brandingdirektør i Lego, marketingdirektør i Jysk og kommerciel direktør i IDdesign.

Men den 52-årige Mie Krog er også kendt for sit arbejde i en række bestyrelser. Hun besidder i dag adskillige bestyrelsesposter, både som formand og menigt medlem, for virksomheder som blandt andet Sinful, Aarhus Letbane, Ruths Hotel, Plantorama, Imerco, All-Styles, Y-Connection og Kentaur.

En stor del af hendes fritid bliver også brugt som partner i SelectionF, som er en nordisk digital rekrutteringsplatform for erfarne kvindelige bestyrelseskandidater, samt netværket Bestyrelseskvinder, som hun også er initiativtager til. Her arbejder hun for at få flere kvinder i spil omkring bestyrelsesarbejdet.

Erhvervsliv Aarhus stiller her skarpt på Mie Krog med ni hurtige spørgsmål om karriere og ledelse.

1. Hvad er den aktuelle status for dig og din virksomhed?

- Der er gang i mange aktiviteter i Vimavima, så det er svært at sige, hvad der fylder mest. Mit bestyrelsesarbejde går godt, vi er kommet godt ud på den anden siden efter corona. Noget af det der fylder lige nu, er min fritids-dagsorden relateret til flere kvinder ind i bestyrelserne, fordi der er alt for få åbne søgninger til nye medlemmer og virksomhederne gør som de plejer - de søger i deres nære netværk, som typisk består af mænd.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Det har jeg faktisk tænkt en del over. Min mand og min søn lægger øre til meget.

- Men jeg har en stribe af tidligere kollegaer, som jeg bruger forskelligt, alt efter om det er strategi, ledelse eller noget helt andet, jeg søger sparring på. Jeg er så heldig at have et hav af dygtige mennesker at trække på. Der er mange dagsordener, man skal have sparring på, og det er derfor et alsidigt netværk er fantastisk.

- Derfor holder jeg også fast i de gamle kollegaer. Det er blevet lidt en sport for mig. Jeg samler på mennesker, som jeg svinger med, og jeg går gerne den ekstra mil for at bevare en god relation.

3. Hvad er det bedste ved at være selvstændig?

- Det er at være sin egen ressource og have mulighed for at vælge til og fra på projekter og mennesker. Det kan man selvfølgelig ikke så meget i begyndelsen med en ny virksomhed, men det kan jeg i dag, og når tiden er knap, bliver man nødt til at vælge noget fra.

- Fleksibiliteten er også et stort gode.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

- Det har været at sige farvel til Lego og Jysk, for begge er værdibårne virksomheder. Men mit job hos Lege kunne ikke forenes med vores familieliv. Mit farvel til Jysk handlede om, at jeg ville prøve noget andet og mere end det, de kunne tilbyde mig.

- Men det er store beslutninger at sige farvel til et job, og det kræver store overvejelser. Det er en stor ledelsesbeslutning af vælge sin klan fra og siger farvel til en organisation. Det kan blive skelsættende for ens karriere.

- For mig var det at blive selvstændig mere en personlig beslutning end en ledelsesbeslutning.

5. Hvor meget arbejder du?

- Alt for meget! Men jeg er typen, der går op i om timerne bliver brugt rigtigt, og ikke hvor mange timer det er. Så jeg tæller ikke timer, men tror ikke, jeg nogensinde har været under de 50-60 timer.

- Det, jeg laver, er min livsstil, så når nogen ringer om lørdagen, kan jeg ikke lade være med at tage telefonen.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det er alle de spændende mennesker, jeg arbejder sammen med, og at jeg får lov til at bidrage med noget, der gør en forskel. Jeg er blevet mere bevidst om det med årene, at mit arbejde gerne må give menig på den store klinge, hvor det er dagsordener, der er berigende for samfundet.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Det er tålmod, at være tålmodig. Jeg har arbejdet på strategisk niveau i 20 år, og det at give tid til at se strategierne komme til live og lade det falde ned i organisationen tager bare tid. Men man skal give folk tid til at komme med på rejsen, og det har jeg stor respekt for.

- Derfor har det været en gave for mig at skifte spor, så jeg nu arbejder mere på tværs af organisationerne.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Jeg har altid levet efter at se på dem, der er 10 år ældre end mig, som jeg gerne vil efterligne. Jeg har været nysgerrig på, hvad der bragte dem i den position, de har nu? Og hvilke valg traf de?

- Det har været en vigtig del af min karriereudvikling, og særligt i bestyrelsesarbejdet at finde ud af, hvordan de andre gjorde. Nina Smith er en af dem, jeg er inspireret af og har fulgt i over 20 år.

9. Hvad er det næste mål for dig?

- Mit næste mål er nok mest på den personlige agenda. Her oven på corona, hvor verden igen er åben, vil jeg gerne ud at vandre igen med en rygsæk på ryggen. Måske på tværs af Grønland eller noget andet lidt uberørt, men det bliver nok ikke Caminoen.