Reshopper på rutsjebanetur: Det har været en kamp for overlevelse, og vi har været tæt på at give op
Drømmen om livet som iværksætter er langt fra altid så rosenrødt, som den fremstilles i medierne. Vejen til at skabe en bæredygtig virksomhed går op og ned, og vejen kan være meget lang.
Det kan de skrive under på i Reshopper, der er en digital markedsplads for børnefamilier. Her har de første 10 år i virksomhedens historie bestemt ikke været uden tilbageslag. Faktisk oplevede de tre stiftere nærmest at blive sendt tilbage til start, da de måtte opsige alle medarbejdere og selv arbejde videre uden løn.
- Det, der gjorde, at vi holdt ud, var, at vi allerede dengang var stolte af det, vi havde skabt, som gjorde en forskel for mange børnefamilier i hverdagen. Det blev lidt i en mission for os, at vi kunne gøre en forskel for de her familier, og derfor måtte vi ikke give op, fortæller Nicolai Danmark Johannesen, medstifter af Reshopper.
I denne artikel giver han et ærlig indblik i, hvordan Reshopper gennem 10 år har arbejdet sig op til nu 250.000 aktive brugere ved hele tiden at kæmpe videre.
I slutningen af oktober kan stifterne af appen Reshopper, der er en digital markedsplads for børnefamilier, fejrer 10 års jubilæum. Her er det nemlig præcis 10 år siden, at appen første gang landede i app-store.
Det første årti er en milepæl for de fleste iværksættere. Sådan er det også for Nicolai Danmark Johannesen, der sammen med sine to medstiftere Anders Dahl Pape og Jonas Funk Johannessen, står bag Reshopper. Deres arbejde med at gøre Reshopper til en bæredygtig forretning har dog langt fra været et virksomhedseventyr med uafbrudt vækst og en opvoksende indtjening.
- Det har været en rutsjebanetur uden lige i vores virksomhed, og det har ikke været en dans på roser altid. Det har tværtimod været en hård rejse, for vi har aldrig haft den der periode, hvor man tænker, at nu er der ro på. Det har altid været en kamp for overlevelse og en kamp for at skabe nye mål, fortæller Nicolai Danmark Johannesen.
Den internationale satsning
For at forstå hvordan Reshopper er bølget frem og tilbage gennem 10 år, spoler vi lige tiden lidt tilbage. For den populære børnetøjsapp, der i dag har over 250.000 brugere, begyndte i sin tid som en vækstcase.
- Vi skulle bare ud og eje verden, vi havde fundet formlen herhjemme i Danmark, kunne vi se. Så vi troede, at vi kunne skalere det til udlandet, men det gik ikke. Vi måtte trække os igen, fordi vi kunne ikke få brugerne til at blive hængende længe nok til, at det kunne løbes ordentligt i gang.
Nicolai Danmark Johannesen og resten af Reshopper-teamet gjorde, hvad de kunne for at få udlands-satsningen til at lykkes, men i sidste ende havde de ganske enkelt ikke nok kapital i ryggen.
- Vores formel i Danmark har været, at vi kunne bygge vores platform op organisk, ganske stille og roligt. Men sådan fungerer det ikke i udlandet, der er det et marketing-game. Når du går ud i nye markeder, skal du bare smide masser af penge i det for at gøre opmærksom på dig selv, så det var både dyrt og besværligt.
- Vi hyrede faktisk en direktør til at hjælpe os med at gøre det, men det var simpelthen for svært, og skulle det lykkedes for os, så skulle vi have rejst endnu flere penge, og det gjorde vi ikke. Derfor trak vi følehornene til os.
Reshopper
- 250.000 brugere har været aktive i de seneste tolv måneder - markedspenetration på 80 procent blandt familier med børn under 6 år.
- I 2021 gennemførte brugerne over 1,7 millioner handler.
- 95procent af de aktive brugere er kvinder i alderen 25-45 år.
- Net promoter score (NPS ) på 59. Baseret på +2100 aktive brugere i 2022-undersøgelse.
- Stiftet i 2011 af Nicolai Danmark Johannesen, Jonas Funk Johannessen, Anders Munk og Anders Dahl Pape. Anders Munk forlod virksomheden i 2018.
Og der stod Reshopper så i 2018 og måtte se, at medarbejderstaben gik fra 10-12 ansatte til igen kun at være tre stiftere tilbage. Den fjerde stifter forlod virksomheden i samme runde.
- Det var hårde tider, hvor vi skulle genopfinde os selv. For hvis ikke vi skulle ud i verden, hvad skulle vi så med Reshopper?
På egne ben
Det fejlslagne udlandseventyr blev i stedet et vendepunkt, hvor Reshopper udviklede en ny strategi, der skulle gøre dem til en bæredygtig forretning i Danmark.
- Vi skulle finde en vej, hvor vi begyndte at tjene penge, for det gjorde vi ikke i begyndelsen, men markedet var også et helt andet dengang. For eksempel blev Instagram solgt til Facebook, inden de begyndte at tjene penge. Men markedet ændrede sig løbende, og det betød, at investorerne begyndte at kræve en forretningsmodel, der virkede, forklarer Nicolai Danmark Johannesen.
Derfor besluttede Reshopper, at de ikke ville være afhængige af kapital, men i stedet selv at få forretningen til at løbe rundt.
Den proces har de nu brugt tre-fire år på at føre ud i livet, og ser man på tallene, går det helt sikkert den rigtige vej. Reshopper har vækstet sin toplinje med 300 procent siden det store fald i 2018, og der er igen kommet flere hænder på kontoret, så det ikke længere kun er stifterne, der står med alle opgaver.
- Vi er gået fra et marketinggame til et udviklingsgame, hvor vi har investeret i at udvikle appen og lave flere features. I begyndelse satte vi os lidt mellem to stole, vi ville både til udlandet og lave en god app, der tjente penge.
Tilbage til start
Set udefra kan det være svært at forstå, hvorfor de tre stiftere for Reshopper blev ved at kæmpe for deres produkt og deres virksomhed, da de næsten ramte bunden.
- Det er faktisk en snak, vi har haft mange gange, for det har virkelig mentalt været en hård rejse i perioder. Efter nederlaget med vores udlandssatsning var vi klar til at smide håndklædet i ringen, vi følte vi havde fejlet, og at ingen troede på, at vi kunne. Vi var meget tæt på konkurs, men vi valgte heldigvis at kæmpe videre uden løn og se, om det kunne bære, fortæller Nicolai Danmark Johannesen og fortsætter:
- Men det, der gjorde, at vi holdt ud, var, at vi allerede dengang var stolte af det, vi havde skabt, som gjorde en forskel for mange børnefamilier i hverdagen. Det blev lidt en mission for os, at vi kunne gøre en forskel for de her familier, og derfor måtte vi ikke give op.
Trioen med de tre stiftere havde fortsat mange ideer i skuffen, der endnu ikke var ført ud i livet, og derfor var det enkelt at tage udgangspunkt i dem med den nye strategi, der skulle forbedre appen.
- Vi har hoppet fra sten til sten for at finde ud af, hvad vi skulle. Vi satte nogle mål, og havde vi så nået dem inden for et år, så var der måske grobund for mere.
Klar til en ny æra
Nogle af de mål, som Reshopper satte, var at udvikle en fragtløsning og lave en mulighed for betaling i appen. Særligt fragtløsningen viste sig at være en meget god investering, da coronaen ramte, og det blev attraktivt at købe brugt uden at skulle have kontakt med sælger.
- Vi fik et klart gennembrud med vores fragtløsning, fordi flere kunne se, hvor nemt det var, fordi det hele bliver klaret i appen, så corona gav os medvind.
Her post-corona i 2022 er Reshopper landet et godt sted, og de seneste måneder er der sket en ny udvikling, da virksomheden nu har opkøbt Kids Group og vil skabe et omnichannel-koncept for børnetøj og legetøj. Det skal ske ved salg af overskudsvarer fra restpartier og som noget helt nyt også fra den første fysiske butik, der er åbnet i Kolding.
Opkøbet betyder, at Casper Blom, der er ejer og direktør i Kids Group ApS, indsættes som ny CEO i Reshopper, som han nu ejer 25-35 procent af ifølge Finans. Det gør ham til den største kapitalejer i selskabet.
Reshoppers stiftere Anders Dahl Pape, Jonas Funk Johannessen og Nicolai Danmark Johannesen vil fremover hver eje 10-15 procent af selskabet, mens Løvens Hule-investoren Jesper Buch beholder sin ejerandel på 5-10 procent i begge selskaber.
For Nicolai Danmark Johannesen betyder det desuden, at han nu træder et skridt tilbage som stifter og samtidig slipper ledelsen.
- Titler siger mig ingenting, så det er ikke svært for mig at smide direktørrollen. Jeg har haft oplevelsen af at skulle arbejde hele vejen rundt som direktør, men jeg er ikke den fødte leder.
- Tværtimod er jeg produkt-menneske og iværksætter. Og fremover skal jeg nørde og dyrke de ting, jeg virkelig har en passion for. Det har jeg savnet tidligere. Derfor er slet ikke svært at give tøjlerne videre, jeg har næsten mere gejst nu, fordi jeg kan se ambitionerne med Casper i front, lyder det afsluttende fra Nicolai Danmark Johannesen.