Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mindfulness har fundet vej til erhvervslivet, hvor flere og flere virksomheder gør brug af det. Modelfoto: Lev Dolgachov

Mindfulness kan styrke din effektivitet

Mental sundhed kan trænes. Akkurat som du kan træne dig op til et maraton, kan du også træne din hjerne til at blive mere fokuseret i din opgaveløsning. Ifølge Dansk Center for Mindfulness kan disciplineret træning med mindfulness-meditation give mere energi, opmærksomhed, glæde og empati.

De fleste forbinder nok mindfulness med noget, man dyrker derhjemme, men i de senere år er det faktisk blevet mere og mere udbredt i erhvervslivet, fordi det kan højne effektiviteten og ikke mindst styrke den mentale sundhed.

I dagens nyhedsbrev dykker vi ned i brugen af mindfulness i erhvervslivet, når vi kigger indenfor hos e-handelshuset Vertica, der har det på programmet flere gange om ugen. Du får også et skarpt blik på vores mentale sundhed fra denne uges gæsteskribent Helle Iversen, der er mindfulness-instruktør og stifter af Mindful at Work.

Hun giver dig ligeledes 10 helt konkrete tips til at implementere de gode mindfulde vaner i din egen hverdag.

Og hvis du fortsat tænker, at mindfulness er lidt abstrakt, så kan jeg fortælle, at Aarhus faktisk er videns-hub for mindfulness, for Dansk Center for Mindfulness ligger på Aarhus Universitet, og de arbejder for at øge samfundets ambitioner inden for sundhed og trivsel i overensstemmelse med FN’s verdensmål. Centret afholder evidensbaserede kurser i mindfulness og compassion og uddanner internationalt certificerede undervisere.

God fornøjelse med dagens indhold.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
For Mads Swensson er mindfulness ikke kun noget, der fylder i arbejdstiden. Han kan også mærke de positive effekter, når han kommer hjem. Foto: Kirsten Louise Laursen

Vertica tilbyder mindfulness i arbejdstiden

Hos e-handelshuset Vertica er der flere gange om ugen mulighed for at give hjernen en ekstra pause. For her mødes en håndfuld medarbejdere til mindfulness med en guidet meditation.

- For nogle handler det om at skabe mere ro i hverdagen, for andre er det den fokuserede pause, de søger. Men generelt så tror jeg, alle kan genkende, at de korte meditationer ligesom genstarter systemet, fortæller backend-udvikler Mads Swensson, der er primusmotor på de ugentlige sessioner.

Ideen kommer ikke fra virksomheden, men fra medarbejderne selv som via personlig interesse har haft lyst til at tilbyde en anden type af pause i hverdagen. Hos Vertica har ledelsen så valgt at bakke op om initiativet ved at lade det foregå i arbejdstiden.

Tre gange om ugen får de ansatte hos e-handelshuset Vertica mulighed for at tage nogle mere fokuserede pauser, når de mødes til guidet meditation. Mindfulness giver et overskud i hverdagen og binder medarbejderne sammen på en ny måde.

Mindfulness: 'Giv dig selv lov til at finde en behagelig stilling, måske har du lyst til justere den lidt, måske er den okay, som den er. Tag imod fornemmelserne fra vejrtrækningen, indåndingen, der rejser brystet lidt - udåndingen, hvor brystkassen kalder tilbage.'

Nogenlunde sådan lyder det tre gange om ugen hos Vertica, når en håndfuld medarbejdere mødes til mindfulness. I et lokale på første sal mødes medarbejderne til en struktureret pause med guidet meditation.

- Det er ikke Vertica, der tilbyder det, virksomheden bare stiller tiden til rådighed. Det er ikke noget, der er opfundet for at modarbejde stress, men det handler om at forbedre vores mentale sundhed, fortæller Mads Swensson, der er backend-udvikler og en af drivkræfterne bag de ugentlige sessioner.

Den sunde pause

Ideen med mindfulness i hverdagen er ikke helt ny i Vertica. For omkring fem år siden tilbød et par medarbejdere en frivillig guidet meditation et år gange om ugen, og det kørte fint i en periode, inden det lige så stille løb ud i sandet.

Men efter de store corona nedlukninger, hvor medarbejderne igen samles på kontoret, er tilbuddet blomstret op på ny og nu med Mads Swensson i front.

For Mads Swensson bunder hans interesse i mindfulness i en personlig historie. For to år siden var han involveret i et trafikuheld, der efterlod ham med et piskesmæld og daglige smerter. Igennem sin læge blev han introduceret til mindfulness som et led i smertehåndteringen, og derfor er de daglige meditationer blevet en vane for ham.

- Det gav god mening for mig at tage initiativ til de fælles seancer, fordi det er noget, jeg ville gøre alligevel. For mig er det en hjælp til smertehåndtering, og derfor er det vigtigt, at jeg holder fast i det, fortæller Mads Swensson.

Vertica

  • E-handelshus Vertica, der er stiftet i 2001, udvikler, drifter og rådgiver virksomheder om e-handelsløsninger.
  • Firmaet, der beskæftiger 120 medarbejdere, har kontorer i København og Aarhus, hvor de huser alt fra strategiske rådgivere til projektledere, digitale designere, udviklere og integrationskonsulenter.

Han fortæller, at de kollegaer, der deltager, kommer fra vidt forskellige afdelinger, og deres motiver for at deltage er lige så forskellige.

- For nogle handler det om at skabe mere ro i hverdagen, for andre er det, den fokuserede pause de søger. Men generelt så tror jeg alle kan genkende, at de korte meditationer ligesom genstarter systemet.

En billig løsning

Det kræver ikke nogen lang uddannelse eller store investeringer at samles omkring mindfulness. I Vertica har de indkøbt nogle yogamåtter, så de, der ønsker det, kan ligge ned, og de selv samme måtter bliver også brugt til yoga. Men det er et andet tilbud i e-handelsvirksomheden.

En seance varer omkring 15 minutter og den guidet meditation foregår via appen Åben og Rolig.

- Man kan på mange måder gøre som man vil. Jeg foretrækker at ligge ned, men man kan også stå eller sidde. Man er vågen og bevidst igennem hele seancen, det er ikke et mål, at man zoner helt ud.

Han oplever, at en sidegevinst ved de ugentlige møder er et nyt fællesskab på tværs af afdelinger.

- Man får skabt et nyt rum sammen, fordi det kan være grænseoverskridende at sidde sammen med andre på den måde med lukkede øjne. Men der er en stor respekt og gensidig forståelse.

Ledelsen bakker op

Det er vigtigt for Mads Swensson at understrege, at initiativet omkring mindfulness ikke kommer fra ledelsen i Vertica, men ledelsen bakker op om det, og det er en væsentligt faktor.

- Det her er skabt nedefra, der er ingen ledelse involveret. Men det er selvfølgelig væsentligt, at det foregår i arbejdstiden, og det passer meget godt i tråd med virksomhedens værdier, hvor vi har en meget flad struktur, og hvor man vægter medarbejderpleje højt.

- I bund og grund er det jo bare en organiseret pause, og folk holder jo pauserne alligevel. Så bruger de dem bare på at drikke kaffe eller læse avis, men nu bruger vi dem så på meditation.

Helle Iversen er ejer af Mindful at Work, som hun stiftede i 2018. Hun har en lang baggrund i IT Branchen, hvor hun har arbejdet med forandrings- og onboarding projekter i både Danmark og Schweiz. Hendes mission er at udbrede mindfulness i erhvervslivet for at bidrage med et værktøj, der kan øge arbejdsglæden og forebygge stress. Pressefoto

10 minutter om dagen kan halvere dit stressniveau

På blot otte år er midtjydernes stressniveau steget med 10 procentpoint. Det viser rapporten Danmarks Sundhedsprofil, der udkom i marts, og det er alarmerende læsning, mener denne uges gæsteskribent Helle Iversen, der er mindfulness-instruktør og specialiseret i at hjælpe virksomheder med at implementere mindfulness i hverdagen.

- Hvis jeg er lidt fræk og fremskriver stresskurven 20 år ud i fremtiden, så vil over 50 procent af indbyggerne i Region Midtjylland have et højt stressniveau. Heldigvis er der en god nyhed, og det er, at vi har effektive værktøjer, der hjælper med at reducere stressniveauet, skriver hun.

Måske er det gået din næse forbi, at Danmarks Sundhedsprofil udkom i marts. Det var uhyggelig læsning. Andelen af mennesker med et højt stressniveau i Region Midtjylland er steget fra 19 procent i 2013 til 29 procent i 2021.

Hvis jeg er lidt fræk og fremskriver stresskurven 20 år ud i fremtiden, så vil over 50 procent af indbyggerne i Region Midtjylland have et højt stressniveau. Det er skræmmende! Det koster menneskeligt, og det kommer til at koste virksomheder og samfundet rigtig mange penge. Den nye sundhedsprofil er simpelthen et 'wake up call', som vi alle må forholde os til.

Heldigvis er der en god nyhed, og det er, at vi har effektive værktøjer, der hjælper med at reducere stressniveauet. Nu må du godt holde ørerne stive… 

Syddansk Universitet har lige publiceret et forskningsstudie om mindfulness på arbejdspladsen. Forsøget inkluderede 623 medarbejdere fra forskellige virksomheder og varede 30 dage. Konklusionen på undersøgelsen blev, at 10 minutters mindfulness om dagen reducerer medarbejderes stressniveau med 43 procent. Så har videnskaben talt. Mindfulness virker! Jeg siger ikke, at mindfulness er hele løsningen, men det er i hvert fald et forsøg værd.

Et af de forbehold jeg ofte møder, når jeg holder foredrag om mindfulness på arbejdspladsen er: - Jamen skyder vi så ikke skylden over på individet, hvis vi tilbyder dem mindfulness i stedet for at gøre noget ved de stressende arbejdsforhold?

Hertil svarer jeg:

- Lad os både gøre noget ved de strukturelle rammer på arbejdspladsen, hvis de er uhensigtsmæssige, og samtidig give medarbejderne nogle værktøjer, som har en gavnlig effekt nu.

Når det er sagt, skal det også siges, at den stress medarbejderne oplever, jo ikke altid er relateret til arbejdsforholdene, men kan skyldes alt muligt andet. En skilsmisse, et udfordret barn i familien, tilbage efter barsel, sygdom, eller det hele på én gang. 

Et andet forbehold jeg møder er:  -Hvorfor kan de ikke bare dyrke mindfulness udenfor arbejdstiden?

Der bliver jeg så nødt til at fortælle, om alle de andre positive effekter mindfulness også har. Mindfulness hjælper os med at koncentrere os om vores arbejdsopgaver. Det styrker vores arbejdshukommelse og kreativitet. Det øger vores emotionelle og sociale intelligens, så vi skaber bedre relationer på arbejdspladsen, og det styrker den psykologiske sikkerhed, som er den vigtigste faktor for at skabe gode teams.

Da jeg startede Mindful at Work for fire år siden, meldte jeg mig ind i Aarhus Håndbold Erhvervsnetværk og begyndte at tale om mindfulness på arbejdspladsen. Jeg ville teste, hvordan de reagerede, og jeg mødte en del rynkede øjenbryn, men de fleste syntes heldigvis, at det var interessant. Jeg prikkede nemlig hul på deres skepsis med historier om, hvor almindeligt mindfulness er i IT -branchen i USA. 

Jeg kunne også fortælle, at Team Danmark bruger det i forhold til deres topatleter. Endelig fik jeg punkteret myten om, at man kan blive mindfulnesslærer på en weekend, da jeg fortalte, at jeg var uddannet fra Aarhus Universitet. Nu her fire år senere har jeg arbejdet sammen med mange virksomheder, der tager mindfulness seriøst blandt andre Aarhus Vand og Spar Nord.

Har du læst med så langt, så har jeg forhåbentlig vagt din interesse, herfra opstår det naturlige spørgsmål. Hvordan kommer vi i gang på min arbejdsplads?

Mit bedste råd er, at I opsøger kompetent viden om mindfulness på arbejdspladsen. Det kan hjælpe jer til at definere, hvad I gerne vil opnå med jeres indsats, og hvordan I bedst når derhen.

Hvis du er blevet nysgerrig på mindfulness, og slet ikke kan vente med at reducere dit stressniveau med 43 procent, så kan du gå i gang med det samme. Prøv denne mindfulnessøvelse.

God fornøjelse.

Husk de gode pauser i løbet af arbejdsdagen, lyder et af rådene om mindfulde vaner på jobbet. Modelfoto/Colourbox

10 mindfulde vaner til din arbejdsdag

- Mindfulness kan trænes, og så du vil opleve en tilstand, hvor du er mere fokuseret og mere til stede. Du får lettere ved at fastholde opmærksomheden på en opgave og i en samtale. Du kan nemmere håndtere og komme dig ovenpå stressende situationer, forklarer Helle Iversen, mindfulnessinstruktør og stifter af Mindful At Work.

Ifølge Helle Iversen er der god effekt at hente, hvis du laver mindfulness øvelserne jævnligt. Du har mulighed for at ændre din hjerne i en positiv retning, så du er mindre stresset, har en bedre hukommelse og indlæringsevne, er mere klar i hovedet og træffer bedre beslutninger.

Her deler hun 10 konkrete råd til at implementere mindfulness i hverdagen.

Mindfulness handler om at være til stede i nuet med et åbent sind. Derfor kan det øge effektiviteten og ikke mindst den mentale sundhed i virksomhederne. Her får du 10 konkrete råd til, hvordan du implementerer det i hverdagen.

Mindfulness kan være et godt værktøj for de virksomheder, der gerne vil have fokus på deres medarbejderes mentale sundhed, og med små skridt er man allerede langt.

- Mindfulness kan trænes, og så du vil opleve en tilstand, hvor du er mere fokuseret og mere til stede. Du får lettere ved at fastholde opmærksomheden på en opgave og i en samtale. Du kan nemmere håndtere og komme dig ovenpå stressende situationer, forklarer Helle Iversen.

Stifter af Mindful at Work, Helle Iversen, deler her 10 helt konkrete tips til at implementere mindfulness i hverdagen.

1. Start med det vigtigste

Prioriter og lav det vigtigste først. Lav opgaver, der kræver fuldt fokus først på dagen, når din hjerne er mest frisk og SLUK for alle distraktioner.

2. Én ting ad gangen

Prøv single-tasking = gør én ting ad gangen. Uanset hvad du gør, så giv det 100 procent opmærksomhed. 

Stop op og anerkend det, du har nået, i stedet for fare videre med to-do listen.

3. Tag en pause

Tryk på pauseknappen regelmæssigt i løbet af dagen og tag tre langsomme dybe indåndinger.

Brug triggere til at minde dig om det, når du går på toilettet, henter kaffen eller før møder.

4. Ryd op i dit hoved

Ryd op i dit hoved før det næste møde starter med et minuts stilhed, hvor du bare mærker åndedrættet. 

Fjern distraherende teknologi fra mødet og fokuser på, hvad du ønsker at opnå.

5. Lyt generøst

Lyt generøst. Læg mærke til, om du ønsker at dele din mening, give et råd, eller en løsning. Bare lyt i stedet for. Tjek din hensigt, er det at høre, eller blive hørt? 

Vær mere nysgerrig og stil flere spørgsmål.

6. Spis med nærvær

Gør plads i din dag til at stoppe op og nyde din frokostpause. Flyt væk fra dit skrivebord, din computer og din telefon. 

Sæt farten ned og nyd hver mundfuld. Du er mere frisk bagefter.

7. Vi er i samme båd

Husk at vi i samme båd, når du støder ind i konflikter på arbejdspladsen. Undgå e-mail, og hvis det er muligt, så tal med personen i stedet, så du undgår misforståelser.

8. Er det for meget

Føler du dig overvældet? Tag en pause og tag et par dybe indåndinger. Læn dig ind i det og giv det en etiket (for eksempel vred eller ked af det).

Spørg dig selv: Hvad har jeg brug for, og hvordan kan jeg bedst reagere? Stærke følelser fordufter, når du anerkender dem.

9 . Husk at sige tak

Sig TAK. Lad din kollega vide, hvorfor du sætter pris på ham/hende. Vær specifik. Når du siger tak til andre, bliver de glade, og så bliver du glad. Det smitter og er win-win.

10. Du skal hjem nu

Nu skal du hjem, og det er overgangen til noget nyt. Stop og se op fra dit skrivebord. Mærk dine fødder på gulvet, når du går ud af kontoret. 

Læg mærke til dine omgivelser på vejen hjem. Når du bruger dine fysiske sanser, minder de dig om, at du ikke kun er et omvandrende hoved. Giv slip på arbejdet.

Repræsentanter fra Horn Bordplader, Proshop og Simply Cooking sammen med Cabis direktør Mette Rønnau efter uddelingen af CSR People Prize 2022. Foto: Cabi

Ny CFO i Koncenton, CSR-pris til Proshop og udvidelse af den internationale skole

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomhederne i Aarhus.

Koncenton ansætter erfaren CFO

54-årige Henrik Skovsby er ny chief financial officer (CFO) i ejendomsinvesteringsselskabet Koncenton. Pressefoto

Det bliver 54-årige Henrik Skovsby, der 1. august tiltræder den ledige toppost som chief financial officer (CFO) i ejendomsinvesteringsselskabet Koncenton.

Henrik Skovsby kommer til Koncenton fra elektronikvirksomheden BB Electronics, hvor han som CFO har haft til opgave at sikre en høj grad af effektivitet og produktivitet i organisationen og samtidig at klargøre virksomheden til en salgsproces. Sidstnævnte førte i slutningen af 2021 til et succesrigt salg af BB Electronics.

Nu ser han frem til nye udfordringer hos investeringsselskabet med base i Aarhus.

- Koncenton er en ung entreprenørvirksomhed, som har grebet chancen og fundet et hul i markedet. Jeg har fulgt virksomheden fra sidelinjen over årene og har kunnet se, hvordan man med energi, entreprenørskab og værdier som vindermentalitet og flid har skabt noget helt fantastisk, siger Henrik Skovsby

Proshop vinder pris for sit store sociale ansvar

Stifter og direktør i Proshop, Poul Thyregod, og logistikchef Ronnie Stormfeldt, har af Cabis direktør Mette Rønnau fået overrakt det synlige bevis på, at virksomheden har vundet CSR People Prize 2022. Foto: Cabi.

Proshop er blevet kåret som vinder af CSR People Prize. Virksomheden vinder prisen for at tænke social ansvarlighed ind i forretningen og ansætte tidligere kriminelle, kontanthjælpsmodtagere eller personer med fysiske og psykiske handicap.

CSR People Prize har eksisteret siden 1999 og er Cabis hyldest til virksomheder, der gør en særlig indsats for, at mennesker i udsatte positioner kan få en chance på arbejdsmarkedet. Det kan for eksempel være virksomheder, der ansætter mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet, fastholder ansatte, som risikerer at miste jobbet eller forebygger nedslidning, stress og mistrivsel.

- For Proshop har det sociale ansvar også vist sig at smitte af på bundlinjen. At mange flere fra kanten af arbejdsmarkedet kommer i job og bliver en loyal arbejdskraft, er ikke kun en gevinst for virksomheden, men også for samfundet, siger Mette Rønnau, formand for juryen og direktør for Cabi.

Proshop A/S vinder prisen for virksomheder med over 250 ansatte foran de to andre finalister, Novo Nordisk og Søstrene Grene.

Erhvervsliv Aarhus har for nylig besøgt Proshop, hvor de netop fortalte om at ansætte mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet. Det kan du læse mere om her.

Aarhus International School udvider til stort samlet campus

 - En attraktiv IB-certificeret international skole er en afgørende forudsætning for at fastholde og tiltrække internationale virksomheder og arbejdskraft. I den sammenhæng er det et vigtig skridt, at Aarhus International School nu kan tage hul på næste kapitel. Projektet er samtidigt – helt bogstaveligt – et skoleeksempel på, hvordan vi i Aarhus er gode til at rykke sammen og samarbejde om at få projekter til at lykkes, lød det fra borgmester Jacob Bundsgaard til pressemødet. Pressefoto

Aarhus International School realiserer nu visionen om en stærk og tidssvarende international skole med plads til 600 elever i hjertet af Aarhus. Project One Campus er støttet af Aarhus Kommune samt flere store fonde og østjyske virksomheder.

I alt 138 millioner kroner er afsat til projektet, som konkret betyder, at ældre og nedslidte bygninger nedrives, hvorefter der etableres en separat bygning til skolens yngste elever på 3-5 år samt en tilbygning til eksisterende bygninger på til eleverne fra 6-15 år. I alt er der tale om nybyggeri på 6000 kvadratmeter.

- Vi har længe haft en skole, hvor kvaliteten af undervisningen er høj, men rammerne simpelthen har været for små og for nedslidte. Det er derfor en stor glæde endeligt at kunne realisere drømmen om One Campus. Det betyder, at vi i fremtiden kan tilbyde 600 elever en både fagligt og socialt givende hverdag i velfungerende og tidssvarende rammer, siger bestyrelsesleder på Aarhus International School, Niclas Kvernrød.