Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

CEO René Charles Marker fra Imbox Protection i Egå var en overrasket vinder ved EY Entrepreneur Of The Year 2021 i region Midtjylland. Han havde travlt med at komme af scenen, så han kunne dele sejren med sit team. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Den gode idé vandt: Imboxerne løb med sejren

Der er ikke så mange, der kender navnet Imbox Protection. Men de fleste har mødt deres produkt, som er bokse til imprægnering af sko, der findes i de fleste skobutikker.

Det er en virksomhed med en særlig iværksætterånd og et fællesskab, der er sjældent set. Medarbejderne hos Imbox Protection kalder sig selv for "imboxere", her er man ikke bare ansat, men en del af et hold.

Derfor var det også en sejr for hele holdet, da Imbox Protection tog prisen som årets vækstvirksomhed i Region Midtjylland ved EY Entrepreneur Of The Year, foran store navne og større virksomheder som Plantorama, SkatePro og In Commodities.

- På rigtig iværksættervis har de set en mulighed og er gået efter den. Og så har juryen især også lagt vægt på, at virksomheden ved hjælp af funktionalitet og nytænkning på få år har cementeret sin berettigelse i markedet, lød en del af begrundelsen.

- Tusind tak, det havde jeg aldrig troet, kæmpe cadeau til imboxerne! Vi vil eje det her marked globalt, og vi ved, vi kommer derhen. Det er noget med at turde, fortalte CEO René Charles Marker som reaktion på prisen.

Læs med i dagens nyhedsbrev, når vi folder historien ud om imboxerne fra Egå, der har levet det stille liv. Vi kigger også ind i fremtiden med fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, der giver sit bud på fremtidens arbejdsliv.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her.

Har du noget, du vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, må du altid gerne skrive til os

Vi ønsker god weekend - og god fornøjelse.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- Jysk har tabt omsætning i 2020 i Tyskland sammenlignet med året før. Omvendt har de øget omsætningen betydeligt i Skandinavien, England, Irland, fortæller CEO Jan Bøgh. Pressefoto

Det bør du vide fra erhvervsugen, der gik

Med et resultat før skat på 4,5 milliarder kroner for regnskabsåret 2020/21 har Jysk igen leveret på et historisk højt niveau.

Initiativet for kriseramte virksomheder Early Warning er blevet anerkendt med en europæisk pris.

Corona spænder ben for prestigehotel på Aarhus Ø, der må droppe kæmpe konferencesal.

Her er tre udvalgte historier fra erhvervslivet i Aarhus.

AARHUS: Det seneste år har budt på mange udfordringer for Jysk i form af tusindvis af lukkede butikker, men til trods for det formåede virksomheden endnu engang at udnytte kombinationen af fysiske butikker og stærke digitale platforme til at sætte rekord med en omsætning på 32,6 milliarder kroner og et resultat før skat på 4,5 milliarder kroner. Dermed steg omsætningen med syv procent.

- Det er et resultat, som jeg er meget tilfreds med. Præcist som for de fleste andre virksomheder var det et meget udfordrende år for Jysk på grund af de mange restriktioner, vi mødte rundt omkring i de europæiske lande. Derfor har medarbejderne i Jysk også grund til at være meget stolte over resultatet, siger CEO Jan Bøgh.

Jysk har ingen planer om at skrue ned for investeringerne eller ændre ved planen om, at samtlige butikker skal være opdateret til det nyeste butikskoncept inden udgangen af august 2024.

- Vi kan se, at vores nye butikskoncept tiltrækker flere kunder, og derfor skal vi selvfølgelig fortsætte investeringerne. Den største udfordring har indtil videre været at få de nødvendige materialer hjem både til ombygning af eksisterende butikker og etablering af nye, hvilket skyldes udfordringerne på verdensmarkedet med mangel på råvarer og logistik-kapacitet. Vi har dog en forventning om, at det kommer til at rette sig i løbet af de kommende år, siger Jan Bøgh.

Det danske initiativ Early Warning, der hjælper virksomheder i krise og som med stor succes er blevet udbredt til store dele af Europa, modtager den europæiske pris Entrepreneurship Organisation Of The Year. I spidsen for Early Warning står Erhvervshus Midtjylland, der både leder Early Warning programmet i Danmark og Early Warning Europe Network.

- Siden 2007 har mere end 7000 virksomheder i hele Danmark modtaget hjælp fra Early Warning. Vi skylder mange en stor tak for, at Early Warning er nået hertil – fra et projekt i 2007 til en international bevægelse efter dansk forbillede. Jeg er selvfølgelig meget glad for, at der nu arbejdes på at gøre programmet til et permanent tilbud. Ikke mindst på vegne af de virksomheder, der også i fremtiden kommer til at møde modgang.

- Jeg er også meget glad for den store indsats som Early Warnings frivillige rådgivere og de insolvens-advokater, der stiller sig til rådighed, gør. Det er i den grad med til at gøre en forskel for virksomheder og ikke mindst familierne bag, der oplever modgang. Vi har i kraft af Early Warning et helt unikt tilbud til at hjælpe dem videre, siger Erik Krarup, direktør i Erhvervshus Midtjylland.

Corona-pandemien sætter også sit aftryk på det planlagte konferencehotel ved Bassin 7 på Aarhus Ø. Foreløbig har pandemien udskudt byggestarten med snart et par år. Der er gravet ud til hotelbyggeriet, men derefter blev der trykket på pause.

Nu er bygherrerne bag projektet, Rune Kilden og Anders Holch Povlsen, klar til at deaktivere pauseknappen og sætte byggeriet i gang i første halvdel af 2022 – hvis ellers byrådet kan godkende, at projektet bliver ændret i kølvandet på coronaen. Det skriver Stiften.

- Set udefra er der ikke ændret ved bygningen. Men set oppefra er det blevet en mere atrium-agtig bygning med et hul ned gennem huset. Man vil fortsat kunne gå hele vejen op ad bygningen, men nu vil man også fra 6. sal kunne vende om og tage en indvendig trappe ned, fortæller Rune Kilden.

Bygherrerne beder nu kommunen om tilladelse til at begrænse konferencefaciliteterne, så der kun bliver plads til 600-700 deltagere, ligesom antallet af værelser bliver skåret ned fra 500 til 350. Forklaringen er, at coronaen har ændret afgørende på, hvor store konferencer der vil blive afholdt i fremtiden.

- Scandic, der skal drive hotel og konferencecenter, siger klart, at det i dag ikke er realistisk med en konferencesal med plads til 2000 gæster. Den er alt for stor, siger Rune Kilden.

Begejstringen fik frit løb, da CEO René Charles Marker fra Imbox Protection modtog prisen for årets vækstvirksomhed i Midtjylland. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Imbox Protection: Vi er ikke en succes endnu

En god idé har på få år udviklet sig til en god forretning. Så god, at Imbox Protection nu kan kalde sig regionsvindere i EY Entrepreneur Of The Year.

Virksomheden har udviklet en unik boks til imprægnering af sko, og selvom de var oppe imod langt større virksomheder, så løb de med sejren, fordi juryen belønnede den ægte iværksætterånd og det enorme potentiale virksomheden har.

I denne artikel giver vi dig indsigt i, hvad det er for en virksomhed, der har skabt en stærk forretning på baggrund af en god ide, og som lige nu er den eneste producent på markedet.

Årets vinder af EY Entrepreneur of the Year i Region Midtjylland vil eje det globale marked for imprægnering af sko, men mener kun, at de foreløbig kradser i overfladen. Imbox Protection er historien om en klassisk iværksætter, der så et hul i markedet og gik benhårdt efter at fylde det ud.

KÅRING:  - YEAH! Jeg havde aldrig set det her komme, vi kører kun i BMW, og vi bruger Nordea. Sådan lød det fra René Charles Marker på scenen med reference til, at prisuddelingen blev holdt hos Mercedes i Tilst og har Danske Bank som samarbejdspartner.

Men bortset fra den vittige bemærkning, der blev modtaget med stor latter fra publikum, var direktøren i Imbox Protection noget mundlam, da han modtog EY Entrepreneur of the Year i Region Midtjylland.

- Jeg havde aldrig set det komme. Vi har modtaget en gazelle fra Børsen et par gange, men der ved man jo det hele på forhånd, så her blev vi taget med bukserne nede, fortæller René Charles Marker dagen derpå til Erhvervsliv Aarhus.

Humøret er fortsat i top, og indtil videre har René Charles Marker fejret sejren med fælles morgenmad med kollegaerne, og så venter der en større fejring på et senere tidspunkt.

Ideen

Historien om Imbox Protection tager sin begyndelse i 2011. René Charles Marker overhører en samtale i en skobutik omkring udfordringer med at imprægnere. Det sætter tankerne i gang, og han får hurtigt overbevist sig selv om, at det kan gøres smartere. Og sådan bliver det første frø plantet til det, der i dag er en virksomhed med 20 ansatte og salg til 27 lande.

- Vi har pt. ikke nogle konkurrenter, men vi har også syv patenter på maskine, apparat og væsker. Der er selvfølgelig flere, der har forsøgt at efterligne vores boks, men der er ikke nogen, der er kommet i mål.

- Vi har oplevet, at et par af de helt store producenter af skopleje har forsøgt at omgås patenterne, men de har måtte opgive og derfor efterfølgende spurgt, om vi ikke kunne indlede et samarbejde.

Imbox Protection

  • Den aarhusianske virksomhed Imbox Protection er stiftet i 2011 af René Charles Marker, der i dag er minoritetsejer sammen med Henrik og Michael Grundtvig.
  • Virksomheden har udviklet en imprægneringsmaskine, som på under et minut kan imprægnere diverse sko.
  • Globalt har virksomheden over 6000 skoforretninger som kunder.
  • I seneste regnskab for 2019/2020 tjente Imbox Protection over 54 mio. kroner efter skat.
  • Coronakrisen har virksomheden brugt på at udvikle nye produkter, der lanceres næste år.
  • De har i dag 20 ansatte og base i Egå.

Selvom ideen synes simpel er den altså unik, og derfor har det været vigtigt for Imbox Protection fra begyndelsen at sikre sig patentet for ikke at blive kørt over af en af de store spillere på markedet. Noget af det, der har gjort boksen populær, er, at man undgår dampe fra kemikalier, fordi det hele foregår i et lukket system.

Boksene fra Imbox Protection sælges som en abonnement-løsning, hvor butikken betaler for forbrug og leje af boksen, og Imbox Protection står for al service. Boksene er intelligente og sender selv data, når der er brug for et tjek.

Intentionen

Ambitionerne i Imbox Protection fejler ikke noget, men selvom de nu kan skrive to gazeller og en regional Entrepreneur of the Year på visitkortet, mener René Charles Marker ikke, at de kan kalde sig en succes.

- Jeg synes, det er forkert at kalde os en succes endnu. Vi kradser kun i overfladen. Jeg plejer at sige, at en forretning er som et barn. Imbox Protection er vores fælles baby, der nu er klar til første skoledag.

René Charles Marker

  • CEO og medstifter i Imbox Protection.
  • Har arbejdet som selvstændig med salg siden 1996.
  • Uddannet maskinsnedker.
  • 50 år, bosat på Djursland, gift og har to voksne børn.

Foreløbig sidder Imbox Protection på 18 procent af de potentielle kunder i Europa, så der er gode muligheder for vækst. De er på vej ind i USA og er netop startet op i Japan. Målet er komme til at eje kategorien for imprægnering og sidde på den globalt.

- Vi er på vej, og vores strategi er enkel. Det handler om at få flere kunder, det leder til flere maskiner og flere behandlinger.

Navnet Imbox Protection er ikke så kendt endnu, selvom de fleste nok har mødt boksen, når de har købt et par sko, men det er fortsat de færreste, der ved, hvor den kommer fra. Virksomheden har heller ikke brugt store summer på markedsføring og lever fint med at gå lidt under radaren.

- Den, der lever stille, lever godt. Vi har ikke opsøgt omtale, fordi vi ikke har haft behov for det. Det er kun fire procent af vores omsætning, der kommer fra Danmark. Resten er fra udlandet, så på den måde har det ikke været relevant.

Imboxerne

Med prisen fra EY er Imbox Protection dog havnet midt i spotlyset, og for direktøren var det allervigtigste at kunne dele både æren og glæden med sit team.

- Det, jeg havde glædet mig allermest til efter prisuddelingen, var at dele det med kollegaerne, som vi kalder "imboxere". Det er medarbejdere selv, der har fundet på, at de vil kaldes det.

- Vi har en ægte iværksætterånd i virksomheden, og selvom vi nu er en scale-up, så er vi fortsat et team, der rykker sammen i båden, når det gælder. Så den pris er så meget deres fortjeneste.

Imbox Protection går nu videre til landsfinalen i Entrepreneur og the Year, der finder sted i København 13. januar 2022.

- Den største udfordring er risikoen for at falde tilbage til det mønster, der var før. Det er på det punkt, jeg har den største frygt, altså for dem som ikke kommer med, og som går glip af udviklingen, siger Jesper Bo Jensen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Corona har ændret vores arbejdsliv for altid

Coronakrisen kommer til at definere alt det, der kommer bagefter, og det gælder i høj grad vores arbejdsliv. Det mener fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, og i denne artikel deler vi tre forudsigelser om fremtiden.

- Det mest afgørende er, at vi har været igennem en krise, som er så stor og omfattende, at vi aldrig kommer tilbage til normalen igen. Det svarer til det, vi oplevede efter første og anden verdenskrig – og til verden efter finanskrisen. Det var alle dybe kriser, som gjorde ondt og som blev definerende for den tid, der kom bagefter.

Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen har kigget ind i fremtidens erhvervsliv, og vi kommer aldrig tilbage til tiden før corona. Her er, hvad du kan forvente de kommende år.

FREMTID: Covid-19 har langt fra forladt os, men allerede nu er det tydeligt, at pandemien har ændret verden for altid, og ikke mindst den måde vi lever og arbejder på. Det fortalte fremtidsforsker Jesper Bo Jensen om til regionskåringen ved EY Entrepreneur of the Year i Midtjylland.

Jesper Bo Jensen er uddannet forsker med en ph.d. i statskundskab og postdoctorate studier fra Stanford University. Han har i mange år arbejdet med fremtidsforskning og har erfaring med at analysere fremtiden helt tilbage fra begyndelsen af 1990'erne. Nu har han kigget i krystalkuglen og set på, hvad vi kan forvente af fremtidens erhvervsliv.

En krise er den bedste mulighed for udvikling, og coronakrisen er ingen undtagelse. Det har givet voldsomme udfordringer for rigtig mange virksomheder, mens andre har kunnet tage et tigerspring fremad. Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen mener, at hele denne store forandring bliver definerende for vores fremtid.

- Man skal aldrig lade en god krise glide sig af hænde. Det er vigtigt. Der er noget skidt ved det, men der er også utrolig meget godt at sige om en krise. Jeg tror, vi får en acceleration, som vi slet ikke forestiller os. Det er mit bud, at vi får gennemført det samme over de næste tre år, som vi ellers skulle have brugt 10-15 år på, siger Jesper Bo Jensen.

Vi giver dig her forskerens tre væsentligste pointer omkring fremtidens arbejdsliv.

- Vi kommer aldrig tilbage til tiden før corona, og hvis I vil tilbage, må I se det på film.

1. Nye arbejdsgange

- Da statsministeren lukkede landet, tog det virksomhederne få dage at omstille sig til den nødvendige digitalisering, så de kunne opretholde driften. Og det har gjort mange arbejdsgange mere effektive. Min erfaring er, at digitale møder, der er planlagt til en time, varer 40-45 minutter - sådan er det ikke med fysiske møder.

- Kunderne kan nås digitalt på meget kortere tid, end da du skulle rejse efter dem. Før corona kunne en sælger kun nå tre-fire kundemøder på en uge i hele Europa. Nu kan de mødes med op til 20 kunder online på en uge. Det er ganske enkelt ikke nødvendigt at rejse kloden rundt.

2. Flere pendlere

- Naturen er blevet et kæmpe hit, og det mærkes også i bosætningsmønstre, fordi vi flytter fra de største byer. Og med den øgede digitalisering kan vi bo, hvor vi vil og arbejde hjemmefra og kun møde ind et par gange om ugen.

- Afstand bliver fremover noget, vi måler i tid og frekvens, og ikke kilometer. Muligheden for hjemmearbejde bliver et krav fra de unge, og der bliver færre, som møder ind hver dag. Det giver os en geografisk udbredelse af arbejdsmarkedet, hvor afstanden mindskes.

3. Kamp om arbejdskraften

- Der kommer til at være mangel på arbejdskraft de næste 10 år, og derfor bliver virksomhederne tvunget til at automatisere og finde nye løsninger. Det bliver nødvendigt at rekruttere andre grupper af medarbejdere end vanligt for at fylde hullerne, og det vil ikke hjælpe at kigge til udlandet, for der er mangel på arbejdskraft i store dele af Europa.

- Der bliver behov for gode ledere, der skal finde honningkrukken frem for at holde på medarbejderne. Og så skal de kunne lede på distancen.