Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Krigen i Ukraine har skabt en øget trussel fra cyberkriminelle, og derfor bør virksomhederne styrke deres it-sikkerhed - inden det er for sent. Modelfoto: Ida Guldbæk Arentsen

Sådan undgår du hackerne

Forsikringer er et produkt de fleste af os, håber aldrig at få brug for. Det samme gør sig gældende med it-sikkerhed, og desværre er mange virksomheder for dårlige til at prioritere it-sikkerheden, før skaden er sket.

Lige nu har krigen i Ukraine sat et øget fokus på cybersikkerhed, og Center for Cybersikkerhed opfordrer i særlig grad virksomheder med filialer eller partnere i Ukraine til et øget it-beredskab. Men cybertruslen mod virksomheder i Danmark er generelt høj, og derfor bør alle virksomheder give deres sikkerhed et eftersyn.

I dagens nyhedsbrev får du fem konkrete råd til at stramme op på it-sikkerheden fra Gert Læssøe Mikkelsen, der er Head of Security Lab hos Alexandra Instituttet. Og samtidig deler vi tre eksempler fra aarhusianske virksomheder, der er blevet ramt af cyberkriminalitet.

Hvis du mangler en god podcast til påsken, så får du hermed en anbefaling om at lytte til 'Toppen Taler', hvor AGF-formand Lars Fournais, bestyrelsesformand for Salling Fondene, Jens Bjerg Sørensen,  professor Nina Smith og Peter Vang Christensen, CEO i Plantorama, fortæller om deres ledelsesvej og karriere. Du finder podcasten her, eller hvor du normalt henter dine podcasts.

God fornøjelse - og rigtig god påske.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Der er vedvarende en meget høj trussel mod Danmark fra cyberkriminalitet og cyberspionage, det vurderer Center for Cybersikkerhed. Illustration: Dado Ruvic

Tre hackerangreb der ramte aarhusianske virksomheder

Mange virksomheder oplever en øget cybertrussel i kølvandet på krigen i Ukraine, men faktisk har trusselniveauet mod danske virksomheder været vurderet til "meget høj" i flere år af Center for Cybersikkerhed.

Her dykker vi ned i tre hackerangreb, der ramte Vestas, Salling Group og Bauhaus, og for en stund satte dem ud af spillet.

Det er ingen, der er sikre, når de it-kriminelle er på spil. Men når angrebet rammer kan det have store konsekvenser for virksomheden. Her dykker vi ned i tre angreb, som satte aarhusianske virksomheder ud af spillet.

Cyberangreb kan ramme både små og store virksomheder, uanset sikkerhedsniveau og hvilket produkt de sælger.

Ifølge Gert Læssøe Mikkelsen, der er Head of Security Lab hos Alexandra Instituttet, går de it-kriminelle efter pengene, og det er ikke den stereotype it-nørd, der står bag, men professionelle organisationer, der ansætter folk til at klare de tekniske forhindringer.

Angrebene kommer i forskellige versioner, nogle er såkaldte brede angreb, hvor de kriminelle forsøger at ramme en række virksomheder, og andre er mere målrettet og går typisk efter at afpresse virksomheden.

Verdens største vindmølleproducent blev ramt

Vestas blev hårdt ramt af hackere i november. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En lørdag morgen sidst i november kom der ildevarslende nyt fra Vestas, der erkendte at være ramt af en ”cybersikkerhedshændelse”, som det blev formuleret. Virksomheden havde omgående lukket ned for sine it-systemer på tværs af jordkloden i et forsøg på at inddæmme angrebet, fortalte blandt andet Avisen Danmark.

Det viste sig, at cyberkriminelle var trængt dybt ind i Vestas' netværk og havde sat en væsentlig del af systemerne ud af funktion. For at åbne dem igen, krævede de løsepenge.

Ud på natten stod det klart, at hackerne ikke havde formået at trænge ind til de systemer, der styrer Vestas' mange møller rundt i verden.

- Det gør, at vi kan træffe beslutningen om ikke at lukke for vores turbiner i hele verden. Men vi lukker stort set alt andet ned. Hele vores kommunikationsdel kan dog fortsætte upåvirket. Så vores mail, vores teams og vores videoer kan køre videre. Det er en stor fordel, forklarede CEO i Vestas, Henrik Andersen til DR.

Udover at have låst IT-systemerne truede hackergruppen nu også med at offentliggøre tusindvis af stjålne dokumenter, hvis ikke Vestas betalte en løsesum. Det ville de ikke, så hackerne gjorde alvor af deres trussel. De begyndte at offentliggøre store mængder stjålne filer fra Vestas' systemer.

-Jeg tror, det er vigtigt at komme til den erkendelse, at der er en ganske stigende sandsynlighed for, at du vil blive ramt af det her på et eller andet tidspunkt, lyder det fra Henrik Andersen.

Han er sikker på, at ransomware-angrebet på Vestas nu har givet medarbejderne en generel større indsigt i sikkerhed og de konsekvenser, som et enkelt forkert klik kan få.

Salling Group blev ramt via underleverandør

Hos Salling Group gik et hackerangreb ud over HR-systemer til blandt andet vagtplanlægning. Pressefoto

Den amerikanske it-virksomhed Ultimate Kronos Group (UKG) blev ramt af et ransomware-angreb, hvor nogle hackere krævede en løsesum for at give styringen over systemet tilbage. Kronos laver software til HR og lønudbetalinger, og angrebet påvirkede 55 millioner brugere på verdensplan, en af dem var Salling Group.

- I praksis betyder dette, at kollegaer, der stempler ud og ind, ikke kan gøre, som de plejer. Det bliver derfor styret manuelt for en stund blandt andet via et excel-ark. Vagtændringer og vagtbytte bliver også styret manuelt. Det er bøvlet, men de har været gode til at tackle det ude i butikkerne, fortalte Henrik Vinther Olesen, kommunikationsdirektør i Salling Group, til B.T. Aarhus.

Hackerangrebet trak spor ind i januar, hvor de ansatte måtte leve med kortere vagtplaner, fordi vagtplanlægningssystemerne ikke endnu var kommet op at køre.

Bauhaus fik lagt sit it-system ned

Bauhaus Danmark har sit hovedsæde i Tilst. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Bauhaus blev i sommeren 2021 udsat for et voldsomt hackerangreb, som lagde hele it-systemet ned. Det betød i praksis, at kunder, som handlede online, ikke kunne benytte byggemarkedets online "Click and Collect"-funktion.

Samtidig spærrede hackerne for Bauhaus-medarbejdernes adgang til e-mailsystemet, hvilket gik hårdt ud over kommunikationen med kunderne.

- Du er stort set prisgivet over for de her angreb. Vi syntes jo, vi havde styr på sikkerheden. Vi troede, vi havde købt Mercedes’en inden for alt, men vi skulle åbenbart have haft fat i en Rolls-Royce, lød vurdering fra direktør Mads Jørgensen i Børsen

Hackerne, som menes at stamme fra Rusland, forlangte en større løsesum for at give virksomheden adgang til systemerne igen. Bauhaus hyrede op imod 30 eksterne it-konsulenter ind for at løse problemet, som stod på i flere uger og medførte store økonomiske tab for virksomheden.

På et tidspunkt overvejede ledelsen tilmed at betale løsesummen for at få systemerne op at køre igen. 

Gert Læssøe Mikkelsen er Head of Security Lab hos Alexandra Instituttet, og han opfordrer virksomhederne til at tænke cybersikkerhed ind som en daglig del af driften. Pressefoto

It-sikkerhedsekspert giver fem gode råd om cybersikkerhed

- Mit vigtigste budskab er, at cybersikkerhed er en kontinuerlig ting, man skal tage sig af. Det er ikke noget, man gør én gang, og så er man i mål. Det er ligesom med motion, du skal blive ved, hvis du vil holde dig i form

Sådan lyder det fra Gert Læssøe Mikkelsen, der er Head of Security Lab hos Alexandra Instituttet og ekspert i it-sikkerhed.

Her deler han fem gode råd til at få opgraderet sikkerheden:

1. Sørg for, at systemerne er opdateret.

2. Tag backup af data.

3. Brugerne skal kende risikoen.

4. Vær åben om fejl.

5. Husk sikkerheden på alle platforme.

Cybertruslen mod Danmark er høj i disse år, men alt for mange virksomheder glemmer at prioritere deres it-sikkerhed, før det er for sent. Men med enkelte foranstaltninger er man godt beskyttet - her får du fem konkrete råd.

Cybertruslen mod Danmark er generelt høj lige nu, og det skyldes i særlig grad krigen i Ukraine. For en krig i 2022 udspiller sig ikke kun på landjorden og i luften, men også digitalt.

Ifølge Dansk Erhverv er mængden af cyberangreb steget siden konfliktens begyndelse mellem Rusland og Ukraine, og Dansk Erhverv forventer, at et onlineangreb hurtigt kan tænkes at ramme danske virksomheder.

Gert Læssøe Mikkelsen, der er Head of Security Lab hos Alexandra Instituttet, kalder trusselbilledet mod virksomheder lidt mudret. Han møder som uvildig rådgiver mange virksomheder, som han hjælper med at etablere sikre digitale løsninger.

- Krigen i Ukraine har ændret trussebilledet lidt, for der er ingen tvivl om, at truslen er højere lige nu. Men det er primært omstændighederne, der har ændret sig. Det hænger sammen med, at de cyberkriminelle sidder godt gemt i Rusland lige nu, fordi det er svært at lave en international bekæmpelse, lyder det fra Gert Læssøe Mikkelsen.

Hans oplevelse er, at der lige nu er en øget bevidsthed i virksomhederne omkring cybersikkerhed, der kun er blevet forstærket af krigen, men derfra og så til, at de handler på det, er der et stykker vej. Derfor deler han her fem konkrete råd til en øget digital sikkerhed.

- Mit vigtigste budskab er, at cybersikkerhed er en kontinuerlig ting, man skal tage sig af. Det er ikke noget, man gør én gang, og så er man i mål. Det er ligesom med motion, du skal blive ved, hvis du vil holde dig i form.

1. Sørg for, at systemerne er opdateret

- Hver gang et system skal opdateres udgør det en sikkerhedsrisiko. Derfor er det vigtigt at holde øje med det løbende.

- Noget af det, vi er mest udsat for i Danmark, er angreb med ransomeware, hvor it-kriminelle tvinger sig adgang til et netværk, og herefter låser det. Hvis alle systemer er opdateret, er man bedre beskyttet mod den type af angreb. 

2. Tag backup af data

- Det er det simple råd, som alle kender, men mange ofte glemmer. Men det kan blive virksomhedens redning, hvis man er udsat for et ransomeware-angreb, hvor data bliver låst. Fordi man så kan arbejde videre med de data, man havde fra i går.

3. Brugerne skal kende risikoen

- Det er vigtigt, at alle i virksomheden kender til risikoen for et cyberangreb. De skal være informeret om, hvordan virksomheden kan blive angrebet og på hvilke platforme. For eksempel ved at åbne en phishing-mail.

- Initiativer som to-faktor-godkendelse og gode passwords er noget af det, brugerne skal kende til. En oplysningskampagne en gang om året kan være en god idé, men på den lange bane virker det bedst med kontinuerlige kampagner.

4. Vær åben om fejl

- Hvis skaden sker, og en medarbejder kommer til at åbne en mail med virus, så er det vigtig igen at have en kultur, hvor man ikke bliver straffet for fejl. For det kan ske for alle.

- Og her skal virksomheden heller ikke forsøge at skjule fejlen, men i stedet tage fat i sin it-leverandør eller lade den interne it-afdelingen håndtere problemet.

5. Husk sikkerheden på alle platforme

- I dag bruger man i virksomhederne mange forskellige devices, og det gør sikkerheden mere kompleks. For der skal være en rød tråd hele vejen rundt.

- Det er for eksempel ikke nok, at medarbejderens computer er låst for download af nye programmer, hvis de samtidig har en mobil, der er åben for alt. For mobilen er i dag akkurat lige så udsat, fordi vi for eksempel læser mails på farten.

- For mange virksomheder er sociale medier også blevet en vigtig platform, men da det er systemer, der ligger uden for virksomheden, er de også ude for en vis kontrol. Så her er det også vigtigt at være bevidst om, hvilke muligheder, der er for en øget sikkerhed, så ens kontoer ikke bliver overtaget af it-kriminelle.

De 25 kvindelige iværksættere topper listen som den mest læste artikel hos Erhvervsliv Aarhus. Her er fire af dem: Caroline Louise Lilleør, Camilla Dalsgaard Sonne, Kristine Skovgaard og Camilla Højberg Pedersen, der står sammen bag overfalds-alarmen Cedi By Ooono. Pressefoto

Her er de fem mest læste artikler fra Erhvervsliv Aarhus

Iværksætteri, ledelse, digital transformation, et direktørskifte og Løvens Hule. De mest læste artikler hos Erhvervsliv Aarhus spænder vidt:

1. 25 kvindelige iværksættere - fra Aarhus - du bør kende

2. 9 hurtige til Esben Mols Kabell: - Jeg er altid på arbejde og aldrig på arbejde

3. Hanne styrer Jysk på den digitale rejse: Jeg har lært at vælge mine kampe med omhu

4. Dødsulykke ramte ingeniørvirksomhed: Pludselig stod Kasper alene med to kriser

5. Derfor elsker og hader jeg Løvens Hule

En liste over 25 iværksættere - alle kvinder - topper listen over den mest læste artikel fra Erhvervsliv Aarhus. Du kan dykke ned i de fem mest læste artikler her.

Vi tager et tilbageblik på det første lille år, hvor Erhvervsliv Aarhus har været i luften og præsenterer her de mest læste artikler.

Det er en liste, der kommer vidt omkring iværksættere, ledelse, digital transformation, et direktørskifte og Løvens Hule.

25 kvindelige iværksættere - fra Aarhus - du bør kende

Kun to århusianere - og fire uden for hovedstadsområdet i alt - kom med på den liste med 25 kvindelige iværksættere, som Dansk Erhverv mente, vi burde kende i 2021. 

Derfor gik Erhvervsliv Aarhus med hjælp fra læsere og netværk i gang med at sammensætte en liste med 25 kvinder fra Aarhus, der er med til at vise iværksættervejen lokalt.

Læs hele artiklen her.

9 hurtige til Esben Mols Kabell: Jeg er altid på arbejde - og aldrig på arbejde

Hvad er det bedste ved at være direktør? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi bad Esben Mols Kabell, CEO i Lasertryk om at svare på i vores serie: 9 hurtige til direktøren.

Læs hele artiklen her.

Hanne styrer Jysk på den digitale rejse: Jeg har lært at vælge mine kampe med omhu

Director for e-business og omnichannel Hanne Bang Vorre har været i gang med at forvandle Jysk fra en klassisk retailer til en stærk digital forretning samtidig med, at hun selv er vokset i koncernen som leder for fire medarbejdere til nu 80 ansatte.

Læs hele artiklen her.

Dødsulykke ramte ingeniørvirksomhed: Pludselig stod Kasper alene med to kriser

Direktør Kasper Fey-Hansen skulle både løfte en tung arv, da virksomhedens ejer pludselig døde, og han samtidig skulle styre ingeniørvirksomheden Arne Elkjær sikkert igennem en økonomisk krise.

Læs hele artiklen her.

Derfor elsker og hader jeg Løvens Hule

Bjarke Bekhøj, direktør og partner i Become stiller skarpt på det populære tv-program, som gæsteskribent for Erhvervsliv Aarhus.

Læs hele klummen her.

Christian Bach er en travl mand, så han skal værne om sin tid og sine ressourcer. Alligevel har han valgt at træde ind i SynergyXR’s bestyrelse, fordi han simpelthen ikke kan lade være. Pressefoto

Værd at vide fra virksomhederne i Aarhus

Stifter af Netlify Christian Bach træder nu ind i bestyrelsen hos SynergyXR.

Kamstrup køber GIS-virksomheden Thvilum.   

Fiskefoderproducenten Biomar ejet af Schouw & Co laver strategisk vigtigt opkøb.

Energiselskabet Aura fortsætter samarbejdet med The Kitchen.

Her er fire udvalgte historier fra erhvervslivet i Aarhus.

Christian Bach træder nu ind i bestyrelsen hos SynergyXR

Christian Bach har haft succes med sin internationale virksomhed Netlify, som i november 2021 alene rejste 100+ millioner dollars til en værdisætning på svimlende 2 milliarder dollars. Den personlige succes vil han nu give videre til, hvad han anser som én af de næste store tech-succeser. Ikke ud af Silicon Valley – men ud af Aabyhøj på grænsen til Aarhus: SynergyXR.

- At Facebook blev til Meta betyder, at metaverset er en markant del af fremtidens internet og en kæmpe del af fremtidens digitale markeds- og arbejdsplads. SynergyXR er eksperter inden for metaverset – faktisk så findes der efter min mening ikke en virksomhed med mere potentiale til at blive en global succes i den verden. Det vil jeg gerne hjælpe med at indfri, siger Christian Bach.

- Vi er utroligt stolte over, at en kapacitet som Christian har sagt ja til i at træde ind i vores bestyrelse. Udover at han kan bidrage med en masse åbenlyse kompetencer, så supplerer han bestyrelsen med det særlige Silicon Valley DNA, som kræves, når man vil ind på den globale arena i tech-verdenen. For det er den vej, vi er på, siger SynergyXR CEO Mads Troelsgaard.

Schouw & Co’s globale fiskefoderkæmpe overtager australsk selskab

En af verdens største fiskefoderproducenter Biomar, der med en omsætning på over 13 mia. kroner udgør godt halvdelen af det børsnoterede industrikonglomerat Schouw & Co, køber sig nu ind på et nyt vækstområde. Det skriver Børsen.

Biomar overtager virksomheden AQ1 og dens avancerede teknologi, som ved hjælp af kunstig intelligens registrerer foderbehovet hos rejer i fiskefarme. Foder i den rette mængde kan øge rejefarmenes produktivitet voldsomt.

- AQ1-teknologien er en af verdens førende intelligente fodringsteknologier til opdræt af rejer. Den sikrer en endnu bedre udnyttelse af vores foder og passer derfor perfekt ind i Biomars strategi om i højere grad at levere løsninger og ikke blot foder til kunder i akvakultursektoren, siger koncernchef Jens Bjerg Sørensen, Schouw & Co.

Kamstrup køber Thvilum fra Odder

Kamstrup har indgået aftale om at overtage Thvilum, der er en erfaren leverandør inden for digital ledningsregistrering til forsyningsselskaber i Danmark.

- Vi har en klar ambition om at bidrage positivt til digitaliseringen af den danske forsyningsbranche, og købet af Thvilum A/S styrker vores kompetencer inden for grundelementerne i en digitaliseret forsyning. Vi oplever en stor synergi mellem vores produkter og løsninger og med et tæt samarbejde, kan vi tilbyde branchen at opnå endnu større værdi og skabe nye muligheder for optimering, fortæller Kim Lehmann, CEO i Kamstrup, der er ejet af OK.

Thvilum A/S har opbygget en unik domæneviden og erfaring inden for GIS-systemer og kundeapplikationer, og deres ekspertise har gjort dem til en væsentlig aktør inden for vand- og varmeforsyningen. Thvilum A/S blev etableret i 1988 og har i dag 23 medarbejdere på deres kontor i Odder syd for Aarhus.

Aura fortsætter samarbejdet med The Kitchen

Gennem det seneste halve år har Aura haft et lejemål på The Kitchen, Aarhus Universitets startup hub. Det har været så god en oplevelse, at energikoncernen har besluttet at forlænge aftalen.

- Der sker rigtig meget på iværksætterfronten i Aarhus, og med vores tilstedeværelse på The Kitchen kommer vi helt tæt på det meget spændende og dynamiske innovations- og iværksættermiljø, der er omkring Aarhus Universitet.

- Vi har mange interessante dialoger, og vi oplever en stor interesse for os, og jo særligt den rolle vi spiller i den grønne omstilling. Derfor har vi også valgt, at vores nye tiltag Aura Ventures har sit faste udgangspunkt på The Kitchen, siger Anders Sahl Hansen, innovationschef i Aura.