Danske Commodities slår alle rekorder: Resultatet er vokset 500 procent
Danske Commodities har offentliggjort årsregnskabet for 2021. Med et rekordhøjt justeret driftsresultat på to milliarder kroner har de klaret sig sikkert gennem et marked med udsving i et hidtil uset omfang.
- Det, jeg er allermest tilfreds med i forhold til årets resultat, er, hvordan vi har formået at navigere i et vanskeligt marked. 2021 har været skelsættende med historisk høje energipriser, og for alle markedsaftagere har det betydet en øget risiko og et øget behov for likviditet, siger CEO Helle Østergaard Kristiansen til Erhvervsliv Aarhus.
Erhvervsliv Aarhus har talt med energihandelsselskabet, om hvad der har drevet deres succes, og hvad vi kan forvente fremover.
REGNSKAB: Der var grund til at finde champagnen frem hos Danske Commodities, da de torsdag præsenterede deres årsresultat for 2021. De kalder det selv et stærkt resultat i et skelsættende år, og tallene taler sit tydelige sprog.
Danske Commodities leverede et rekordhøjt justeret driftsresultat (EBIT) på 2,0 milliarder kroner i 2021 mod 324 millioner kroner i 2020. Årets justerede bruttoresultat udgjorde 2,6 milliarder kroner mod 725 millioner kroner i 2020. De leverede en bruttoomsætning på 240 milliarder kroner, og selskabet styrkede samtidig sin finansielle position med en stigning i egenkapitalen på 94 procent til 4,8 milliarder kroner.
- Det, jeg er allermest tilfreds med i forhold til årets resultat, er, hvordan vi har formået at navigere i et vanskeligt marked. 2021 har været skelsættende med historisk høje energipriser, og for alle markedsaftagere har det betydet en øget risiko og et øget behov for likviditet. Her har vores samarbejde med Equinor vist sit værd, siger CEO Helle Østergaard Kristiansen til Erhvervsliv Aarhus.
Succes og konkurrence
Ifølge Helle Østergaard Kristiansen er Danske Commodities succes en kombination af flere faktorer.
- Det er resultatet af dygtige medarbejdere, og det faktum, at vi er til stede i 40 markeder. Og så har vi et virkelig godt teknisk setup, der gør, at vi har en skalerbar forretningsmodel og som betyder, at vi kan gennemføre op mod 15.000 handler om dagen, siger Helle Østergaard Kristiansen.
Danske Commodities
- Stiftet af Henrik Lind i Aarhus i 2004
- Handler med el, gas, certifikater og vedvarende energi i 40 markeder - på tværs af Europa, i Australien og USA
- Det kan blive op til 15.000 transaktioner på de travleste dage
- Aarhus-virksomheden blev solgt til den internationale energi-gigant Equinor (tidligere Statoil) i februar 2019 for tre-fire mia. kroner
De seneste år har flere energihandelsvirksomheder slået rødder i Aarhus, blandt andet In Commodities, der også leverede et rekordresultat for 2021. Men selvom der er kommet flere spillere til, frygter de ikke konkurrencen hos DC.
- Det er svært for mig at sige, om andre kan kopiere vores succes, for vi er trådt ind i en ny liga. Vi er den største spiller i Europa og en markedsleder. Men jeg mener, der er brug for Danske Commodities, fordi der er lige nu behov for investeringer i vedvarende energi, lyder det fra Helle Østergaard Kristiansen.
Det ustabile marked
Danske Commodities beskriver selv 2021 som et år, hvor de har skulle agere under nogle 'ekstreme markedsforhold'.
- Det var især hen i mod slutningen af året, at variationen i priserne steg meget. Vi har ingen direkte eksponering, men vi har været gode til at håndtere markedsrisikoen, siger Jakob Sørensen, CFO i Danske Commodities til Erhvervsliv Aarhus.
- Den rolle, vi spiller i markedet, har aldrig været mere vigtig, fordi vi investerer i vedvarende energi og er med til at sørge for, at investeringerne bliver profitable. Det er et skridt på vejen til at blive uafhængige af russisk gas, som er aktuelt lige nu, supplerer Helle Østergaard Kristiansen.
Helle Østergaard Kristiansen
- Født i 1978 og opvokset i Hobro
- Uddannet cand.merc.aud
- Begyndte sin erhvervskarriere som controller i Den Jyske Sparekasse i Grindsted i 2005 og skiftede i 2008 til et job som Compliance Officer i Sparekassen Østjylland
- I august 2010 tiltrådte hun som Chief Risk Officer (CRO) i Danske Commodities i Aarhus, og tre år senere blev selskabet registreret på NASDAQ
- I forbindelse med en turnaround tiltræder Helle Østergaard Kristiansen som VP, Chief Financiel Officer (CFO) og bliver en del af seniorledelse i Danske Commodities i 2014
- Står i spidsen for salget af Danske Commodities til Equinor i perioden 2018-2019 og efterfølger i marts 2019 stifteren Henrik Lind som administrerende direktør (CEO)
- Flere gange kåret som en af de mest indflydelsesrige forretningskvinder i verden uden for USA af amerikanske Fortune Magazine
- Bor i Aarhus, er gift og har tre skolesøgende børn - to drenge og en pige
- Har flere bestyrelsesposter hos blandt andet Stauning Whisky, Dampskibsselskabet Norden og Systematic A/S, Danmarks største privatejede IT-virksomhed med mere end 1000 medarbejdere med hovedsæde i Aarhus
Den øgede fokus på energi har også kunne mærkes i Værkmestergade, hvor Danske Commodities har base, og her ser de opmærksomheden som et aktiv.
- Det er pludselige blevet tydeligt, hvor vigtigt energi er for samfundet. Vi ser os selv som nogle, der er med til at transformere til den grønne omstilling, og det gør os mere attraktive som arbejdsplads. Så jeg tror, den øgede fokus vil hjælpe os i fremtiden i forhold til at rekruttere de rigtige medarbejdere, siger Helle Østergaard Kristiansen.
Stigende priser
Som det ser ud lige nu, har vi ikke set toppen af de høje energipriser. Det tror de heller ikke hos Danske Commodities. Deres forventninger til resultatet for 2022 er, at det som minimum vil være på niveau med 2021.
- Vi er underlagt udbud og efterspørgsel, og vi vil blive udfordret, hvis udbuddet bliver mindre. Men det er ikke noget, vi kan gøre så meget ved, andet end at blive ved med at investere i den vedvarende energi, fortæller Jakob Sørensen.
Udover de stigende priser ser energihandelsselskabet samtidig ind i et år, der også er præget af udefrakommende faktorer.
- Det er usikre markeder, vi ser ind i. Normalt er energihandel præget af produktion, forbrug og vejr, men i det kommende år vil det i høj grad også være påvirket af politik, siger Helle Østergaard Kristiansen og henviser her til krigen i Ukraine som en særdeles ukendt faktor.