Her får du ugens vigtigste regnskaber fra Aarhus
Proshop løfter bundlinjen i forhold til året før og runder 2,7 milliarder kroner i omsætning.
Systematic slår igen sin egen omsætningsrekord og leverer et solidt regnskab for 2020-2021.
Arla leverede solide finansielle resultater i 2021 trods forstyrrelser forårsaget af pandemien.
Vestas kæmper med forstyrrelser i forsyningskæden og stigende råvarepriser.
Proshop leverer stærkeste regnskab i virksomhedens 26-årige historie
Proshop løfter bundlinjen i forhold til året før og runder 2,7 milliarder kroner i omsætning, hvilket er 28 procents vækst i forhold til 2020, siger direktør Poul Thyregod.
At lægge knap 600 millioner oveni omsætningen lægger et kæmpe pres på logistikken i forretningen, hvor ordrerne igen er øget det seneste år, fordi kunderne køber bredere. Hvor de før købte it-udstyr, køber de i dag også smart home-produkter, tilbehør til kæledyr, parfume eller legetøj med. Virksomheden har de seneste år udvidet sit produktsortiment til nu at omfatte over 230.000 forskellige varer.
- Derfor har vi automatiseret og effektiviseret i stor stil for at kunne følge med, og det er heldigvis lykkes. I 2021 blev der investeret i en ny pakkerobot, der kan pakke 1200 pakker i timen og samtidig lave individuelle papkasser, der sparer cirka 20 procent på papforbruget.
Stifter og direktør Poul Thyregod ejer 40 procent af Proshop, A. Wilhelmsen Capital A/S 40 procent og Dolphin Management A/S 20 procent af virksomheden.
Systematic sætter omsætningsrekord i stærkt årsregnskab
Salget af softwareløsninger til sygehusvæsen, forsvar og forsyningssektoren i både ind- og udland sikrer Systematic en rekordomsætning på 1.287 millioner kroner og et driftsresultat på 243 millioner kroner.
- Jeg betragter det nye regnskab som vores stærkeste til dato, fordi vi ser organisk vækst fra samtlige forretningsområder - specielt inden for sundhed og forsvar. Og fordi en højere andel af vores omsætning fortsat kommer fra produktsalg og vedligeholdelse af solgte softwareløsninger. Det bekræfter os i, at vores strategi om at bevæge os over mod i højere grad at være et produkthus er den helt rigtige, siger CEO Michael Holm.
I efteråret blev Systematic kritiseret i to danske medier for at eksportere forsvarssoftware til de Forenede Arabiske Emirater og blev beskyldt for – via sit engelske datterselskab – at forsøge at omgå danske restriktioner på eksport til Emiraterne. Østjyllands Politi er blevet bedt om at undersøge sagen.
- Vi er af den klare overbevisning, at vi har overholdt loven og været transparente over for de danske myndigheder. Skal man sige noget positivt, så er det, at vi nu får en faktuel og juridisk vurdering af sagen, og det vil vi gerne medvirke til, siger Michael Holm.
Arla Foods fortsætter væksten trods ustabile markedsforhold
Arla-koncernens samlede omsætning steg med 5,6 procent til 11,2 milliarder euro (mod 10,6 milliarder euro i 2020), primært drevet af højere salgspriser og en volumendrevet salgsvækst blandt strategiske brands på 4,5 procent.
- Vores strategiske brands klarede sig usædvanligt godt i 2021, idet forbrugerne på verdensplan fortsat havde stor appetit på vores naturlige og næringsrige mejeriprodukter af høj kvalitet. Fra måned til måned fastholdt vi en stram styring af salget og driften og sikrede leveringer uanset om efterspørgslen på vores sortiment var til derhjemme, i foodservice-branchen eller på farten i takt med, at nedlukningerne blev lempet, og vi kunne vende tilbage til arbejdspladserne for en stund, forklarer administrerende direktør, Peder Tuborgh.
Arla forventer, at inflationen og volatiliteten fortsat vil påvirke forretningen og andre sektorer et godt stykke ind i 2022. Arla planlægger at investere 600 millioner EUR i 2022, primært i strukturelle investeringer såsom en udvidelse af Starbucks' produktionskapacitet på Esbjerg Mejeri. De har også planer om at investere i yderligere digitaliseringsløsninger i forsyningskæden.
Vestas er ramt af modvind: Tjener markant færre penge
Flere forhold har gjort det sværere for Vestas at tjene penge i 2021, og det har været med til at sænke selskabets overskud. Det fremgår af vindmølleproducentens regnskab for 2021. Det skriver Ritzau.
Samlet har Vestas i 2021 tjent 1,3 milliarder kroner. Det er markant lavere end året før, hvor Vestas tjente 5,7 milliarder kroner. Årsagen til den store nedgang er blandt andet forstyrrelser i forsyningskæden, der har gjort, at Vestas ikke har kunnet producere og opstille vindmøller i det planlagte omfang og tempo. En anden årsag er stigende omkostninger på alt fra stål til transport.
Til den positive side kan Vestas dog glæde sig over en rekordhøj omsætning, der er endt på 116 milliarder kroner.
- I 2021 gjorde Vestas store strategiske fremskridt for at styrke vores fundament og kundefokus. I et udfordrende miljø ydede alle hos Vestas en fremragende indsats for at sikre en rekordhøj omsætning og overleveringer på 16,6 gigawatt uden at gå på kompromis med sikkerhed og kvalitet, siger Henrik Andersen, koncernchef og administrerende direktør i Vestas.