Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

En jobsamtale er kun et skridt på vejen til at få den rigtige kandidat ombord. Både før og efter kræver det en indsats fra virksomheden at fremstå som en attraktiv arbejdsplads. Modelfoto

Rekruttering: Du skal give for at få

Ifølge rekrutteringsanalyse 2022 fra Ballisager er det traditionelle jobopslag fortsat det mest brugte i jagten på de rigtige kandidater. Men Linkedin haler stærkt ind, og over halvdelen af alle job bliver nu besat via den kanal.

Derfor giver det god mening at give virksomhedens Linkedin-profil lidt ekstra kærlighed, hvis man er i markedet for at ansætte nye medarbejdere - og det er de fleste virksomheder ofte. Vores søstermedie Erhvervsliv Odense har talt med Jesper Dalhus, der er selvstændig med sin virksomhed Jemac, om, hvordan man kan bruge Linkedin til at tiltrække talenter. Og vi deler her fem konkrete råd, der er lige til at kopiere.

Hvis man er på jagt efter den internationale arbejdskraft, er der ekstra grund til at holde tungen lige i munden. Som vi tidligere har fortalt, forventer de internationale medarbejdere en samlet pakke, og det kræver noget ekstra af virksomheden. Denne uges gæsteskribenter Henriette Kvolbæk Nielsen og Tine Thiesson fra YourRelo slår et slag for, at relocationspakker kan gøre det mere attraktivt at vælge en virksomhed til, hvis man skal flytte hele sin familie fra udlandet.

Erhvervsliv Aarhus er også at finde på Linkedin, og du er velkommen til at følge med lige her.

God læselyst.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Jesper Dalhus har et Linkedin-certifikat og bruger det selv flittigt i sit arbejde med rekruttering. Han har fem gode råd til dig om, hvordan din virksomhed får mest ud af det sociale medie. Foto: Mathias Banke

Brug Linkedin til at nå de gode kandidater: - Talenterne kender deres værd

REKRUTTERING: Der er kamp om arbejdskraften, og hvis virksomheder vil tiltrække de gode talenter, skal de skille sig ud.

Selvfølgelig skal man stå stærkt på det faglige, men man må også erkende, at mange af ens konkurrenter nok også er dygtige til deres arbejde, og så er man nødt til at vise, hvad man ellers har at byde på.

- Vi bruger så meget af vores tid på arbejde. Er det ikke et fedt sted at være, skal der ikke meget til, før man overvejer at finde noget andet, siger rekrutteringsspecialist Jesper Dalhus.

Jesper Dalhus råder virksomheder til at benytte Linkedin flittigt, hvis de vil gøre det nemmere for dem selv at skaffe de dygtige folk. Her deler han fem råd til, hvordan du kan gribe det an.

1. Skab et godt employer brand

- Virksomheder, der gerne vil tiltrække de rigtige talenter, skal skabe et godt employer brand.

- En god måde at gøre det på er at få tilfredse medarbejdere til at fortælle, hvorfor det er fedt at være ansat i virksomheden. Det kan man gøre via video, hvor medarbejderen fortæller, hvorfor det er godt at være ansat.

- Har man ikke et godt employer brand, så begynd at arbejd på det. Det er aldrig for sent.

2. Giv et godt indtryk af din virksomhed til samtalen

- Rul den røde løber ud og giv kandidaterne en god oplevelse til rekrutteringssamtalen. Det er der, de danner sig et indtryk af virksomheden. Føler kandidaten, at han eller hun sidder i et forhør, går kandidaten derfra med en dårlig oplevelse.

- Det er også employer branding, for hvis kandidaten ikke fik jobbet i første omgang, søger han eller hun måske næste gang, virksomheden slår et job op, hvis oplevelsen var god første gang.

3. Fortæl om medarbejdernes muligheder

- Tidligere var det nok med en kantineordning og gratis kaffe, men i dag skal der mere til for at holde på talenterne, for de kender deres værd. Kommer de ind i et job, hvor de ikke ser en mulighed for at udvikle sig, vælger de virksomheden fra.

- Igen kan du bruge dine medarbejdere til at fortælle om, hvilke muligheder man får i din virksomhed. Det kan være en medarbejder, der startede som sælger, blev produktchef og endte som salgschef. Der er rigtig mange, som efterspørger udvikling. Lav en video om den rejse og brug den, når du søger nye medarbejdere. Det sælger mange flere billetter frem for, at ledelsen går ud og siger det.

4. Del din vision

- Drop opslag på sociale medier såsom "Nu har vi ansat Per" eller " vi har købt en ny varebil". Det er kedeligt, så mit råd er, at man i stedet laver opslag, der bunder i din virksomheds vision.

- Jeg har haft samtaler med kandidater, der har valgt at søge stillinger hos virksomheder ud fra, hvad virksomhederne lægger op på deres Linkedin-sider. Laver man eksempelvis opslag om miljø og grønne tiltag, kan kandidaten se, at der er et værdimatch, og så står kandidaten klar, når der bliver slået et job op.

- Sidder man som nyt talent og skal søge job, skal man vælge mellem mange virksomheder, som i store træk svarer til hinanden. Men kan man spejle sig i en virksomheds vision, vælger man den frem for de andre.

5. Lav opslag løbende

- Post løbende på Linkedin, for det handler om at være top of mind hos kandidaterne. Det kan ikke nytte noget, at man har lavet ét opslag under et Linkedin-kursus, for så er ens virksomhed ikke den første, de dygtige kandidater tænker på.

- Det behøver ikke være fagligt. Det kan være et opslag fra din virksomheds sommerarrangement, som giver et billede af et fedt team, der laver ting sammen socialt, og det er en måde at adskille sig på. 

- Du kan også lave din virksomheds Linkedin-side til sted, man finder gode råd, idéer og andet brugbar information. Hvis et stort hotel skal tiltrække medarbejdere, kan man eksempelvis have dagens eller månedens opskrift på sin side.

YourRelo er stiftet af Søren Andersen (tv.), Henriette Kvolbæk Nielsen og Tine Thiesson. Foto: Naja Kirkedal Jensen

En smertefri flytteproces hjælper de internationale medarbejdere til Aarhus

Vi ved alle sammen, at det at flytte i ny bolig er meget stressende, helt på linje med at starte i et nyt job eller ny skole - og kombinerer du disse to livsforandrende begivenheder, ja så har du et godt billede af, hvad en udenlandsk medarbejder og familien bliver udsat for.

Denne uges gæsteskribenter Henriette Kvolbæk Nielsen og Tine Thiesson fra YourRelo vil gerne gøre det nemmere for både virksomheder og internationale medarbejdere at sige ja til et job i Aarhus. Derfor slår de et slag for den gode flytteproces, der handler om meget mere end blot at finde en bolig, men også en skole til børnene, et job til en medfølgende partner og ikke mindst en navigation i det danske bureaukrati.

- Vi skal forstå de internationale medarbejderes behov i en omskiftelig tid, og så skal vi skræddersy nogle tilbud, som dækker de behov og den hjælp, der er brug for, så medarbejderen lander trygt og effektivt i Danmark, skriver de.

Konkurrencen om de internationale medarbejdere er stor, og i øjeblikket er det ikke kun selve jobbet, der er interessant for medarbejderen, men den samlede pakke. En international medarbejder kan være en dyr, men god langsigtet investering – en dårlig indstationering kan koste minimum en årsløn, hvis medarbejderen rejser hurtigt hjem igen.

I kampen om at tiltrække de bedste er det ofte ikke lønnen, der er det vigtigste. Arbejdet skal give mening, der skal være en god onboarding, og udviklingsmuligheder er vigtige, ligesom flekstid og gratis fitness på jobbet nærmest er forventeligt. Derfor er det også altafgørende for den kommende udenlandske medarbejder og familie, at de kan føle sig trygge og hurtigt falder til i de nye omgivelser i Danmark.

Vi ved alle sammen, at det at flytte i ny bolig er noget af det mest stressende, helt på linje med at starte i et nyt job eller ny skole – kombinerer du disse to livsforandrende begivenheder, ja så har du et godt billede af, hvad en udenlandsk medarbejder og familien bliver udsat for. Tilsæt så et drys bureaukratisk kaos oveni i form af immigration, CPR-registrering, MitID, bankkonto, kørekortskonvertering, skatteregler, job til medfølgende partner og så videre. For slet ikke at tale om et sprog, der er ret svært at forstå og lære.

I maj i år startede vi, Søren, Henriette og Tine, YourRelo – en relocationvirksomhed. Vores iværksætterhistorie kan I få en anden gang, men kort fortalt har vi alle tre arbejdet mange år i relocationsbranchen og brænder for det, vi laver: At hjælpe andre med at føle sig hjemme og etablere sig i Danmark.

Vi ved godt selv, hvordan det føles at etablere sig i et andet land. Søren har været professionel fodboldspiller i en række lande, Henriette har boet i mange forskellige lande i 15 år, og Tine har boet 17 år i udlandet med sin familie. Vi er alle blevet hjulpet på vores færd rundt omkring i verden med relocationspakker tilbudt og betalt af arbejdsgiveren.

Men hvad er en relocationspakke så for en størrelse? Kort fortalt er en relocationspakke et medarbejdergode, som en virksomhed tilbyder en ny medarbejder for at vise, at de gerne vil investere i dem ved at hjælpe dem med at flytte fra et land til et andet.

Inden du går i gang med at rekruttere den internationale arbejdskraft, bør du undersøge følgende:

  • Bliver jeres internationale medarbejdere generelt længe i Danmark? Hvis ikke, hvordan forbedres processen så?
  • Hvis jeres HR-medarbejdere skal assistere den internationale medarbejder, hvor lang tid bruger de så reelt på opgaven?
  • Føler de sig trygge med at guide og vejlede på et område de nødvendigvis ikke sidder med hver dag? 
  • Får de nogle gange informationer om medarbejderen, som egentlig helst ikke skal deles med en kollega?

En relocationsvirksomhed kan sørge for en realistisk tidslinje og forventningsafstemning, så virksomheden ikke planlægger et projekt den nye medarbejder skal arbejde på, men må ende med at aflyse på grund af manglende arbejds- og opholdstilladelse.

Det betyder, at medarbejderen kan koncentrere sig om sit arbejde fra dag et, fordi der bliver sørget for, at alt bliver foretaget på det rette tidspunkt. For eksempel kan man ikke få dansk bankkonto, før man har fået aktiveret sit CPR-nummer, ej heller kan man blive CPR-registreret, før man har bevis på en bopæl, hvor man kan bo i minimum en måned.

Så hvordan får vi tiltrukket talenterne fra udlandet? Ja først skal vi forstå de internationale medarbejderes behov i en omskiftelig tid, så skal vi skræddersy nogle tilbud, som dækker de behov og den hjælp, der er brug for, så medarbejderen lander trygt og effektivt i Danmark.

Ved at prioritere en god relocationsproces kan en virksomhed tiltrække og rekruttere de dygtigste kandidater, etablere goodwill, vise omsorg og omtanke for en medarbejder og dennes familie. Til gengæld får virksomheden en loyal og engageret medarbejder, der er dedikeret til virksomhedens succes. Det er vigtigt at forstå, at en god relocationsproces er med til at styrke både Aarhus', Danmarks og virksomhedens image ude i verden.

Whiteaway kæmper med udfordrende markedsforhold, Søstrene Grene mindsker klimaaftryk, og Ikea vil hjælpe de små virksomheder

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomhederne i Aarhus.

Whiteaway leverer et årsresultat under forventningen

Whiteaway Group kan præsentere et årsregnskab for regnskabsåret 2021/2022, som er påvirket af de udfordrende markedsforhold. Pressefoto

Hvidevarekoncernen Whiteaway Group har præsenteret en samlet omsætning på 2,4 mia. kroner og et resultat efter skat på 53 mio. kroner. Omsætningen ligger under de oprindelige forventninger i forhold til at skabe vækst, men er acceptabelt givet markedsforholdene, mens resultatet er under forventningerne.

- Resultatet i det netop afsluttede regnskabsår er præget af gode resultater i første halvår, mens sidste halvdel af regnskabsåret bar præg af, at den globale økonomi var udfordret – dette har også påvirket vores primære markeder i Danmark, Sverige og Norge, og dermed også vores evne til at skabe vækst på tværs af vores etablerede kanaler, siger Thomas Zeihlund, der netop er tiltrådt som CEO for Whiteaway Group.

Efter et stærkt 2021, hvor særligt den digitale salgskanal i hvidevarekoncernen oplevede store vækstrater, har markedsudviklingen i indeværende år påvirket forbrugernes købsparathed.

- Den positive påvirkning på markedet for hvidevarer i Skandinavien under covid-19 er tydeligt skiftet i retning af mere konservative forbrugsmønstre og en højere grad af erstatningskøb – blandt andet på grund af større generel usikkerhed. Det mærker vi på vores digitale og retail kanaler, uddyber Thomas Zeihlund.

Søstrene Grene har mindsket klimabelastning med 13 procent

De to medejere af Søstrene Grene, Mikkel Grene (t.v) og Cresten Grene. Foto: sethnicolas.com

I løbet af de sidste fire år har Søstrene Grene nedbragt CO2-udledningen med 13 procent. Det sker på trods af, at både omsætning og antal af butikker er steget i samme periode. Det viser kædens nye klimaregnskab, som netop er offentliggjort.

- I klimaregnskabet har vi kortlagt vores klimaaftryk på tværs af vores værdikæde. Det vil hjælpe os til at se, hvor vi kan gøre den største forskel i de kommende år. Vi har allerede planlagt nye initiativer, som skal hjælpe os til at reducere vores aftryk, og vi skal nu dykke mere ned i klimatallene og sætte konkrete reduktionsmål for vores CO2-aftryk i de kommende år, siger medejer og CEO Mikkel Grene.

Erhverv+ har talt med Mikkel Grene om, hvordan virksomheden arbejder med bæredygtighed. Læs hele artiklen her.

Ikea Aarhus vil hjælpe lokale erhvervsdrivende

Ikea Business Network eksisterer i dag på en række andre IKEA markeder; heriblandt Spanien, Frankrig og Tyskland, hvor loyalitetsklubben er blevet taget virkelig godt imod. Pressefoto

Ikea Business Network er navnet på en ny loyalitetsklub målrettet danske virksomheder med op til 50 medarbejdere, som Ikea Danmark står bag. Erhvervskunder kan gratis blive en del af loyalitetsklubben og få adgang til relevante services og medlemsfordele. Det er særligt inden for forretningsudvikling, indretning og trivsel, at Ikea Aarhus kan hjælpe de erhvervsdrivende.

- Loyalitetsklubben er en fantastisk mulighed for at hjælpe de mange lokale erhvervsdrivende, vi møder hver dag. Vi vægter stærke relationer til det lokale erhvervsliv højt og ønsker at give dem endnu bedre betingelser for at drive virksomhed samt at have glade og tilfredse medarbejder. Det er vi overbeviste om, at loyalitetsklubben kan være med til gennem de mange fordele, siger Tanja Fröhlich, der er varehuschef i Ikea Aarhus.

Som medlem af IKEA Business Network kan virksomhederne blandt andet få hjælp af dygtige indretningskonsulenter til at designe kontoret. Samtidig kan medarbejdere dykke ned i en serie af online læringsmateriale, hvor Ikea deler viden og færdigheder fra eksperter, virksomhedsledere og iværksættere fra hele verden.