Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Anders Boelskifte Mogensen (t.v) og Christian Schwarz Lausten har dannet makkerpar i over 20 år. I Founderment har de fordelt sig som henholdsvis CEO og bestyrelsesformand. Foto: Morten Fauerby

Kom indenfor hos Founderment

For godt halvandet år siden fik Aarhus en investeringsfond med fokus på venture kapital til startups i det tidlige stadige. Navnet er Founderment og det er de to aarhusianske indfødte iværksættere Anders Boelskifte Mogensen og Christian Schwarz Lausten, der står bag sammen med tilflytteren Anders Holch Povlsen.

Sidstnævnte ejer halvdelen igennem fonden Heartland og han har tidligere fortalt Erhvervsliv Aarhus, hvorfor det var vigtigt for ham at fokusere på lokale investeringer.

Founderment er lokalt forankret i byen, men ikke geografisk begrænset til kun at investere inden for kommunen.

- Vores hjerte banker rigtig meget for byen og den nærhed vi kan have til startups ved at være tæt på dem. Jeg bliver ofte spurgt, om der er talent nok i Aarhus og her er svaret klart ja, der er masser af talent, fortæller Anders Boelskifte Mogensen.

I dette nyhedsbrev er vi inviteret indenfor på startup-fabrikken Founderment, som de kalder sig selv og giver dig her et indblik i, hvordan de arbejder.

Du får selvfølgelig også seneste nyt fra byens erhvervsliv og ugens vigtigste overskrifter.

God læselyst - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Ved den store Slush'd event i efteråret blev Founderment hyldet med en pris for at give tilbage til iværksættermiljøet i Aarhus. Foto: Fårehyrden

Investeringsboss: Den gode investering er som et ægteskab og det kan være et hårdt liv

Investeringsfonden Founderment inviterer indenfor i den lille virksomhed med den store impact. Foreløbig har de investeret i 10 tech-startups, som de forventer at kunne skalere til bæredygtige virksomheder og dermed sikre sig et afkast.

- Vi er en lille butik, hvor vi tager det bedste med fra det at være venturefond, men kobler det med en anden nærhed til founders og de investeringer, vi laver i forhold til den måde, de store fonde opererer på. På den måde adskiller vi os også fra de mere traditionelle business angels, der ofte er velhavere, som investerer mere ud fra personlige præferencer, hvor vi går mere strategisk og analytisk til værks, siger CEO Anders Boelskifte Mogensen.

I denne artikel inviterer han indenfor og fortæller, hvordan de arbejder med investeringer.

CEO i Founderment Anders Boelskifte Mogensen giver her et unikt indblik i arbejdet med at investere i skalerbare tech-virksomheder og hvad det kræver af både investor og virksomheden.

IVÆRKSÆTTERI: Øverst oppe på kvisten i det tidligere Skt. Josephs Hospital i Bülowsgade bor Founderment. Investeringsfonden, som man også kunne kalde dem, er nok mest kendt for at have Heartland med Anders Holch Povlsen med i ejerkredsen. Men Founderment er meget mere end det, de er faktisk født ud af det aarhusianske iværksættermiljø, og deres mål er netop at skubbe andre iværksættere fremad.

Bag Founderment står de to serieiværksættere Christian Schwarz Lausten og Anders Boelskifte Mogensen, der sammen har en lang historik i økosystemet. De har blandt andet tidligere stiftet og solgt Gaest.com til Airbnb, og det var netop efter dette salg, at ideen om venturekapital begyndte at spire.

- Vi havde fortsat en skabertrang og lyst til at se noget vokse og så lade vores erfaring som iværksættere komme andre til gode. Nogle af de ting, vi selv havde savnet på vores rejse og det, vi har lært undervejs, dem måtte andre kunne få glæde af, var vores tanke, fortæller Anders Boelskifte Mogensen, der er CEO i Founderment.

Hans makker Christian Schwarz Lausten har titel af bestyrelsesformand og tager sig til daglig af udlejningsportalen Landfolk som CEO, der er en af de virksomheder, Founderment foreløbig har investeret i.

Lille og agil

Det er et lille team, der til daglig driver Founderment oppe under kvisten. Udover Anders Boelskifte Mogensen består virksomheden også af Christian Vinther, der er Investment Director og Mette Riis, der som blæksprutte står for forskellige administrative opgaver.

Founderment

  • Etableret i maj 2021 af Anders Boelskifte Mogensen og Christian Schwarz Lausten, sammen med Anders Holch Povlsen via Heartland.
  • Porteføljen tæller foreløbig 10 virksomheder, blandt andet Landfolk, Shouter, Hakio, Sentispec og Wedio.
  • Udgangspunktet for investeringer er en ejerandel på 10 procent i respekt for virksomhedernes videre rejse. Det vides ikke, hvor stor en kapital Founderment råder over.
  • Anders Boelskifte Mogensen står for den daglige drift som CEO sammen med to medarbejdere.

Udefra lyder det ikke af meget til at drive et foretagende, der investerer millioner af kroner i startups, men det lille team er mere en styrke end en svaghed, forklarer Anders Boelskifte Mogensen:

- Vi er en lille butik, hvor vi tager det bedste med fra det at være venturefond, men kobler det med en anden nærhed til founders og de investeringer vi laver i forhold til den måde, de store fonde opererer på. På den måde adskiller vi os også fra de mere traditionelle business angels, der er ofte er velhavere, som investerer mere ud fra personlige præferencer, hvor vi går mere strategisk og analytisk til værks.

Skulle der blive brug for kompetencer, det lille team ikke kan honorere, har Founderment mulighed for at hente hjælp hos Heartland, eller de bruger deres kæmpe netværk i byen.

Langt fra Løvens Hule

Det populære TV-program Løvens Hule har for alvor gjort iværksætteri til højeste mode, og for mange har det også givet en indsigt i det at hente en investering hjem til sin virksomhed. Men hvis man spørger Anders Boelskifte Mogensen, så stopper lighederne med virkeligheden også her.

-  Folk forstår pludselig, hvad iværksætteri er takket været programmet, men det er karikeret og har ikke ret meget med virkeligheden at gøre, når man foretager en investering.

Men hvordan finder man så de rette virksomheder at investere i, hvis det ikke er noget, der kan klares på en times pitch?

Hos Founderment tager det typisk fire-fem måneder i rigtig mange samtaler med en virksomhed at finde ud af, om der er et match til investering.

- Det er på en eller anden måde lidt et ægteskab, man kommer til at indgå, når man investerer, og derfor vil man gerne sikre, at man har fået afdækket tilpas meget om hinanden, inden investeringen foreligger. Og det gør man jo for at undgå ubehagelige overraskelser bagefter.

- Det handler i bund og grund om kemi, og vi laver gerne sjov med, om vi har fundet en founder eller en gruppe founders, som vi gerne vil sidde ved siden af på en 12 timers flyvetur. Kan vi inspirere hinanden gensidigt, er også noget af det, vi kigger efter.

Match og mål

Founderment kigger generelt kun efter investeringer inden for tech, både fordi der skulle en afgrænsning til, men også fordi det er her, teamet er mest hjemme i forhold til deres egne erfaringer.

Virksomhederne, der søger en investering, er både nogle, der selv banker på døren, imens andre er tippet via netværket, og endeligt hænder det også, at Founderment selv rækker ud til en startup. Uanset hvordan de to parter finder hinanden, så er processen den samme. Det handler om det rigtige match, og så skal der være et fælles mål.

- Vi holder en masse møder, hvor vi kommer ind under huden på hinanden, men også hvor vi dykker ned i strategi og ambitionerne for virksomheden. Noget af det, vi taler om, er også forventningerne til, hvad de (red. virksomheden) kan opnå med den investering, der kommer ind.

- På et tidspunkt bliver de løse snakke mere tekniske og mere operationelle, hvor vi tester produktet og forsøger at få valideret, om den udvikling, der bliver fortalt om, også sker i virkeligheden. Der skal være momentum i virksomhedens vækst, for hvis den mangler, er de næppe et match for os.

Selvom Founderment gerne står til rådighed for deres investeringer, så følger der også et udvidet ansvar med for founders, når de får en investor med ombord.

- Vores eneste måde at forvalte vores kapital ansvarligt er at investere i virksomheder, der vokser i værdi ved at blive solgt eller bliver succesfulde på anden vis, så vi på den måde får et afkast med derfra.

Den operationelle investor

Den lange indledende proces, der på mange måder kan sammenlignes med en lang jobsamtale kombineret med teambuilding, er også en mulighed for de unge virksomheder til at blive klogere på, hvad der forventes af dem.

- Investeringsvejen er bare en vej at vælge til at bygge sin forretning i stedet for det mere traditionelle købmandskab, hvor man vækster med omsætningen. Det kan være et hårdt liv, det må man bare være ærlig om. For uanset hvor respektfuld man gerne vil være omkring work-life-balance, så forventes der meget af en, så snart man får en investor med.

Til trods for de høje krav, så tror Anders Boelskifte Mogensen på, at Founderment mere er en sparringspartner end en slavepisker for deres investeringer.

- Vi er en type af investor, der selv har taget rejsen, og derfor kan vi godt være med på et taktisk niveau. Vi skal selvfølgelig ikke ind og være operationelle, men vi kan træde ind på det taktiske niveau og drive dem fremad. Det betyder i praksis, at de altid kan ringe til os og få hjælp eller sparring til de helt lavpraktiske udfordringer som for eksempel salgskontrakter eller lønniveau til en medarbejder.

Founderment har foreløbig 10 virksomheder i sin portefølje, men der er altid nye på vej.

Cubedin skal skabe fremtidens flåde, CBRE Intego skifter navn og Landfolk indtager Tyskland

Her får du fire udvalgte nyheder fra byens erhvervsliv.

Nyt dansk joint venture skaber fremtidens fleksible flådeskibe

Danny Ingemann er nyudnævnt CEO i Cubedin. Han kommer fra en stilling som Vice President for salg, marketing og forretningsudvikling i Alfa Laval, og han har både praktisk og kommerciel maritim erfaring fra Maersk Drilling, Wilhelmsen og Hempel. Pressefoto

Med virksomheden Cubedin, har Systematic og Odense Maritime Technology (OMT) etableret et joint venture, som skal skabe flerformålsskibe til det globale marked: Fleksible, modulære flådefartøjer, som kan forvandles til alt fra miljøskibe til minestrygere på kort tid.

I det nye joint venture leverer OMT det fleksible skibsdesign, mens Systematic står for at udvikle og levere den software, som integrerer de forskellige moduler, der omdanner fartøjet til den valgte mission.

Teknisk servicepartner skifter navn og øger vækstambitioner

CBRE Teknisk servicepartner hed tidligere Intego A/S, men blev i 2021 opkøbt af CBRE Global Workplace Solutions i Danmark og er nu en del af et globalt setup. Pressefoto

CBRE Intego, der beskæftiger 119 medarbejdere i Aarhus, vil fremadrettet hedde CBRE Teknisk servicepartner. Navneskiftet er resultatet af CBREs opkøb, som også betyder, at virksomheden får nye kompetencer samt muligheder for vækst i Aarhus og omegn.

- Selvom vi har et nyt navn, fortsætter vi naturligvis med at samarbejde tæt med vores mange gode kunder i Aarhus og omegn, og de vil blive mødt af de samme kendte ansigter – og ikke mindst kommer vi på ingen måde til at skrue ned for vores fokus på lærlinge, da det til stadighed er vigtigt for os at tage ansvar for uddannelse af fremtidens teknikere, siger afdelingschef i CBRE Teknisk servicepartner i Aarhus, Danni Ravnebæk.

Landfolk ekspanderer igen og indtager nu Tyskland

- Tyskland er et kæmpestort land med mange uopdagede perler - særligt uden for byerne. Der er meget at se og opleve på grund af det alsidige naturlandskab, og det vil vi gerne med vores kuraterede sommerhuse hjælpe danskerne med at få øjnene op for. For eksempel har vi håndplukket nogle helt vidunderlige huse i Uckermark-området et par timer udenfor Berlin og i Schwarzwald (billedet), også kendt som Den Sorte Skov, hvor der er skov og bjerge, så langt øjet rækker, fortæller CEO Christian Schwarz Lausten. Pressefoto

Kun to måneder efter udvidelsen til Norge er danske Landfolk klar til at udvide til endnu et marked. Fra den 1. februar 2023 kan danske sommerhusgæster leje et håndplukket og personligt sommerhus midt i den tyske natur.

- Landfolk er ikke kun for skandinavisk-inspirerede sommerhuse. Vi går efter at håndplukke et bredt og varieret udvalg af sommerhuse på vores platform med forskellig arkitektur og stil. Ingen sommerhuse på Landfolk er ens. Vi har længe haft et godt øje til Tyskland, og de tyske sommerhuse bidrager utroligt positivt til udvalget på platformen,  fortæller Christian Schwarz Lausten, CEO i Landfolk.

Systematic ansætter tidligere radikal politiker

- Jeg glæder mig til at tage hul på et nyt kapitel sammen med Michael og de mange dygtige mennesker i Systematic, som jeg lærte at kende, da jeg sad i Regionsrådet, og vi implementerede Systematics elektroniske patientjournal i 2011-2012. Det var og er en succes, som har frigivet tid til patienterne. Og det er jo, hvad det hele handler om; at udvikle it-løsninger, som forbedrer vores samfund. Systematic er med til at løse nogle af de store udfordringer med sundhed, sikkerhed og klima, og det glæder jeg mig til at bidrage til, siger Andreas Steenberg. Pressefoto

Softwarevirksomheden Systematic vil styrke sin position og politiske interessevaretagelse og har derfor ansat tidligere folketingsmedlem for Radikale Venstre Andreas Steenberg som ny Public Affairs Executive pr. 1. februar.

- Vi udvikler og leverer komplekse, samfundskritiske it-løsninger til sundhedsvæsen, forsvar og beredskab i både ind- og udland. Derfor har vi et naturligt ønske om at følge og bidrage til de politiske processer og overvejelser, som har betydning for både vores virksomhed - og for samfundet som helhed. Heri ligger der en masse opgaver, som Andreas skal hjælpe os med, forklarer Systematics CEO, Michael Holm.

Erhvervslivet i overskrifter

Ta' med en hurtig tur rundt til byens virksomheder. Her er, hvad vi har samlet op til dig fra andre medier siden sidst:

  • Aarhus Kommune har valgt energiselskabet OK til at stå for installation, rådgivning og drift af ladepunkter til kommunens køretøjer. Aftalen træder i kraft 1. februar, fortæller OK’s markedsdirektør Kenneth Korsgaard i en pressemeddelelse.
  • Det kriseramte shoppingcenter CityVest er nu endeligt solgt. Ifølge mediet Ejendomswatch blev det solgt til noget nær halv pris i forhold til den offentlige vurdering. Læs mere i Stiften.
  • Mediekoncernen JP/Politikens Hus gik ud af 2022 med et underskud på den primære drift på fire millioner kroner mod et overskud på 257 millioner kroner året før. Det oplyser koncernen i en pressemeddelelse.
  • Lunar Bank er klar med appen ShareIt, der er en afløser for populære den WeShare, der blev lukket ned med udgangen af januar. Det skriver input.
  • Videnshuset Cabi ser store potentialer i at koble grøn omstilling og social inklusion sammen. En ny rapport konkluderer, at der findes flere grønne opgaver, der kan få ledige fra kanten i spil, fortæller Cabi i en pressemeddelelse.
  • Musikmediet Gaffa har tredoblet abonnementsbasen, mens slunkne annonceindtægter har rettet sig. Det seneste år har mediet skiftet forretningsmodel, og siden er både den adm. direktør og chefredaktøren stoppet på deres poster. Gaffa ser dog først ind i muligt overskud fra 2024.  Det skriver Mediawatch.
  • Århus Slagtehus er under konkursbegæring som direkte konsekvens af Skare-koncernens nedtur. I alt syv selskaber under Skare-koncernen havde onsdag indgivet en konkursbegæring. Skifteretten i Aarhus bekræfter overfor Finans, at Århus Slagtehus er en af dem.