Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jacob Vittrup er CEO for energikoncernen NRGI, der har hovedkontor i Aarhus N. Pressefoto

Energibossen vil spille de andre gode

På toppen af Randersvej lige før motorvejen tager sin begyndelse ligger en af byens største virksomheder, hvis man måler på antallet af ansatte. Energiselskabet NRGi er med sine 1500 ansatte på mange måder svær at komme uden om, fordi de leverer et produkt, vi alle sammen har brug for hver dag: Strøm.

Alligevel er det begrænset, hvad vi ved om det andelsejede selskab med de mange forretningsenheder. Men det laver vi om på i dag.

For i dagens nyhedsbrev får du muligheden for at komme lidt tættere på NRGis CEO Jacob Vittrup, der svarer på '9 hurtige' spørgsmål om karriere og ledelse.

- Ens karrieremål udvikler sig med tiden, så det handler om at omgive sig med nogle gode personer, man kan spille gode ved at være et godt team-medlem. For ved at spille de andre gode udvikler man sig også selv, siger Jacob Vittrup.

God fornøjelse med dagens indhold - og god pinse.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- Som sportsbrand har vi en naturlig vindermentalitet, og det skinner virkelig igennem hos vores medarbejdere, der via engagement og omstillingsparathed har været med til at levere et fantastisk comeback i 2021, udtaler Allan Vad Nielsen, CEO i Hummel. Pressefoto

Det bør du vide fra ugen, der gik

Hummel realiserer det bedste resultat i brandets snart 100-årige historie. Omsætningen nærmer sig to milliarder kroner.

Efter godt fire år lukker AGF sin satsning på esport. Årsagen er en vigende kommerciel interesse.

Efter to år med store underskud på driften leverede Schmidt Hammer Lassen Architects sidste år et stærkt resultat med sorte tal på bundlinjen. Overskuddet blev på 1,2 mio. kroner.

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomhederne i Aarhus.

Hummel leverer et trecifret millionoverskud

Efter et år med røde tal på bundlinjen realiserer Hummel et overskud på 115 millioner kroner og leverer dermed det bedste resultat i brandets snart 100-årige historie. Samtidig stiger omsætningen med 38 procent, og det danske sportsbrand nærmer sig nu en omsætningsmilepæl på to milliarder kroner

Den markante vækst i omsætningen, der er bredt funderet på tværs af Hummels kategorier, markeder og distributionskanaler, skyldes blandt andet en positiv udvikling på det tyske marked. De seneste to år har Hummel haft stor succes med et øget fokus på digitalisering, og via online partnere og egen e-commerce er det nu for tredje år i træk lykkedes at fordoble den digitale omsætning. Alligevel er det fortsat wholesale, der udgør det største forretningsområde og samtidig oplever markant vækst.

- Flere af vores konkurrenter har valgt at nedprioritere wholesale, og det har efterladt et hul i markedet, som vi forsøger at udnytte til at styrke vores tilstedeværelse og være en endnu stærkere samarbejdspartner for vores kunder. I de seneste tre år har vi virkelig formålet at erobre markedsandele i wholesale, og med en samlet vækst på 30 procent i 2021 er det fortsat en absolut topprioritet for os, udtaler CEO Allan Vad Nielsen.

AGF slukker for sin satsning på esport

Drømmene om esport blev aldrig til virkelighed, og torsdag meddelte AGF, at fodboldklubben lukker sin esports-afdeling. Foto: Axel Schütt

- Efter fire gode år må vi nu konstatere, at udviklingen inden for esport ikke har haft det opsving, vi havde forventet og dermed heller ikke har den forventede kommercielle interesse. AGF Esport har hele tiden været økonomisk bæredygtigt, men nu kan vi se ind i en fremtid, som ser usikker ud på det økonomiske plan, og der er ikke noget, som tyder på, at det ændrer sig. Derfor udviser vi nu rettidigt omhu og slukker vores computere, siger direktør i AGF Esport, Dan Jessen, til klubbens hjemmeside.

AGF Esport havde hold i både CS:GO (Counter Strike), hvor man på et tidspunkt var nummer 37 i verden, og i det digitale fodboldspil FIFA.

Schmidt Hammer Lassen Architects leverer markant turnaround i 2021

Schmidt Hammer Lassen Architects leverede i 2021 et samlet overskud på 1,2 mio. kroner. Dermed er to års underskud på tocifrede millionbeløb vendt til et positivt resultat. Ifølge administrerende direktør, Sanne Wall-Gremstrup, er den markante turnaround udtryk for, at virksomhedens aktuelle strategi er begyndt at virke.

- Underskud på driften i den størrelsesorden, vi har oplevet de senere år, har en lang historik, og vores vej tilbage til sorte tal på bundlinjen har derfor været brolagt med en række vanskelige og nødvendige beslutninger.

- Vi måtte tilpasse organisationen til den daværende ordrebog og har samtidig prioriteret langsigtede investeringer – og det har kun været muligt takket være en kæmpe holdindsats fra alle på tegnestuen.

- Samtidig har vi fuldført generationsskiftet i partnerkredsen, så vi nu har en partnergruppe, der både er solidt forankret i vores DNA og har stor lyst og energi til at skabe forandring, siger hun.

Tidligere chefredaktør Claus Krogh bliver head of communications og CSR hos dagligvarekæden Lidl. Foto: Inge Lynggaard Hansen

Ugens nyt om navne

Tidligere chefredaktør for Lokalavisen, Claus Krogh, bliver head of communications og CSR hos dagligvarekæden Lidl.

Hans Jørgen Østergaard bliver ny direktør for busselskabet AarBus.

Silvan skifter igen CEO, denne gang er det Klaus Dolmer, der overtager posten. Forgængeren Mathias Kerp forlader virksomheden efter et halvt år som frontfigur.

Her får du tre udvalgte jobskifte fra virksomhederne i Aarhus.

Lidl ansætter tidligere chefredaktør som kommunikationschef

Claus Krogh skal stå i spidsen for Lidls kommunikations- og CSR-indsatser og være med til at fortsætte den lange række af gode resultater, som kæden har skabt over de seneste år.

Den nytiltrådte head of communications og CSR kommer med en solid faglig og ledelsesmæssig baggrund. Claus er uddannet journalist og har mere end 25 års erfaring som blandt andet ansvarshavende chefredaktør på JP/Politikens Lokalaviser og som kommunikationsrådgiver i en række PR-bureauer.

Claus Krogh siger selv om de nye udfordringer:

- Bæredygtighed og CSR er noget, der ligger de danske forbrugere på sinde og af samme årsag giver det rigtig god mening, at Lidl nu kan kæde vores CSR- og kommunikationsindsatser sammen og dermed blive endnu stærkere i vores kommunikation til kunder, leverandører og medarbejdere. Vores ambition er, at Lidl fortsat går forrest og viser vejen.

Ny direktør i spidsen for bybusserne i Aarhus

De 620 ansatte i AarBus har fået Hans Jørgen Østergaard som ny direktør. Pressefoto

Hans Jørgen Østergaard er den nye mand bag rattet i busselskabet AarBus, der kører bybusserne i Aarhus. Han har en baggrund som erhvervskundedirektør inden for den finansielle sektor og glæder sig til at arbejde med kollektiv trafik i Aarhus.

- Bybusserne er vigtige for borgernes mobilitet i Aarhus. Det bliver spændende at arbejde med noget, der er så vigtigt for kundernes hverdag og ikke mindst klimaet. Med den løbende udskiftning af dieselbusser til elbusser frem mod 2027 er bybusserne en vigtig brik i kommunens klimamål. Som kunde er man dermed med til at skabe en renere by, fortæller Hans Jørgen Østergaard.

Første dag som direktør for AarBus bliver 1. juli 2022.

Silvan skifter igen direktør

For anden gang på et halvt år skifter Silvan direktør. Den nye mand på posten er Klaus Dolmer, der hidtil været produktionschef. Pressefoto

Klaus Dolmer bliver ny administrerende direktør for Silvan med virkning fra 31. maj 2022.

– Klaus Dolmer har en bred og helt unik erfaring i den danske gør-det-selv-branche samt dybdegående ekspertise om Silvan, hvor han gennem sin karriere har varetaget forskellige lederroller. Han har spillet en stor rolle i Silvans turnaround og udviklingen af strategien fremadrettet, udtaler Jan Becker, bestyrelsesformand for Silvan.

– Gennem de seneste år har Silvan re-positioneret sig som det mest convenience-orienterede byggemarked i Danmark. Det er en rejse, som jeg ser frem til at fortsætte, udtaler Klaus Dolmer.

Med ansættelsen af Klaus Dolmer som administrerende direktør består direktionen nu af i alt fire medlemmer. (CEO: Klaus Dolmer, CFO: Keld Larsen, CSO: Rasmus Kjærgaard, COO: Michael Lange).

Mathias Kerp, der kom til Silvan i slutningen af 2021, forlader efter gensidig aftale Silvan ved udgangen af maj 2022.

Jacob Vittrup har været CEO for NRGi siden 2017, hvor han er øverste chef for 1500 medarbejdere. Pressefoto

9 hurtige til Jacob Vittrup: Der skal også være tid til oldboys-fodbold

Topchefen i NRGi søger sparring dér, hvor det er relevant og er ikke nødvendigvis optaget af, om det er en privat eller professionel relation. Som øverste leder for 1500 medarbejdere arbejder han det, der er nødvendigt, men der er ikke fuldt tryk på hele tiden.

- Det er vores årshjul, der bestemmer agendaen, og det varierer en del. Jeg prioriterer også, at der er tid til venner, familie og ikke mindst mit oldboys-fodboldhold i Mårslet, siger Jacob Vittrup.

Her får du mulighed for at komme lidt tættere på den 50-årige CEO, der har stået i spidsen for energiselskabet siden 2017.

Hvad er det bedste ved at være direktør? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt CEO i NRGi Jacob Vittrup om at besvare.

Q&A: Det er efterhånden fem år siden, at den 50-årige Jacob Vittrup overtog styringen med energiselskabet NRGi. En koncern, der er ejet af 225.000 andelshavere, og i dag har omkring 1500 medarbejdere.

Jacob Vittrup er uddannet cand.oecon fra Aarhus Universitet og kom til NRGi fra en stilling som CFO hos RTX i Nørresundby, hvor han også har været konstitueret CEO i perioden december 2015 til september 2016.

Hos RTX arbejdede han blandt andet med trådløs kommunikation, og Jacob Vittrup var gennem de godt seks år, han var ansat, medvirkende til at vende virksomheden til overskud og øge selskabets markedsværdi betydeligt.

Tidligere har han desuden været koncernregnskabschef hos B&O med ansvaret for intern og ekstern rapportering. Hos NRGi afløste han Søren Sørensen, der efter eget valg ønskede at fratræde efter otte år på posten.

Privat er han gift, har to børn og bor i Mårslet.

Her svarer han på 9 hurtige spørgsmål om karriere og ledelse.

1. Hvad er den aktuelle status for NRGI?

- Det går godt. Vi er kommet godt igennem 2021, selvom vi har været udfordret af corona. Jeg synes, vi lykkedes med at hjælpe med den grønne omstilling, og argumenterne for at accelerere den grønne omstilling er kun blevet forstærket af krigen i Ukraine, selvom det er på en trist baggrund.

- På grund af krigen er vi, som mange andre, lige nu også ramt af udfordringer med forsyningskæder, hvor nogle komponenter har lang leveringstid.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Det er vigtigt for mig at have mange øjne og ører, der holder øje med, hvad der sker i virksomheden. Og heldigvis er jeg omgivet af mange dygtige medarbejdere.

- Men ellers er det min bestyrelse og direktion. Og udenfor koncernen kan jeg godt søge sparring fra gode venner. Jeg har ikke en hårfin grænse for, hvem jeg sparrer med i forhold til, om det er en privat eller professionel relation.

3. Hvad er det bedste ved at være direktør?

- Det allervigtigste for mig er at få lov at gå på arbejde i en virksomhed, der har et stærkt formål med den grønne omstilling.

- Som direktør har jeg mulighed for at påvirke og udvikle strategien, og det mandat er jeg bestemt glad for.

4. Hvad har været en afgørende beslutning i dit arbejdsliv?

- At sige ja til jobbet i NRGi har været afgørende for mig, fordi det var en mulighed for at komme retur til Aarhus og lede 1500 medarbejdere. Det var en stor virksomhed at komme ind i.

- Det var en kæmpe udfordring og en stor tillid, der blev vist mig.

5. Hvor meget arbejder du?

- Det, der er behov for, og det svinger meget. Det er vores årshjul, der bestemmer agendaen, og det varierer en del.

- Jeg prioriterer også, at der er tid til venner, familie og ikke mindst mit oldboys-fodboldhold i Mårslet.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det allerbedste er at skubbe virksomheden i den retning, der giver mening for vores ejere. Midt i en klimakrise har vi et stærkt purpose, vi kan udleve i NRGi.

- Og så er det bedste at omgive mig med mange dygtige medarbejdere, der gør mig stolt af at gå på arbejde hver dag.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Det er svært, når man skal lukke aktiviteter ned, hvor man skal opsige medarbejdere og lukke forretninger.

- Det har også været udfordrende at håndtere corona, det gav ligesom et helt andet baggrundstæppe. De første måneder med skræmmende billeder fra Italien gav stor usikkerhed, fordi vi ikke vidste, hvad der ramte os. Det var noget nyt udefra, som vi ikke havde forholdt os til før, derfor står man ikke så skråsikkert.

- Tilsvarende har energikrisen i 2021 og 2022 været en stor udfordring. De stigende energipriser har påvirket os som leverandør, hvilket har været svært at håndtere. For os handlede det om at søge råd hos hinanden og så skifte det lange lys ud med det korte. Man blev nødt til at have en mere kortsigtet styring, fordi man ikke har overblikket.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Sørg for at blive en del af at godt team af kollegaer, hvor man har tillid til hinanden og kan være kreative sammen. Så skal man nok udvikle sig.

9. Hvad er det næste mål for dig og NRGi?

- Målet er fortsat at indfri vores 2025-strategi, uanset hvad omgivelserne byder på.