Vandets svar på Silicon Valley: Kan sætte Aarhus på det internationale landkort
The Spring er på vej til Aarhus, for i Viby er arbejdet i fuld gang med at etablere det nye innovationsdistrikt for vandteknologi.
Formålet med The Spring er at samle de forskellige aktører inden for vandsektoren i Danmark. Det vil sige iværksættere, SMV’ere, globale virksomheder, vandselskaber, forskere og studerende, der arbejder inden for vandteknologi.
Vores lokale søstermedie Viby-StavtrupLIV har kigget nærmere på planer for det 80.000 kvadratmeter store areal, og her får du mulighed for at dykke lidt ned i planerne.
INNOVATION: Verdens førende epicenter for vandteknologi. En magnet for talent, viden og kapital. Vibys svar på Silicon Valley.
Der er ikke ligefrem mangel på store ord og ambitioner for det kæmpestore areal, der ligger i det vestlige Viby mellem Hasselager Centervej og Genvejen, som om 10-15 år vil blive kendt som "The Spring".
Det 80.000 kvadratmeter store areal, som i dag hovedsageligt er bare marker, skal i løbet af de kommende år omdannes til et såkaldt innovationsdistrikt for vandteknologi.
Målet er, at området skal huse mere end 3000 arbejdspladser og være hjemsted for iværksættere, danske og globale virksomheder, vandselskaber, forskere og studerende, der arbejder inden for vandteknologi. Efter planen skal det stå færdigt om 10-15 år.
Bag The Spring står Water Valley Denmark, der er en sammenslutning af aktører inden for den danske vandsektor, herunder Aarhus Vand.
Sætte Viby på verdenskortet
Det kæmpestore innovationsdistrikt kan få betydning for Viby som bydel, mener bystrategisk chef hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bente Lykke Sørensen.
- Forventningen er, at der bliver skabt rigtig mange arbejdspladser, og det vil også være med til at understøtte Viby. Vi håber, at The Spring ikke kun bliver et område med national, men også international interesse, for den måde vi arbejder med vand på.
- Hvis man skal tage store ord i sin mund, kan projektet sætte Viby på et internationalt landkort for innovation og udvikling inden for noget så vigtigt som den grønne omstilling og vandteknologi, siger hun.
Udviklingen af området er fortsat på et tidligt stadie, og det er ikke endelig besluttet, hvad det 80.000 kvadratmeter store areal præcis kommer til at rumme.
Men ifølge Bente Lykke Sørensen er det forventningen, at der skal bygges minimum 50.000 nye etagekvadratmeter.
Et vandhus lige på trapperne
Det er dog sikkert, at Aarhus Vand bliver den første virksomhed i The Spring, når de rykker deres 230 medarbejdere til området allerede i begyndelsen af næste år.
Et spritnyt domicil er ved at blive opført på hjørnet af Hasselager Allé og Hasselager Centervej, og det forventes at stå færdig i januar 2023.
Aarhus Vands domicil bliver et "vandhus", hvor vand er et synligt aspekt i byggeriet. Blandt andet er det planen, at regnvand skal genanvendes i vask og toiletskyl i dele af bygningen, og at regnvand skal anvendes rekreativt på de udendørs arealer.
Tanken om at placere The Spring i netop Viby er opstået i forbindelse med, at Aarhus Vand kastede sin kærlighed på området til deres nye domicil.
- I den proces begyndte vi at tale om, hvorvidt det kunne være første skridt for at etablere en ambitiøs national klynge for vandvirksomheder, fortæller Bente Lykke Sørensen.
Skolebygning skal være kommandocentral
Som nabo til Aarhus Vands kommende domicil ligger en stor undervisnings- og kontorbygning på Hasselager Allé 8, som kommunen netop har købt af Erhvervsakademi Aarhus for 34 millioner kroner.
Bygningen skal bruges som en slags kommandocentral i forhold til at udvikle hele området.
- Der vil være nogle aktiviteter, som vi gerne vil starte op, allerede før bygningerne derude er færdige. For eksempel iværksætteri. Så købet af bygningen betyder, at vi allerede nu kan arbejde med konceptet og have nogle aktiviteter, som relaterer sig til The Spring.
- Samtidig kan det være et sted, hvor man som virksomhed kan orientere sig om projektet og besøge området, siger Bente Lykke Sørensen.
Fem udviklingsprojekter
Selv om det endnu ikke ligger fast, hvilke bygninger der bliver opført i området, planlægger kommunen og projektgruppen bag The Spring lige nu fem såkaldte udviklingsprojekter.
Det tæller blandt andet udviklings, test- og demonstrationsfaciliteter. Et World Water Center, som skal være et "bygningsmæssigt fyrtårn" i The Spring og være rettet mod forskning, innovation, inkubation og eksportfremme.
"The Springs inkubator" skal være et samlingssted for danske og internationale iværksættere, der arbejder med vandteknologi.
Derudover arbejder man på at etablere et "What If Lab", hvor virksomheder og studerende kan arbejde sammen. Endelig planlægges der et besøgscenter, som kan "inspirere internationale delegationer om Danmark som verdensledende inden for vandteknologi", som kommunen skriver på sin hjemmeside.
Det er dog alt sammen fortsat på idéplan, siger Bente Lykke Sørensen fra Teknik og Miljø.
- Det er de elementer, vi kigger på lige nu. Men vi er stadig ved at blive klogere på, hvilke faciliteter virksomhederne kunne have brug for og efterspørge.
- Derudover har vi også øje for områdets landskabsmæssige kvaliteter. Området ligger rigtig godt, og der er vand derude i dag, så vi har et meget stort blik for, hvordan man laver et erhvervsområde, hvor landskabstrækkene og de grønne elementer bliver bevaret, siger hun.
Trafik til og fra området
Én ting er bygningerne og landskabets kvaliteter. Noget andet er, hvordan man har tænkt sig, at medarbejdere til 3000 potentielle arbejdspladser skal komme til og fra området.
- Vi tager indtil videre udgangspunkt i den eksisterende infrastruktur, fortæller Bente Lykke Sørensen.
- Der er et letbanestop inden for overskuelig rækkevidde (Øllegårdsvej St., red.), men det er ikke til at vide, hvor mange der vil komme i bil og hvor mange, der vil benytte offentlig transport. Derfor skal vi senere i processen se på, om infrastrukturen er robust nok til den mængde arbejdspladser, der kommer, siger hun.
Et af de næste store skridt i udviklingen af The Spring er, at der skal udarbejdes en lokalplan for området. Bente Lykke Sørensen forventer, at processen vil gå i gang i 2023.
- Den proces vil borgerne i området blive inddraget i. Vi er stadig på et meget tidligt stadie, men lige så snart, vi er klar, og kan begynde at fortælle noget mere, vil man kunne deltage i borgermøder og give sit besyv med og komme med idéer, siger hun.