Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mark Prahinog (t.v.) og Michel Svane har skabt en jobportal, som er specifikt rettet mod ufaglærte. Foto: Kasper Kudsk Baymler

Det skal være nemt for ufaglærte at finde job

Der er altid arbejde til dem, der kan og vil, siger man. Men virkeligheden kan godt være en anden. For selvom der lige nu er exceptionel mangel på hænder, så er det både tidskrævende og besværligt at jagte de mange jobopslag - særligt til de ufaglærte stillinger.

Derfor har to mænd fra Aarhus, Mark Prahinog og Michel Svane, skabt jobportalen ufaglaert.dk, der kun fokuserer på stillinger til ufaglærte. Ideen er, at både jobsøgende og virksomheder kan målrette deres søgning uden støj fra andre typer af jobopslag.

I dagens nyhedsbrev kan du læse mere om portalen og høre om erfaringerne fra en af de virksomheder, som allerede bruger den.

Du får også et dugfrisk overblik og ugens navnenyt.

Hvis du er vært for eller arrangør af et arrangement for erhvervslivet i en nær fremtid, så send os gerne et tip. Det gør du lige her.

God læselyst.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Michael Løve er ny CEO i OK og forventes at tiltræde inden sommerferien. Pressefoto

Ugens nyt om navne

Direktør for Netto, Michael Løve, overtager posten som CEO i energiselskabet OK.

Morten Kallmayer bliver ny administrerende direktør for Visiolink.

Lind Capital Fondsmæglerselskab skifter bestyrelsesformand. Den nye mand for bordenden er Kim Balle.

Samtidig bliver Palle Broman ny CEO samme sted. Han afløser Allan Rank Jensen.

Tre udvalgte Aarhus-virksomheder har skiftet ud på nogle af de tunge poster i ugens løb.

Michael Løve overtager posten som CEO i energiselskabet OK

Rekrutteringen af en ny topchef i OK er nu afsluttet, og valget er faldet på 47-årige Michael Løve, der kommer fra Netto, der er ejet af Salling Group.

Hovedpersonen er ikke i tvivl om, at jobbet i OK er en spændende mulighed. OK står stærkt både forretnings- og værdimæssigt, men skal også finde nye veje i en energibranche under transformation, lyder det fra Michael Løve:

- Mange af de markeder, som OK arbejder på, er under forandring, og OK har en klar ambition om at være med til at skubbe til den grønne omstilling med væsentlige investeringer i fremtiden. Det skal ske samtidig med, at OK fastholder og udvikler sin stærke position som en kundeejet og sympatisk operatør af tankstationer, vaskehaller og convenience-butikker, som typisk ligger lidt mere lokalt. Kombinationen af de to opgaver, synes jeg, er både meningsfuld og spændende at kaste mig over, siger Michael Løve.

Morten Kallmayer bliver ny administrerende direktør for Visiolink

Morten Kallmayer overtager posten som CEO i Visiolink efter stifter Jens Funder Berg. Pressefoto

I efteråret meddelte Jens Funder Berg, at han ville træde tilbage som CEO for Visiolink, og i et stærkt kandidatfelt er valget faldet på Morten Kallmayer til posten som Visiolinks fremtidige CEO.

Jens Funder Berg giver stafetten videre til Morten Kallmayer efter mere end 15 år ved roret.

Morten Kallmayer har bestridt flere topstillinger inden for ledelse i store danske medieorganisationer såsom Jyllands-Posten, Politikens Lokalaviser og Sjællandske Medier og kender mediebranchen indefra. Endvidere har han mere end 10 års erfaring fra IT-branchen.

- I kraft af min erfaring fra mediebranchen har jeg kendt både Visiolink og Visiolinks produkter og tjenester gennem mange år. Derfor ved jeg, hvordan digital publicering generelt og e-avisen i særdeleshed er uhyre vigtig for både annoncører og læsere – kommercielt såvel som redaktionelt. Da jeg så, at Visiolink søgte en ny CEO, vidste jeg, at det var en stilling, jeg ville gå efter, siger CEO Morten Kallmayer.

Lind Capital Fondsmæglerselskab skifter bestyrelsesformand...

Nuværende bestyrelsesmedlem i Lind Capital Fondsmæglerselskab (LCFM), Kim Balle, overtager pr. 1. april formandsstolen efter Michael Albrechtslund, som dermed afslutter otte år som formand. Pressefoto

Nuværende bestyrelsesmedlem i Lind Capital Fondsmæglerselskab (LCFM), Kim Balle, overtager pr. 1. april formandsstolen efter Michael Albrechtslund, som dermed afslutter otte år som formand.

- Jeg ser med stor forventning frem til, at han skal tage det næste skridt sammen med direktionen og medarbejderne i LCFM, siger Henrik Lind, ejer og næstformand i Lind Capital Fondsmæglerselskab.

LCFMs nye bestyrelsesformand, Kim Balle, er Group Chief Financial Officer hos TORM og har tidligere været CFO hos CASA A/S og DLG-koncernen. Han har mere end 25 års forretnings- og ledelseserfaring fra den finansielle sektor.

- Med min finansielle baggrund og som tidligere bestyrelsesmedlem kender jeg DNA’et i LCFM indgående. Det er en væsentlig årsag til, at jeg er stolt af at kunne sætte mig for bordenden som bestyrelsesformand. LCFM er en ambitiøs virksomhed, men der er samtidig en god energi, fordi vi kan se, at vi skaber gode resultater, når vi løfter som et team, siger Kim Balle.

... mens Palle Broman bliver ny CEO i LCFM

- Jeg er meget stolt af at skulle stå i spidsen for LCFM, men også ydmyg over den lederrolle, jeg har fået. Det er et ansvar, som jeg har stor respekt for at skulle at påtage mig, og jeg er glad for, at bestyrelsen har tillid til, at jeg kan løfte det, siger Palle Broman. Pressefoto

Siden oktober 2021 har ledelsen i Lind Capital Fondsmæglerselskab bestået af Palle Broman og Allan Rank Jensen. Mens de begge forbliver i direktionen, skifter titlerne.

Den nuværende Chief Financial Officer, Palle Broman er ny administrerende direktør (CEO), mens Allan Rank Jensen får titlen som Chief Commercial Officer (CCO).

Den nye rollefordeling er vedtaget af bestyrelsen i slutningen af marts og trådte i kraft 1. april. Palle Broman har været en del af Lind Capital Fondsmæglerselskab siden 2016.

Det er ikke kun titlerne, der er skiftet i LCFM. Også adressen på selskabet er ny, da virksomheden i slutningen af marts flyttede i nye lokaler i Aarhus.

Det blev dermed et farvel til søsterselskabet Lind Capital, som selskabet har delt kontor og administrative funktioner med siden opstarten.

- Jeg er sikker på, at det er med til at give en masse ny og god energi til hele selskabet, at vi nu er et sted, hvor vi er os selv. Det giver en meget større selvforståelse af, at vi står på egne ben og ikke blot er til som en lillebror til Lind Capital, siger Palle Broman.

OK-koncernen præsenterer tirsdag et overskud på 1.026 millioner kroner før skat, og medejere af OK a.m.b.a. kan se frem til en udlodning på 250 millioner kroner. Pressefoto

Værd at vide fra virksomhederne i Aarhus

OK-koncernen præsenterede tirsdag et overskud på 1.026 millioner kroner før skat.

M+ Ejendomme - tidligere Ejendomsselskabet Casa - køber Skejby Centret.

Mangel på træ presser køkkenbranchen. Det kan ende i et salgsstop.

Her er tre udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

OK-koncernen kom godt ud af 2021

Nettoomsætningen blev på 12,3 mia. kroner, og årsresultatet på den gode side af milliarden - 1.026 mio. kroner før skat - afspejler ifølge CEO Jørgen Wisborg, at OK har de rette, kundevenlige koncepter.

- Der er sket meget i både det danske samfund og i verdenssamfundet de seneste par år, for eksempel i form af restriktioner og nedlukningsperioder. Covid-19 – eller snarere følgevirkningerne – har også haft konsekvenser i vores koncern, men generelt har vi haft et højt aktivitetsniveau, og vores kundeservice og koncepter har vist sig meget holdbare. Samtidig har trafikken i perioder været mere lokal, hvor vi er stærkt repræsenteret. Det er også en del af forklaringen på det gode resultat, siger Jørgen Wisborg, CEO i OK og bestyrelsesformand i Kamstrup.

Netop koncernens største datterselskab, Kamstrup, har skullet agere på et verdensmarked, der fortsat er påvirket af efterveer fra pandemien. Virksomheden med base i Stilling leverede et overskud før skat på 213,1 mio. kroner i 2021.

- Kamstrup afsætter intelligente energi- og vandmåler til hele verden. Og selvom selskabet har klaret sig godt under ret uforudsigelige forhold i 2021, og faktisk er gået ind i 2022 med en historisk stor ordrebog, er det en udfordrende tid, fordi det er så svært at skaffe komponenter, for eksempel mikrochips, på globalt plan, siger Jørgen Wisborg.

M+ Ejendomme køber Skejby Centret

Ejendomsselskabet M+ Ejendomme - tidligere Ejendomsselskabet Casa - køber Skejby Centret, der er et veletableret butikscenter på 8500 kvadratmeter i bydelen Skejby ved Aarhus. Det sker med intentionen om at videreudvikle centret og området omkring det. Det skriver Horsens Folkeblad.

Administrerende direktør Peter Heide Wessel forklarer:

- Bydelscenteret byder på en masse muligheder og har et stort udviklingspotentiale. I den indledende dialog med enkelte lejere og øvrige interessenter, som vi har haft under salgsprocessen, har vi oplevet stor opbakning til at fortsætte udviklingen af centeret, og vi ser meget frem til at sætte arbejdet i gang.

Mangel på træ presser køkkenbranchen

- Hvis krigen i Ukraine fortsætter, kan danskere risikere at vinke farvel til drømmekøkkenet i egetræ senere på året, siger køkkendirektør Jesper Gylling Olsen, direktør for Nobia. Foto: Jacob Schultz

Ifølge Danmarks Statistik oplevede 36 procent af byggeentreprenører produktions-begrænsninger på grund af mangel på materialer eller udstyr i marts i år. Hos koncernen Nobia Denmark A/S, der ejer HTH, Invita og Uno Form, har man ifølge direktør Jesper Gylling Olsen været på forkant og sikret faste leverancer af træ under coronapandemien og ind i 2022. Det skriver Avisen Danmark

- Men fortsætter situationen i Ukraine, ser vi ind i helt andre udfordringer, siger han.

De forskellige køkkenbrands i koncernen, der har hovedsæde i Tilst, bruger blandt andet egetræ til spånplader, krydsfinerplader og trælåger af massivt træ - og det skaber problemer, når underleverandørerne ikke længere kan få fat i træet fra Rusland på grund af sanktioner.

- I yderste konsekvens betyder det et salgsstop af enkelte modeller, hvis vi simpelthen ikke kan få træet, siger Jesper Gylling Olsen, der understreger, at man dog ikke forventer leveringsproblemer i koncernen, medmindre krigen trækker ud i mindst et halvt år.

- Jeg er selv ufaglært og har igennem alle mine år som musiker haft perioder, hvor jeg skulle søge ufaglærte stillinger. Det har altid været svært at finde nogle stillinger, siger Michel Svane om baggrunden for at lave en ny jobportal. Foto: Kirsten Louise Laursen

Ufaglaert.dk: Der var brug for en portal til dem, der vil arbejde

Michel Svane og Mark Prahinog har skabt en platform, der skal gøre det nemmere for ufaglærte at finde nyt arbejde. Det skal være enkelt, overskueligt og lettilgængeligt. Ufaglaert.dk er skabt med det formål at sortere al støjen fra og gøre det langt nemmere for ufaglærte at finde de stillinger, de er kvalificeret til.

- Jeg er selv ufaglært og har igennem alle mine år som musiker haft perioder, hvor jeg skulle søge ufaglærte stillinger. Men det har altid været svært at finde de ufaglærte jobs, siger Michel Svane.

Lige nu er der stor mangel på den ufaglærte arbejdskraft, og her vil ufaglaert.dk være et seriøst alternativ til de etablerede portaler, fordi de tilbyder virksomhederne motiverede ansøgere.

Michel Svane har skabt en jobportal for ufaglærte, fordi det var den, han selv manglede, når han ledte efter job.

REKRUTTERING: Som professionel musiker har Michel Svane i mange år arbejdet som ufaglært i vinterhalvåret, når der var langt mellem spillejobs. Men hans oplevelse har været, at det var svært at finde arbejde igennem de etablerede jobportaler.

- Det har virkelig været svært at finde job som ufaglært, for det er stillingerne til de uddannede, der fylder mest, og det er meget demotiverende at skulle lede så meget efter de relevante stillinger, fortæller Michel Svane.

Nød lærer, som bekendt, nøgen kvinde at spinde, og for Michel Svane betød det, at han stiftede ufaglaert.dk sammen med sin partner Mark Prahinog. Målet var at skabe en jobportal for dem, der gerne selv vil finde et job og som går efter de ufaglærte stillinger. Samtidig ville de tilbyde virksomhederne et sted at lede efter den ufaglærte arbejdskraft.

Den skjulte arbejdskraft

Den ufaglærte arbejdskraft har i mange år har et ry som mindre fin end dem, der har taget en lang uddannelse. Men her har corona-pandemien faktisk fået folks øjne op for nødvendigheden af lige præcis de ufaglærte.

For imens landet var lukket ned, var det mange steder netop de ufaglærte, som hjalp med at holde hjulene i gang, så vi alle kunne få fødevarer og andre fornødenheder.

- Der er rigtig mange virksomheder, der benytter den ufaglærte arbejdskraft, men det er bare lidt usynligt i det daglige. Vi har lige pt. opslag fra virksomheder som Teknologisk Institut, Molslinjen og Danske Fragtmænd, så det spænder meget bredt, siger Michel Svane.

Han håber også, at ufaglaert.dk kan hjælpe med at få nogle mennesker hurtigere i job, for mange steder er rekrutteringen blevet en omstændig proces.

- I stedet for at skulle bruge al for meget tid på ansøgninger, skal vi have folk ud til nogle samtaler. Vi vil gerne matche folk hurtigere. Det er motiverede ansøgere, vi tilbyder virksomhederne, så det behøver de ikke at screene for, siger Michel Svane.

www.ufaglaert.dk

Michel Svane fik ideen til portalen. Han er selv ufaglært og har gennem en årrække haft en række ufaglærte stillinger ved siden af sit liv som musiker, hvor han er trommeslager for L.O.C og SortHandsk.

Mark Prahinog har stået for den tekniske del af platformen, der blandt andet har gjort det muligt at finde og filtrere stillingerne som ufaglært hos de store jobportaler og føre dem videre til opslagstavlen på ufaglærts portal.

Ideen er at skabe et roligt og enkelt miljø, hvor man kan oprette en profil og finde arbejde som ufaglært. Virksomheder kan også oprette deres profil, så de kan søge efter kandidater til de stillinger, der skal besættes.

For at gøre brug af ufaglaert.dk skal du oprette en profil på siden og allerede her, regner Michel Svane med at sortere de mennesker fra, der kun kigger på jobopslag, fordi det er et krav fra jobcenteret.

- Du skal yde en aktiv indsats for at gøre brug af vores tjeneste. Vi stiller kagen på bordet, men ansøgeren skal selv sørge for at tage et stykke af den.

Alle, der opretter en profil hos ufaglaert.dk, bliver også screenet, så virksomheder undgår at spilde tid på de ansøgere, som ikke er interesseret i jobbet i virkeligheden.

Ny kanal for virksomheder

En af de virksomheder, der har valgt at gøre brug af ufaglaert.dk, er Molslinjen, der lige nu søger nye medarbejdere i stor stil til at dække forskellige funktioner i højsæsonen.

Molslinjen har oplevet, at der siden coronas indtog har været skarp konkurrence om den ufaglærte arbejdskraft, specielt fordi de mange unge studerende, som virksomheder benytter, valgte at tage job som podere i stedet.

- Vi har haft brug for at ryste posen og være mere fremme i skoen med nogle nye kanaler end dem, vi er vant til. Vi har været i en privilegeret situation i mange år, fordi vi har et godt ry som arbejdsplads, men nu, hvor der generelt mangler hænder, må vi gøre os lidt mere umage i rekrutteringen, siger Jesper Maack, PR- og kommunikationschef hos Molslinjen.

Indtil videre er de hos Molslinjen tilfredse med de kandidater, der er kommet via ufaglaert.dk, og generelt hilser de initiativet velkommen.

- For os, der har brug for op mod 80-100 nye medarbejdere til en sæson, giver det god mening med en portal, der er dedikeret til de ufaglærte, for det betyder, at det bliver nemmere for os at komme i kontakt med de rigtige hænder, siger Jesper Maack.

Danmarks største portal

Ufaglaert.dk har kun været i luften siden oktober 2021, og til en begyndelse har de ikke gjort noget særligt ud af markedsføringen. Alligevel har de omkring 40.000 besøgende på siden om måneden. Og nu, hvor der er lagt en god bund af både jobsøgere og virksomheder, er de snart klar til de næste skridt.

- Vores ambition er ret klar. Vi vil være Danmarks største portal for de ufaglærte jobs, siger Michel Svane.

- De næste tiltag, vi har i støbeskeen, er at skabe en vidensportal som en del af siden, hvor man kan blive klogere på A-kasse-regler, hvordan man laver et overskueligt cv, eller hvad der er af muligheder for at videreuddanne sig som ufaglært. Alle typer af viden, som er relevante for jobsøgere.

Fordi portalen fortsat er i sin spæde start, er det endnu ikke noget, hverken Michel Svane eller Mark Prahinog kan leve af. Men begge håber de at komme derhen, hvor de ikke selv får brug for at søge flere ufaglærte jobs.

Nu skal de bare have virksomheden til at vokse.

- Vi er nået dertil, hvor vi har plads til at få nogle investorer ind og etablere nogle flere tætte samarbejder. Og så skal hjemmesiden selvfølgelig suppleres med en app, slutter Michel Svane.