Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Deltagerne får et unikt indblik i de vigtigste forhold og områder, de skal være opmærksomme på og have styr på. Samtidig tegnes et billede af, hvordan forudsætningerne ser ud efter pandemien og med den aktuelle krigssituation, vi desværre oplever i Europa lige nu, siger Frank Jensen, CEO i M+A Virksomhedsbørsen. Pressefoto

Bliv klædt på til at sælge din virksomhed

Forleden dag blev jeg fanget af et opslag på Linkedin, hvor en virksomhedsejer fortalte, at hun satte sin webshop til salg. En stor beslutning der gemmer på mange overvejelser og ikke mindst en masse praktik.

Det pirrede min nysgerrighed, for hvordan sælger man egentlig sin virksomhed? Det er langt fra den samme proces, som når man sælger en brugt sofa på Den Blå Avis. Nogle ejerledere prøver det kun en gang i deres arbejdsliv, mens andre bruger det som en del af strategien og oplever det mange gange.

Det er et af de områder, der kræver fintfølende hænder. Derfor inviterer M+A Virksomhedsbørs til et seminar om netop køb og salg af ejerledede virksomheder tirsdag 13. september på Centralværkstedet. For at undgå at sætte nogen i en uhensigtsmæssig situation topper de seminaret med en messe, hvor man lidt diskret kan tage kontakt til forskellige eksperter på området.

Vores søstermedie Erhvervsliv Esbjerg har talt med CEO i M+A Virksomhedsbørs, Frank Jensen, der kommer med tre bud på, hvad der kræver særlig opmærksomhed i forbindelse med salg af virksomheden.

God læselyst - og tak fordi du læser med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- Når man skal købe eller sælge en virksomhed, er der ofte en lang række spørgsmål, der skal besvares, og det kan være en vanskelig og uoverskuelig opgave at håndtere hele processen, siger Frank Jensen, CEO i M+A Virksomhedsbørsen. Pressefoto

Køb og salg af ejerledede virksomheder: - Mange har ikke en plan på forhånd

Er man ejerleder, er det meget naturligt, at man har et ønske om at flyve under radaren, hvis man går med tanker om at sælge sin virksomhed.

Derfor er der også mange ejerledere, der ikke har en plan for, hvordan virksomheden skal føres videre, når de selv er klar til at stoppe. For nogle ligger det i kortene, at en søn eller datter eller en trofast medarbejder skal overtage virksomheden om x-antal år, men for andre er virksomhedens fremtid mere usikker.

Uanset tilfældet er det altid en god idé at have en plan. For virkeligheden kan ændre sig, og der kan opstå akutte situationer, der tvinger ejerlederen ud i salg. Men hvor får man så den rette rådgivning, hvis man fortsat gerne vil gå stille med dørene?

M+A Virksomhedsbørs afholder tirsdag 13. september en masterclass i Aarhus, hvor man bliver introduceret for mulige rådgivere og vejledere samt får muligheden for at tale med dem én til én.

Her får du inspiration til et event, der kan klæde ejerledere - både nuværende og kommende - på til at springe ud i salg og køb. For hvor finder man den rette vejledning, når man gerne vil gå stille med dørene?

KØB OG SALG: Det kan være svært at begå sig i køb og salg af ejerledede virksomheder. Både som køber og sælger står man med mange ubesvarede spørgsmål, og det er ikke altid lige nemt at finde den rette rådgivning eller sparring.

Hos M+A Virksomhedsbørsen arbejder man til dagligt med at rådgive i køb og salg af ejerledede virksomheder. Det gør de blandt andet i form af M+A Masterclasses, hvor de den 13. september afholder et event på Centralværkstedet i Aarhus.

M+A Masterclass henvender sig specifikt til eksisterende og kommende ejerledere, og eventet har til formål at sikre deltagerne et solidt indblik i både salgs- og købsprocessen. Eventet afvikles i samarbejde med en række eksperter på området – herunder en revisor, en advokat, et pengeinstitut og Vækstfonden.

- Grunden til, at vi gerne vil have fat i de her ejerleder i så god tid, er, at de så kan starte processen op med at forberede salget af deres virksomhed. Mange gange har man ikke en plan for det, men der kan ske uventede ting så som sygdom, og derfor kan det være en god ting at være forberedt, så man kan få startet processen ordentligt. Eventet er med til at sætte fokus på de områder, der sikrer værdien, så den fremadrettede drift bliver gjort ordentlig, siger Frank Jensen, der er CEO i M+A Virksomhedsbørsen og tilføjer:

M+A Masterclass

Masterclassen i Aarhus bliver afholdt tirsdag 13. september på Centralværkstedet klokken 13.30-18.00.

Programmet for eventet i Aarhus ser således ud:

13:30 – 14:00: Indlæg v/Frank Jensen, CEO, M+A Virksomhedsbørsen

14:00 – 14:15: Indlæg v/Ralph Fredslund, Vækstfonden

14:15 – 14:45: Indlæg v/Lars Sundtoft Madsen, advokat, Interlex Advokater

14:45 – 15:15: Indlæg v/Thomas Nørgaard Christensen, partner, statsautoriseret revisor, BDO

15:15 – 15:45: Indlæg v/Mogens Høj, erhvervsdirektør, Vestjysk Bank

15:45 – 16:00: Pause

16:00 – 18:00: Ejerledermesse

Udover ovenstående indlægsholdere vil følgende udstillere deltage på ejerledermessen:

ipnordic – Flexlease – JDM – PH Cloud Service – Make My Strategy – Handersen – Jysk Kapitalrådgivning – GreveHolm Consult – Nørgaard-Coaching – Asnet Board – Erhvervshus Midtjylland – Kotra

Tilmelding til eventet kan foretages her.

- Deltagerne får et unikt indblik i de vigtigste forhold og områder, de skal være opmærksomme på og have styr på. Samtidig tegnes et billede af, hvordan forudsætningerne ser ud efter pandemien og med den aktuelle krigssituation, vi desværre oplever i Europa lige nu. Deltagerne bliver klædt på til hele processen, og derved får de mulighed for at forberede sig bedst under hensyntagen til den aktuelle situation.

Inspiration og personlig vejledning

Da salg af en ejerledet virksomhed ofte er et følsomt emne, hvor man vil flyve under radaren, vil der efterfølgende være en messe, hvor ejerledere kan tale med de forskellige oplægsholdere og eksperter og få svar på de spørgsmål, de nu engang måtte have.

Den rådgivning og sparring er for Frank Jensen det vigtigste element ved eventet. Men udover køb og salg fremhæver han også, at man kan bruge messen og eksperterne til at blive klogere på andre områder.

- Arrangementet er ligeså meget for dem, som driver virksomhed, som gerne vil have sparring og inspiration på alle områder af en virksomhed, hvor man kan sætte ind. Eventet berører mange af dynamikkerne i en virksomhed - også hvis det er mere målrettet strategisk udvikling, siger Frank Jensen og afslutter:

- Vi har alle haft store stillinger i erhvervslivet og ved en masse om drift og forretningsudvikling. Vi er derfor i årenes løb blevet klædt godt på til at kunne rådgive og sparre om forretningsudvikling. Messen er et stort inspirationskar man kan dykke ned i og få gode råd til udvikling og vækst.

M+A Virksomhedsbørsen inviterer til MasterClass-event i Aarhus, hvor deltagerne får et solidt indblik i både købs- og salgsprocessen af virksomheder. Pressefoto

Tre gode råd: Dét skal du forberede, inden du sælger din virksomhed

SALG: Det er en stor beslutning at sætte sin virksomhed til salg. Hvem kan man spørge til råds for at få forståelse for den kommende proces? Samtidig med at man undgår, at medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere bliver indviet i de overvejelser, man gør om et salg af virksomheden.

Og hvad skal man egentlig have forberedt, så virksomheden kan leve videre?

Frank Jensen, CEO i M+A Virksomhedsbørsen og arrangør af M+A MasterClass, giver her indsigt i tre områder, man skal være forberedt på inden et salg. Det er dog blot tre af mange områder, man skal huske.

Et overordnet råd lyder dog, at man som sælger står langt bedre, hvis man kan få den rette sparring og rådgivning fra begyndelsen.

1. Alle virksomheder har brug for en strategi

Frank Jensen oplever blandt mange små virksomheder, at de ikke tænker, de har brug for en strategi. Men det har alle, hvis man spørger ham:

- En strategi er bare en langsigtet planlægning mod et endemål. Derfor er det noget, alle ejerledere skal tænke i. På vores masterclass-event får man indspark til, hvordan man kan gøre forretningen bæredygtig, så den, når man sælger, er optimeret til, at en anden kan komme og overtage. Man skal have den gearet på en sådan måde, at man kan overdrage den, så en ny ejer nemt kan drive den videre med de værdier, man har lagt i den, siger Frank Jensen.

2. Det handler om at opbygge en god ledelsesstruktur

- Mange små virksomheder har svært ved at se, hvordan man opbygger en ledelsesstruktur, der beskytter virksomhedens værdier. Det er både vigtigt, hvis man er forberedt på et salg, men det er bestemt også vigtigt, hvis der skulle ske noget uventet såsom travlhed eller sygdom, siger Frank Jensen og fortsætter:

- Man skal have en ledelsesstruktur, der giver mening i den størrelse virksomhed, man driver, men den skal også være forberedt på, at man kan vækste. I de tilfælde skal ledelsesstrukturen kunne skaleres, så den kan følge med væksten.

3. Hvordan forvalter man sine ressourcer efter salget?

Der er mange andre elementer, man skal forberede sig på, inden man sætter sin virksomhed til salg. Et element er, hvordan man bedst forvalter sine midler og ressourcer efter salget, så man opnår det bedst mulige udbytte?

Det afhænger af virksomheden, ejerlederen og salget, men ifølge Frank Jensen er det et område, man ligeledes kan få hjælp til på en M+A MasterClass.

Aarhus skruer ned for strømmen, Reshopper klar med nyt koncept, og Zliide får tilført millioner

Her kan du læse nyt om profiler, regnskaber og begivenheder i det aarhusianske erhvervsliv.

Salling slukker julelysene - kommunen på vej med flere sparetiltag

Det bliver heller ikke muligt at se Sallings ikoniske julelys i år. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

I en tid med høje elpriser mener Salling, at det eneste rigtige er at slukke for årets julelys.

Marketingdirektør Birthe Wiberg siger, at det både handler om signalet i en tid med stigende elpriser, hvor alle skal spare, men også at det ikke er billigt at have julelys tændt i otte uger.

- Vi er midt i en energikrise med stigende priser. Vi er allerede i gang med at skære på vores elforbrug alle mulige steder, og så har vi besluttet, at vi ikke tænder lysene på vores facade, siger Birthe Wiberg til TV 2 Østjylland.

Hos Aarhus Kommune er de også ved at skære ned på forbruget, for eksempel bliver den populære skøjtebane foran Musikhuset i år lagt på is, der bliver slukket for saunaerne i kommunens mange svømmehaller og skruet ned for temperaturen i bassinerne. Derudover inviterer borgmester Jacob Bundsgaard mandag til en drøftelse af energispareinitiativer på Magistratens dagsorden.

Reshopper udvider og åbner fysiske butikker

Hidtil har Reshoppers succes været baseret på brugernes egne private genbrugssalg på markedspladsen. Nu bliver Reshopper også selv forhandler ved at opkøbe varer fra restpartier, konkursboer, tidligere kollektioner og returvarer, for at kunne sælge dem videre i både app og butikker. Pressefoto

Reshoppers genvej til at åbne egne børnetøjsbutikker sker ved opkøb af selskabet Kids Group, som driver og ejer børnetøjs-butikskæden Outletland. Selskabet har vist godt købmandskab ved at opkøbe billige restpartier med demo- og returvarer, tidligere kollektioner fra for eksempel konkursboer og sælge det igen til lave priser til børnefamilierne.

Det betyder, at ejerkredsen i Kids Group bliver medejere i Reshopper. Iværksætter og investor Casper Blom, der er ejer og direktør i Kids Group,  indsættes som ny CEO i Reshopper og bliver samtidig største kapitalejer i selskabet. Det betyder, at Casper Blom vil sidde på majoriteten i selskabet sammen med de tre medstiftere af Reshopper, Anders Dahl Pape, Jonas Funk Johannessen og Nicolai Danmark Johannesen, som fortsætter i ledelsen som henholdsvis CTO, CDO og CCO.

I disse dage arbejdes der på højtryk på at omdanne Outletland-butikken i Kolding til den første Reshopper-butik nogensinde. 

Zliide har fået tilført et tocifret millionbeløb

Zliide er stiftet af  Casper Schrøder (t.v), Nikolai Lindholm (bagerst), Morten Møgelmose og Viktor Pedersen i 2016. Pressefoto

Virksomhedens hovedkoncept består i, at kunderne selv kan betale for tøjet på deres mobil i butikkerne og dermed slipper for at stå i kø. Den idé har nu indbragt dem en tocifret millioninvestering fra Friheden Invest. Investeringen skal blandt andet få Zliide ud over landets grænser. Det skriver Finans.

- Vi tror på, at der kommer en revolution i den måde, vi laver et køb på i butikkerne. Her er vi en simpel måde at gøre det på. Efter corona er der virkelig kommet fart på. Derfor vil vi skalere virksomheden og til udlandet, fortæller den administrerende direktør i Zliide, Morten Møgelmose.