Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Dronningen af energihandel - ikke bare i Aarhus - er og bliver Helle Østergaard Kristiansen, CEO i Danske Commodities. Foto: Thomas Priskorn

Midt i energikrise: Danske Commodities runder 2 mia. kroner i overskud

Danske Commodities er nu en af Danmarks allerstørste virksomheder målt på omsætningen. Og deres CEO Helle Østergaard Kristiansen er flere gange kåret til at være blandt verdens mest indflydelsesrige forretningskvinder af erhvervsmagasinet Fortunes.

Man kan ikke komme udenom, at Henrik Lind fik skabt en succes, da han i sin tid etablerede energihandelsvirksomheden. Han er ikke længere en del af billedet, efter han i 2019 solgte virksomheden til norske Equinor.

Men DC er fortsat en succes. Nu mere end nogensinde, hvor de præsenterer det bedste regnskab i virksomhedens historie.

I dagens nyhedsbrev får du historien bag det imponerende regnskab og virksomhedens syn på energikrisen og fremtiden.

Vi dykker også ned i fortællingen om energihandlens Silicon Valley, det er nemlig Aarhus. Sådan bliver byen beskrevet ude i den store verden. Erhvervsredaktør Henrik Skov Anhøj giver en analyse af, hvordan Aarhus blev et mekka for energihandel.

God læselyst og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- Vi forventer at se en fortsættelse af de omfattende investeringer i vedvarende energi og nye teknologiløsninger i takt med, at verden tager flere skridt mod en grønnere fremtid, siger CEO, Helle Østergaard Kristiansen. Foto: Thomas Priskorn

Danske Commodities slår alle rekorder: Resultatet er vokset 500 procent

Danske Commodities har offentliggjort årsregnskabet for 2021. Med et rekordhøjt justeret driftsresultat på to milliarder kroner har de klaret sig sikkert gennem et marked med udsving i et hidtil uset omfang.

- Det, jeg er allermest tilfreds med i forhold til årets resultat, er, hvordan vi har formået at navigere i et vanskeligt marked. 2021 har været skelsættende med historisk høje energipriser, og for alle markedsaftagere har det betydet en øget risiko og et øget behov for likviditet, siger CEO Helle Østergaard Kristiansen til Erhvervsliv Aarhus.

Erhvervsliv Aarhus har talt med energihandelsselskabet, om hvad der har drevet deres succes, og hvad vi kan forvente fremover.

Med et rekordhøjt justeret driftsresultat på to milliarder kroner har Danske Commodities leveret sit hidtil bedste regnskab og en stigning i det justerede driftsresultat (ebit) på over 500 procent i forhold til 2020.

REGNSKAB: Der var grund til at finde champagnen frem hos Danske Commodities, da de torsdag præsenterede deres årsresultat for 2021. De kalder det selv et stærkt resultat i et skelsættende år, og tallene taler sit tydelige sprog.

Danske Commodities leverede et rekordhøjt justeret driftsresultat (EBIT) på 2,0 milliarder kroner i 2021 mod 324 millioner kroner i 2020. Årets justerede bruttoresultat udgjorde 2,6 milliarder kroner mod 725 millioner kroner i 2020. De leverede en bruttoomsætning på 240 milliarder kroner, og selskabet styrkede samtidig sin finansielle position med en stigning i egenkapitalen på 94 procent til 4,8 milliarder kroner.

- Det, jeg er allermest tilfreds med i forhold til årets resultat, er, hvordan vi har formået at navigere i et vanskeligt marked. 2021 har været skelsættende med historisk høje energipriser, og for alle markedsaftagere har det betydet en øget risiko og et øget behov for likviditet. Her har vores samarbejde med Equinor vist sit værd, siger CEO Helle Østergaard Kristiansen til Erhvervsliv Aarhus.

Succes og konkurrence

Ifølge Helle Østergaard Kristiansen er Danske Commodities succes en kombination af flere faktorer.

- Det er resultatet af dygtige medarbejdere, og det faktum, at vi er til stede i 40 markeder. Og så har vi et virkelig godt teknisk setup, der gør, at vi har en skalerbar forretningsmodel og som betyder, at vi kan gennemføre op mod 15.000 handler om dagen, siger Helle Østergaard Kristiansen.

Danske Commodities

  • Stiftet af Henrik Lind i Aarhus i 2004
  • Handler med el, gas, certifikater og vedvarende energi i 40 markeder - på tværs af Europa, i Australien og USA
  • Det kan blive op til 15.000 transaktioner på de travleste dage
  • Aarhus-virksomheden blev solgt til den internationale energi-gigant Equinor (tidligere Statoil) i februar 2019 for tre-fire mia. kroner

De seneste år har flere energihandelsvirksomheder slået rødder i Aarhus, blandt andet In Commodities, der også leverede et rekordresultat for 2021. Men selvom der er kommet flere spillere til, frygter de ikke konkurrencen hos DC.

- Det er svært for mig at sige, om andre kan kopiere vores succes, for vi er trådt ind i en ny liga. Vi er den største spiller i Europa og en markedsleder. Men jeg mener, der er brug for Danske Commodities, fordi der er lige nu behov for investeringer i vedvarende energi, lyder det fra Helle Østergaard Kristiansen.

Det ustabile marked

Danske Commodities beskriver selv 2021 som et år, hvor de har skulle agere under nogle 'ekstreme markedsforhold'.

- Det var især hen i mod slutningen af året, at variationen i priserne steg meget. Vi har ingen direkte eksponering, men vi har været gode til at håndtere markedsrisikoen, siger Jakob Sørensen, CFO i Danske Commodities til Erhvervsliv Aarhus.

- Den rolle, vi spiller i markedet, har aldrig været mere vigtig, fordi vi investerer i vedvarende energi og er med til at sørge for, at investeringerne bliver profitable. Det er et skridt på vejen til at blive uafhængige af russisk gas, som er aktuelt lige nu, supplerer Helle Østergaard Kristiansen.

Helle Østergaard Kristiansen

  • Født i 1978 og opvokset i Hobro
  • Uddannet cand.merc.aud
  • Begyndte sin erhvervskarriere som controller i Den Jyske Sparekasse i Grindsted i 2005 og skiftede i 2008 til et job som Compliance Officer i Sparekassen Østjylland
  • I august 2010 tiltrådte hun som Chief Risk Officer (CRO) i Danske Commodities i Aarhus, og tre år senere blev selskabet registreret på NASDAQ
  • I forbindelse med en turnaround tiltræder Helle Østergaard Kristiansen som VP, Chief Financiel Officer (CFO) og bliver en del af seniorledelse i Danske Commodities i 2014
  • Står i spidsen for salget af Danske Commodities til Equinor i perioden 2018-2019 og efterfølger i marts 2019 stifteren Henrik Lind som administrerende direktør (CEO)
  • Flere gange kåret som en af de mest indflydelsesrige forretningskvinder i verden uden for USA af amerikanske Fortune Magazine
  • Bor i Aarhus, er gift og har tre skolesøgende børn - to drenge og en pige
  • Har flere bestyrelsesposter hos blandt andet Stauning Whisky, Dampskibsselskabet Norden og Systematic A/S, Danmarks største privatejede IT-virksomhed med mere end 1000 medarbejdere med hovedsæde i Aarhus

Den øgede fokus på energi har også kunne mærkes i Værkmestergade, hvor Danske Commodities har base, og her ser de opmærksomheden som et aktiv.

- Det er pludselige blevet tydeligt, hvor vigtigt energi er for samfundet. Vi ser os selv som nogle, der er med til at transformere til den grønne omstilling, og det gør os mere attraktive som arbejdsplads. Så jeg tror, den øgede fokus vil hjælpe os i fremtiden i forhold til at rekruttere de rigtige medarbejdere, siger Helle Østergaard Kristiansen.

Stigende priser

Som det ser ud lige nu, har vi ikke set toppen af de høje energipriser. Det tror de heller ikke hos Danske Commodities. Deres forventninger til resultatet for 2022 er, at det som minimum vil være på niveau med 2021.

- Vi er underlagt udbud og efterspørgsel, og vi vil blive udfordret, hvis udbuddet bliver mindre.  Men det er ikke noget, vi kan gøre så meget ved, andet end at blive ved med at investere i den vedvarende energi, fortæller Jakob Sørensen.

Udover de stigende priser ser energihandelsselskabet samtidig ind i et år, der også er præget af udefrakommende faktorer.

- Det er usikre markeder, vi ser ind i. Normalt er energihandel præget af produktion, forbrug og vejr, men i det kommende år vil det i høj grad også være påvirket af politik, siger Helle Østergaard Kristiansen og henviser her til krigen i Ukraine som en særdeles ukendt faktor.

Helle Østergaard Kristiansen, CEO, Danske Commodities, Jesper Johanson, CEO, In Commodities og Torben Nordal Clausen, CEO, MFT Energy står i spidsen for tre af de største energihandelsselskaber i Aarhus. Fotocollage

Analyse: Aarhus er energiens Venedig

Aarhus er på få år blevet magtfaktoren i international energihandel. Silicon Valley-sammenligningen ligger lige for, når det kommer til koncentration af knowhow og talent.

Fem store energihandelsselskaber er i dag hjemhørende i byen. The Big Five består af Energi Danmark, Danske Commodities, In Commodities, MFT Energy og Powermart.

En række nye spillere - typisk udbrydere fra etablerede trading-virksomheder - melder sig også på banen, mens ifølge rekord-overskuddene fra 2021 buldrer de bare derudad.

Der var engang. Sådan begynder alle gode eventyr, og det gælder også eventyret om Aarhus og energihandlen. For hvor Venedig engang var centrum for verdenshandlen med sin placering på Silkevejen, er Aarhus i dag det samme for energihandlen i Europa eller verden, om du vil.

Internationale medier har endda svunget sig op til at kalde Aarhus for energiens Silicon Valley. Og der er noget om snakken, som ikke kun bunder i de vilde rekordregnskaber, som vi lige nu ser lande fra Danske Commodities (2021-resultat før skat: 2 mia. kroner) og In Commodities (2021-resultat før skat: 1 mia. kroner).

På mindre end 20 år har Aarhus udviklet sig fra nærmest ingenting til en europæisk hub på energimarkedet, når det handler om at balancere markedet ved at købe energien dér, hvor den er i overskud og billigst - og sælge den igen dér, hvor markedet er i underskud og prisen højere.

Netop her hører Aarhus hjemme i den absolutte verdenselite. Det er her, talenterne og knowhow'en bor. Ingen andre byer kan bryste sig af at stå så stærkt på energihandlen med en håndfuld nu velvoksne selskaber og en lang række energiske opkomlinge.

Eventyret tog fart i 2004, da Henrik Lind etablerede den nu trecifrede milliard-forretning Danske Commodities ved åen i Aarhus. En forretning, som Henrik Lind solgte til norske Equinor i 2019.

Henrik Lind fik selv sin trading-opdragelse i Energi Danmark, som også fortsat er en af de store spillere i byen. Og siden har historien gentaget sig et efterhånden utal gange i form af nye selskaber, som især er brudt ud fra Danske Commodities.

Tre af dem - Powermart fra 2014, MFT Energy fra 2016 og In Commodities fra 2017 - er i dag en del af byens Big Five. Kigger vi uden for byskiltet i et nationalt perspektiv spiller nordjyske Centrica med i samme liga, men så er det også sagt, mens konkurrencen internationalt først og fremmest kommer de helt store energiselskaber som tyske RWE, franske EDF og Engie samt britiske Shell.

Men Aarhus er unik, når det kommer til trading. Grundlagt af de største spillere i byen, men der er også helt nye selskaber på vej.

En af de nyeste er Nitor Energy, som har hjemsted i Klosterport, og ligesom hos Danske Commodities kommer stifterne fra Energi Danmark. Også Nitor sprængte sine rammer i det nylige regnskab med 31 mia. kroner i omsætning og 86 mio. kroner i overskud før skat.

Nordic Energy House i Østergade kom ud af 2021 med et lignende overskud på 83 mio. kroner før skat. Og senest er Helios Power Trading i Viby, Inductive Energy i Åbogade og energiselskabet Norlys også begyndt at bevæge sig ind på markedet.

Så mens de største selskaber har konsolideret både sig selv og Aarhus som energihandlens Venedig i de seneste år, bliver underskoven af selskaber samtidig større. Og samlet set har Aarhus opnået en eventyrlig styrkeposition, som vi godt kan tillade os at være en smule stolte af.

Aarhus Universitets bestyrelse har besluttet at genansætte Brian Bech Nielsen til at stå i front for universitet i en ny periode. Her er hovedpersonen sammen med universitets bestyrelsesformand Connie Hedegaard. Foto: Bo Amstrup

Det bør du vide fra ugen, der gik

Brian Bech Nielsen tager endnu en periode som rektor på Aarhus Universitet.

Vestas vil nu trække sig ud af Rusland i kølvandet på invasionen af Ukraine.

Rehaler modtager 2,18 millioner kroner fra Innovationsfonden til ny migræne-behandling.

Jydsk Vægtfabrik er blevet opkøbt af finske Tamtron Group.

På DI Østjyllands generalforsamling blev fire nye profiler valgt til bestyrelsen.

Her er fem udvalgte historier fra erhvervslivet i Aarhus.

Brian Bech Nielsen fortsætter på Aarhus Universitet

Fra august 2022 hedder rektor på Aarhus Universitet fortsat Brian Bech Nielsen. Efter de seneste måneders ansættelsesproces har et enigt ansættelsesudvalg udpeget den nuværende rektor, som i den nye periode ansættes frem til 2027.

- Ud af et stærkt ansøgerfelt med højt kvalificerede ansøgere har ansættelsesudvalget i stor enighed peget på Brian Bech Nielsen som den bedste til at stå i spidsen for AU i de kommende fem år, oplyser bestyrelsesformand Connie Hedegaard.

- Jeg er meget glad for, at bestyrelsen har besluttet at udpege mig som rektor i en ny periode. Vi har i universitetsledelsen igangsat en række strategiske satsninger for universitetet frem til 2025, og dem ser jeg meget frem til, at vi realiserer i de kommende år, siger Brian Bech Nielsen.

Vestas vil også forlade Rusland

Vindmøllekæmpen Vestas vil nu trække sig ud af Rusland i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine. Sådan lød det i en opdatering fra topchef Henrik Andersen under selskabets generalforsamling, der blev afholdt tirsdag eftermiddag på hovedkontoret i Aarhus. Det skriver Børsen.

- Vi kan ikke andet end på det skarpeste tage afstand fra det, der foregår i Ukraine. Vi fordømmer det, og vi tager afstand fra det. Det skal der ikke herske nogen tvivl om. Og derfor vil vi også på det skarpeste sige, at når vi kigger på de to lande, hvor vi har haft og har aktiviteter, så kommer vi til at trække os fra Rusland som en del af det, sagde Henrik Andersen under generalforsamlingen, hvor han kaldte det en “logisk konsekvens” af invasionen.

I en pressemeddelelse fra Vestas i forlængelse af generalforsamlingen skriver selskabet, at de vil forlade Rusland på kontrolleret vis.

Rehaler modtager 2,18 mio. kroner til migræne-behandling

Innovationsfonden har tildelt Rehaler en Innobooster til det kliniske forsøg, som skal dokumentere effekten af den danske medtech-virksomheds device til behandling af migræne. Rehalers device er en lille, medicinfri inhaler, som virker via en nøjagtig styring af de indåndede niveauer af CO2 og ilt.

- Det har været kendt siden 1950, at CO2/ilt-blandinger kan stoppe migræneanfald, men det er det første device, som er i stand til at levere den korrekte blanding på en måde, som er både sikker og praktisk anvendelig, siger Troels Johansen, administrerende direktør.

Det 10 gram tunge device er videreudviklingen af en prototype, som i 2017 blev testet i et pilotstudie ved Aarhus Universitetshospital, hvis resultater blev publiceret i Cephalalgia som er det højest rangerede videnskabelige hovedpine-tidsskrift i verden.

- Tre ud af fire migrænepatienter er ikke tilfredse med deres nuværende behandling, så der er i høj grad behov for nye, effektive behandlinger, afslutter Troels Johansen.

Det kliniske studie begynder til oktober og forventes afsluttet i starten af 2024. Såfremt resultaterne er positive, vil dette åbne for en FDA-godkendelse og global kommercialisering af behandlingen.

Jydsk Vægtfabrik er blevet opkøbt af finske Tamtron Group

- Jeg er den fjerde generation i min familie inden for vægtbranchen, idet min oldefar grundlagde J.P. Abrahamsen & Sønner tilbage i 1872. Med dette opkøb bliver Tamtrons nye innovative cloud-tjenester til vejning, One Cloud og One Scalex, nu mere tilgængelige i Danmark, og kombineret med vores service- og leveringsløsninger bliver de meget nemme at implementere, siger Peter Abrahamsen, administrerende direktør i Jydsk Vægtfabrik, om salget.

Jydsk Vægtfabrik er den anden nordiske vægtvirksomhed, som Tamtron har opkøbt inden for et år. Kombineret med sidste års opkøb af Scaleit A/S i Norge, fortsætter Tamtron sin konstante internationale vækst og styrker sin position i særligt de nordiske lande.

Jydsk Vægtfabrik A/S, der blev etableret i 1981, har leveret vejeløsninger til den danske industri i mere end 40 år.

Fire nye profiler i DI Østjyllands bestyrelse

Efter DI Østjyllands generalforsamling tirsdag 5. april 2022 er der nu fire nye profiler med i bestyrelsen. Det er:

  • CEO & partner Louise Vesterskov Sørensen, Sørensen Læder A/S,
  • Managing director Irene Katballe, Schjerning Farver A/S,
  • Afdelingsdirektør Peter Nordheim, Per Aarsleff A/S
  • Økonomidirektør Uffe Pedersen, Arla Danmark.

Stiftende partner Anders Strange, AART Architects, blev genvalgt som formand og administrerende direktør Morten Sæderup Nielsen, AVK International A/S, blev genvalgt som næstformænd.

Du kan se listen med den samlede bestyrelse her.