Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Området kaldet "The Spring" ligger mellem Hasselager Centervej og Genvejen og skal i fremtiden lægge jord til over 100 virksomheder og 3000 arbejdspladser med fokus på vandteknologi. Illustration: Aarhus Kommune

The Spring skal skabe 3000 arbejdspladser

The Spring, er navnet på byens nye innovationsdistrikt for vandteknologi.

Formålet med The Spring er at samle de forskellige aktører inden for vandsektoren i Danmark, og målet er, at The Spring om 10-15 år skal være hjemsted for over 100 virksomheder og vidensinstitutioner, som alle har fokus på vand.

Ønsket om et nyt innovationsdistrikt kommer fra foreningen og samarbejdsalliancen, Water Valley Denmark, der består af Dansk Industri, Grundfos, Danfoss, Kamstrup, AVK, Systematic, Aarsleff og Rambøll, vandselskaber, universiteter og vidensinstitutioner. Vores søstermedie Viby-StavtrupLIV har kigget nærmere på planerne for det 80.000 kvadratmeter store areal, og i dette nyhedsbrev får du mulighed for at læse med.

Videndeling er i høj grad, hvad Erhvervsliv Aarhus er sat i verden for. Og henover sommeren vil vi derfor dele gode værktøjer, der kan gøre hverdagen nemmere i samarbejde med vores søstermedier i Randers, Trekanten, Odense og Esbjerg. Det første værktøj vi dykker ned i, er marketingværktøjet Ahrefs, som Erhvervsliv Odense har kigget nærmere på.

Med dagens nyhedsbrev har vi også skudt sommeren i gang her på redaktionen, hvor der står ferie i kalenderen. Men bare rolig, vi har forberedt sommerlæsning til jer, så der er fortsat inspiration og indsigt at hente i indbakken.

God læselyst og rigtig god sommer - vi ses på den anden side.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Det 80.000 kvadratmeter store område omkring Hasselager Centervej skal være et nyt epicenter for vandteknologi. Visualiseringer: Aarhus Kommune, Cebra Arkitekter

Vandets svar på Silicon Valley: Kan sætte Aarhus på det internationale landkort

The Spring er på vej til Aarhus, for i Viby er arbejdet i fuld gang med at etablere det nye innovationsdistrikt for vandteknologi.

Formålet med The Spring er at samle de forskellige aktører inden for vandsektoren i Danmark. Det vil sige iværksættere, SMV’ere, globale virksomheder, vandselskaber, forskere og studerende, der arbejder inden for vandteknologi.

Vores lokale søstermedie Viby-StavtrupLIV har kigget nærmere på planer for det 80.000 kvadratmeter store areal, og her får du mulighed for at dykke lidt ned i planerne.

Et kæmpe areal i den sydvestlige del af Viby skal omdannes til et såkaldt innovationsdistrikt for vandteknologi og huse over 100 virksomheder og op til 3000 arbejdspladser. Læs her, hvor planerne for området står lige nu.

INNOVATION: Verdens førende epicenter for vandteknologi. En magnet for talent, viden og kapital. Vibys svar på Silicon Valley.

Der er ikke ligefrem mangel på store ord og ambitioner for det kæmpestore areal, der ligger i det vestlige Viby mellem Hasselager Centervej og Genvejen, som om 10-15 år vil blive kendt som "The Spring".

The Spring skal ifølge Aarhus Kommune være et samlingssted for viden, udvikling og demonstration af danske vandløsninger. Grafik: Aarhus Kommune

Det 80.000 kvadratmeter store areal, som i dag hovedsageligt er bare marker, skal i løbet af de kommende år omdannes til et såkaldt innovationsdistrikt for vandteknologi.

Målet er, at området skal huse mere end 3000 arbejdspladser og være hjemsted for iværksættere, danske og globale virksomheder, vandselskaber, forskere og studerende, der arbejder inden for vandteknologi. Efter planen skal det stå færdigt om 10-15 år.

Bag The Spring står Water Valley Denmark, der er en sammenslutning af aktører inden for den danske vandsektor, herunder Aarhus Vand.

Sætte Viby på verdenskortet

Det kæmpestore innovationsdistrikt kan få betydning for Viby som bydel, mener bystrategisk chef hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bente Lykke Sørensen.

- Forventningen er, at der bliver skabt rigtig mange arbejdspladser, og det vil også være med til at understøtte Viby. Vi håber, at The Spring ikke kun bliver et område med national, men også international interesse, for den måde vi arbejder med vand på.

- Hvis man skal tage store ord i sin mund, kan projektet sætte Viby på et internationalt landkort for innovation og udvikling inden for noget så vigtigt som den grønne omstilling og vandteknologi, siger hun.

Udviklingen af området er fortsat på et tidligt stadie, og det er ikke endelig besluttet, hvad det 80.000 kvadratmeter store areal præcis kommer til at rumme.

Aarsleff, Erhvervsakademi Aarhus og Aarhus Tech ligger allerede i området mellem Genvejen til venstre og Hasselager Allé / Hasselager Centervej midt i billedet, og huser tilsammen cirka 800 arbejdspladser og 300 studerende.

Men ifølge Bente Lykke Sørensen er det forventningen, at der skal bygges minimum 50.000 nye etagekvadratmeter.

Et vandhus lige på trapperne

Det er dog sikkert, at Aarhus Vand bliver den første virksomhed i The Spring, når de rykker deres 230 medarbejdere til området allerede i begyndelsen af næste år.

Et spritnyt domicil er ved at blive opført på hjørnet af Hasselager Allé og Hasselager Centervej, og det forventes at stå færdig i januar 2023.

Aarhus Vands domicil bliver et "vandhus", hvor vand er et synligt aspekt i byggeriet. Blandt andet er det planen, at regnvand skal genanvendes i vask og toiletskyl i dele af bygningen, og at regnvand skal anvendes rekreativt på de udendørs arealer.

Aarhus er medinitiativtager til Water Valley Denmark. Visualisering af det nye domicil: Cebra Arkitekter 

Tanken om at placere The Spring i netop Viby er opstået i forbindelse med, at Aarhus Vand kastede sin kærlighed på området til deres nye domicil.

- I den proces begyndte vi at tale om, hvorvidt det kunne være første skridt for at etablere en ambitiøs national klynge for vandvirksomheder, fortæller Bente Lykke Sørensen.

Skolebygning skal være kommandocentral

Som nabo til Aarhus Vands kommende domicil ligger en stor undervisnings- og kontorbygning på Hasselager Allé 8, som kommunen netop har købt af Erhvervsakademi Aarhus for 34 millioner kroner.

Bygningen skal bruges som en slags kommandocentral i forhold til at udvikle hele området.

-  Der vil være nogle aktiviteter, som vi gerne vil starte op, allerede før bygningerne derude er færdige. For eksempel iværksætteri. Så købet af bygningen betyder, at vi allerede nu kan arbejde med konceptet og have nogle aktiviteter, som relaterer sig til The Spring.

- Samtidig kan det være et sted, hvor man som virksomhed kan orientere sig om projektet og besøge området, siger Bente Lykke Sørensen.

Fem udviklingsprojekter

Selv om det endnu ikke ligger fast, hvilke bygninger der bliver opført i området, planlægger kommunen og projektgruppen bag The Spring lige nu fem såkaldte udviklingsprojekter. 

Det tæller blandt andet udviklings, test- og demonstrationsfaciliteter. Et World Water Center, som skal være et "bygningsmæssigt fyrtårn" i The Spring og være rettet mod forskning, innovation, inkubation og eksportfremme.

Visualisering af World Water Center. Illustration: Aarhus Kommune

"The Springs inkubator" skal være et samlingssted for danske og internationale iværksættere, der arbejder med vandteknologi.

Visualisering af The Springs Inkubator. Illustration: Aarhus Kommune

Derudover arbejder man på at etablere et "What If Lab", hvor virksomheder og studerende kan arbejde sammen. Endelig planlægges der et besøgscenter, som kan "inspirere internationale delegationer om Danmark som verdensledende inden for vandteknologi", som kommunen skriver på sin hjemmeside.

Det er dog alt sammen fortsat på idéplan, siger Bente Lykke Sørensen fra Teknik og Miljø.

- Det er de elementer, vi kigger på lige nu. Men vi er stadig ved at blive klogere på, hvilke faciliteter virksomhederne kunne have brug for og efterspørge.

- Derudover har vi også øje for områdets landskabsmæssige kvaliteter. Området ligger rigtig godt, og der er vand derude i dag, så vi har et meget stort blik for, hvordan man laver et erhvervsområde, hvor landskabstrækkene og de grønne elementer bliver bevaret, siger hun.

Trafik til og fra området

Én ting er bygningerne og landskabets kvaliteter. Noget andet er, hvordan man har tænkt sig, at medarbejdere til 3000 potentielle arbejdspladser skal komme til og fra området.

- Vi tager indtil videre udgangspunkt i den eksisterende infrastruktur, fortæller Bente Lykke Sørensen.

- Der er et letbanestop inden for overskuelig rækkevidde (Øllegårdsvej St., red.), men det er ikke til at vide, hvor mange der vil komme i bil og hvor mange, der vil benytte offentlig transport. Derfor skal vi senere i processen se på, om infrastrukturen er robust nok til den mængde arbejdspladser, der kommer, siger hun.

Et af de næste store skridt i udviklingen af The Spring er, at der skal udarbejdes en lokalplan for området. Bente Lykke Sørensen forventer, at processen vil gå i gang i 2023.

- Den proces vil borgerne i området blive inddraget i. Vi er stadig på et meget tidligt stadie, men lige så snart, vi er klar, og kan begynde at fortælle noget mere, vil man kunne deltage i borgermøder og give sit besyv med og komme med idéer, siger hun.

Direktør Casper Harlev og hans marketingansvarlige i Maturix bruger marketingværktøjet Ahrefs sammen. Uanset om man er B2B- eller B2C-virksomhed, kan man få værdi af at bruge værktøjet, mener han. Foto: Mathias Banke

Værdifuldt værktøj: Pift din hjemmeside op og forstå konkurrenterne med Ahrefs

'Tre værktøjer til en lettere hverdag' er et gennemgående element i Erhvervsliv-medierne, hvor virksomheder anbefaler deres bedste værktøjer til hinanden, og hen over sommeren deler vi anbefalingerne på tværs.

Vi lægger ud med marketingværktøjet Ahrefs, der kan bruges til at pifte hjemmesiden op, genere mere trafik og sikre, at I ikke falder bagud i forhold til jeres konkurrenter. Casper Harlev, direktør i Maturix i Odense, er fortaler for Ahrefs, og her deler han ud af sin viden og forklarer, hvilke fordele man kan få ved at bruge værktøjet.

Ahrefs kan deles op i fem kerneområder, som den indsamler og præsenterer et væld af data om:

1) Site audit - finder fejl såsom døde links på en hjemmeside.
2) Site explorer - fortæller dig, hvordan dine konkurrenterne klarer sig i organiske og betalte søgninger.
3) Keywords explorer - gør dig klogere på, hvilke ord der kan få din hjemmeside i toppen af søgninger.
4) Content explorer - hjælper med at finde ud af, hvilke emner der er mest populære.
5) Rank tracker - rangerer dine nøgleord ud fra, hvor godt de klarer sig i søgninger.

Casper Harlev fra Maturix dykker ned i all-in-one marketingværktøjet Ahrefs og fortæller, hvad det kan give af fordele til din virksomhed.

MARKETING: Når det kommer til at få sin hjemmeside til at spille, sværger direktøren Casper Harlev fra Maturix til ét bestemt værktøj: Ahrefs.

For ham er det uden sidestykke det bedste all-in-one marketing og SEO-værktøj, der både holder styr på ens egen og konkurrenternes performance.

- Det er lige fra din placering i Google til, hvilke søgeord der får folk ind på din hjemmeside, siger Casper Harlev.

Det kunne næsten ikke være mere lige til at bruge.

- Opsætningen er absolut minimal. Man taster bare adressen på den side, man vil have analyseret, ind, og så er man i gang. Efter lidt tid fortæller programmet dig så de kritiske punkter, du skal have rettet, siger Casper Harlev.

Værktøjer til en lettere hverdag

"Tre værktøjer" til en lettere hverdag' er et fast element i Erhvervsliv-medierne, der hver især dækker virksomhederne i Aarhus, Esbjerg, Odense, Randers og Trekantområdet.

Det sker, når vi beder lokale virksomheder om at dele nogle af de værktøjer, som hjælper netop dem, og hen over sommeren går vi spadestikket dybere ved at præsentere de mest anvendte og anbefalede værktøjer på tværs af medierne inden for fem kategorier.

De fem udvalgte værktøjer er:

  • Marketing: Ahrefs
  • Møder: Calendly
  • Kommunikation: Slack
  • Økonomi: Dinero

Følg med i dit Erhvervsliv-nyhedsbrev i løbet af sommeren - eller saml op på videndelingen efter ferien.

Objektiv vurdering af SEO

Ahrefs består af fem forskellige kerneværktøjer, der alle sammen tager udgangspunk i webadresser og søgeord:

  • Site audit, der finder fejl såsom døde links på en hjemmeside.
  • Site explorer, der kan fortælle dig, hvordan dine konkurrenterne klarer sig i organiske og betalte søgninger.
  • Keywords explorer, der kan gøre dig klogere på, hvilke ord der kan få din hjemmeside i toppen af søgninger.
  • Content explorer, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilke emner der er mest populære .
  • Rank tracker, der rangerer dine nøgleord ud fra, hvor godt de klarer sig i søgninger.

Hver af de fem værktøjer samler store mængder data og præsenterer dem i et overskueligt vindue, som man kan sortere og filtrere efter behov, og de fungerer både for ens egne domæner samt konkurrenternes, så man kan lære af dem, der rangerer bedre end en selv på internettet.

- Baseret på en URL-adresse giver det uendelig mange typer af rapporter på kryds og tværs af alle mulige data, siger Casper Harlev og pointerer:

- Mange laver også den fejl, at de bare søger på deres virksomheds navn på Google og ser, at de "ligger nummer et", men det dur ikke, når man gør det fra sin egen computer, for Google tager højde for den personlige søgning. Her får du en tredjepart til at vise, hvordan det rent faktisk ser ud.

Hold øje med konkurrenterne

For en ung virksomhed som Maturix, der har udviklet en smart måde til at måle, hvornår beton er størknet, giver Ahrefs betydelige fordele.

- Vi får et helt unikt indblik i, hvor konkurrenterne skaber trafik fra. Hvilke links har de, hvilke søgeord gør de brug af, og er der noget der, vi kan gøre endnu bedre?, siger Casper Harlev.

Det er med til at sørge for, at Maturix øger den organiske trafik til virksomhedens hjemmeside, og samtidig sikrer man, at hjemmesiden spiller, så indlæsningstiden holdes lav, og der ikke er links til hjemmesider, der ikke længere eksisterer.

Maturix

  • Blev stiftet af Casper Harlev, Tobias Ejersbo og Tim Larsen i 2014. Sammen skabte de en trådløs sensor, der oprindeligt blev brugt til fugt- og temperaturmåling i gartnerier.
  • Nu fokuserer de imidlertid fuldt ud på betonbranchen, hvor virksomhedens tool kan overvåge tørreprocessen i beton. Dermed kan byggeprocessen optimeres.
  • Hed tidligere Sensohive.
  • Har sensorer i projekter i omkring 45 lande verden over og har efterhånden fået godt gang i det amerikanske marked. Europa er dog stadig virksomhedens største marked.
  • Har blandt andet været med på metrobyggeriet i København og skal nu i gang med virksomhedens hidtil største ordre omkring højhastighedsbanen HS2 i England.
  • Har omkring 20 medarbejdere og kom ud af 2020 med et underskud på knap 400.000 kroner. Forventer overskud i 2022.

Udnytter man dataene rigtigt i Ahrefs, kan det også gøre en klogere på, hvad der rører sig i ens branche, ligesom programmet i sidste ende sparer tid, for du bliver sikker på, at du lægger din energi der, hvor det har betydning.

- Det fortæller, hvor ens konkurrenter genererer deres trafik fra. Det kan næsten give dig en opskrift på, hvordan du mest effektivt skaber mere trafik. For os kan det være, at vi skal lave en artikel om vinterstøbning, fordi det er der, vores konkurrenter generer den største trafik, forklarer Casper Harlev.

Hvis ens konkurrenter ikke har styr på deres udgående links, kan man også bruge Ahrefs til at udnytte det.

- Hvis en af dine konkurrenter har et udgående link til en side, der ikke længere eksisterer, kan man jo bare købe den adresse, så linket henviser til ens egen virksomhed, så det kan også bruges lidt mere aggressivt.

Nemt at komme i gang

Ahrefs er abonnementsbaseret. Den billigste løsning, som giver adgang til de nævnte værktøjer, koster 712 kroner om måneden.

- Det er ikke helt billigt, men heller ikke sindssygt dyrt. De fleste kan få noget ud af det i perioder, så man kan jo afmelde efter en måned eller to. Det kan hurtigt være de 700 kroner værd, siger Casper Harlev.

Selvom det ifølge ham ikke kræver eksperterfaring at bruge Ahrefs, kræver nogle af rapporterne, programmet generer, at man kender noget til begreberne, der bruges i onlinemarketing.

Hos Maturix er det Casper Harlev og hans marketingansvarlige, der bruger Ahrefs og hiver den vigtige information ud af det.

- Det giver mening at bruge for B2B-virksomheder som os, men sælger B2C gennem en webshop, kan man også sagtens bruge det.

Lars Dige Knudsen bliver ny bestyrelsesformand for Aarhus Airport. Pressefoto

Nye kræfter i lufthavnsbestyrelse, HR-partner til Boligportal og direktør for nationalt kompetencecenter

Her får du ugens navnenyt fra virksomhederne i Aarhus

To nye bestyrelsesmedlemmer hos Aarhus Lufthavn

Lar Dige Knudsen og Poul Dalsgaard slutter sig til bestyrelsen i Aarhus Airport. Pressefoto

Det bliver en delvist ny bestyrelse, der kommer til at eksekvere strategien for Aarhus Airport med bestyrelsesformand Lars Dige Knudsen for bordenden.

Lars Dige Knudsen kommer med en baggrund fra blandt andet Martin/Harman, hvor han igennem 21 år var henholdsvis CFO og senest CEO hos Martin Professional, inden karrieren landede på strategisk rådgivning inden for investering i boligudlejningsejendomme og professionelt bestyrelsesarbejde. 

- Aarhus efterspørger en velfungerende lufthavn, der kan understøtte Østjyllands fortsatte erhvervsudvikling samt øge tiltrækningen af kompetencer og internationale turister. Der ligger et kolossalt potentiale i Aarhus Airport, som vi skal arbejde benhårdt på at forløse. Jeg er sikker på, at lufthavnen, med ejerkredsen og Østjyllands stærke erhvervsliv i ryggen, går en lys fremtid i møde, Lars Dige Knudsen.

Samtidig med den nye formand tiltræder Poul Dalsgaard ligeledes bestyrelsen i Aarhus Airport. Poul Dalsgaard er direktør i Erhverv Aarhus og bibringer et meget stort netværk samt stærke relationer til Aarhusregionens erhvervsliv.

Bestyrelsen består derudover af Jens Blomgreen Hansen, partner og advokat hos Kromann Reumert og Bente H. Steffensen, tidligere direktør i Erhverv Aarhus samt tre medarbejderrepræsentanter.

BoligPortal henter ny HR-partner

Katrine Davidsen bliver ny HR-partner hos BoligPortal. Pressefoto

34-årige Katrine Davidsen skal stå i spidsen for HR-arbejdet hos BoligPortal, der er landets største lejeboligplatform. Her bliver hun ny HR-partner og en del af ledelsen med ansvar for hele HR-funktionen, som passer til hendes brede profil fra tidligere stillinger.

Katrine Davidsen kommer med en baggrund fra Designit, Ledernes Hovedorganisation og Systematic og har seks års erfaring med HR i specialistroller og som sparringspartner for ledelsen i de forskellige organisationer.

Erfaringerne fra flere digitale virksomheder gør BoligPortal til et godt match, mener Katrine Davidsen selv, der blandt andet kommer til at arbejde med selskabets employer brand og medarbejderudviklingen.

- Jeg ser frem til at arbejde med hele HR-aspektet hos BoligPortal. Det er et udfordrende marked i forhold til tiltrækning og fastholdelse af medarbejdere, og derfor vil jeg i tæt dialog med ledelsen arbejde for at styrke vores employer brand og medarbejderudviklingen, siger den nyudnævnte HR-partner.

Katrine Davidsen har en bachelor i Erhvervsøkonomi og Psykologi fra Aarhus Universitet og har læst en kandidat i HR på Copenhagen Business School (CBS).

Gitte Abildtrup bliver ny direktør for nationalt kompetencecenter

- Jeg glæder mig til at kunne fortsætte det vigtige arbejde sammen med dels LMS’ stærke hold, bestyrelsen og musikerne, dels vores gode samarbejdspartnere i Koncertløftet, på skoler og i kommuner, i Statens Kunstfond og i de øvrige nationale og internationale netværk, siger Gitte Abildtrup. Foto: Christian Brandt

Det nationale kompetencecenter Levende Musik i Skolen har nu ansat ny direktør. 28 ansøgere og flere samtalerunder blev det til, før LMS havde fundet det rigtige match.

Posten gik til Gitte Abildtrup, der i forvejen er et kendt ansigt og navn i LMS, idet hun gennem en årrække har været souschef og sammen med tidligere direktør Ebbe Høyrup har varetaget ledelsen af LMS. Gitte Abildtrup har siden Ebbe Høyrups død i august 2021 været konstitueret som direktør for LMS, og hun er derfor godt rustet til opgaven.

- Det er en kæmpe glæde at skulle stå i spidsen for LMS i denne tid, hvor vi er i en rivende udvikling både i vores organisation, strategi, samarbejder og aktiviteter. Jeg ser frem til at bruge min indsigt og erfaring til at bygge bro, skabe synergi og sammenhængskraft – og til at hejse flaget for, hvorfor og hvordan mødet mellem den professionelle musik og skoleeleven skaber læring, inspiration, dannelse og kulturel lighed, siger Gitte Abildtrup.