Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Googles Chrome - her i en beta-udgave fra september 2008 - er i dag den mest anvendte browser. Den er opfundet og udviklet i Aarhus. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix

Explorer på den sidste rejse

Microsoft har meddelt, at browseren Internet Explorer lukker i løbet af det næste års tid. "Dødsstødet" blev sat ind i Aarhus for snart 15 år siden. Du får denne historie og meget mere i nyhedsbrevet fra Erhvervsliv Aarhus.

Der var engang en browser, som mere end ni ud af 10 internetbrugere på verdensplan benyttede sig af, når de surfede på nettet.

Vi er tilbage kort efter årtusindskiftet, hvorfra navnet Internet Explorer klinger ganske velkendt i de fleste ører, hvis altså man har haft sin færden i cyberspace i de seneste to årtier.

Men i sidste uge meddelte Microsoft imidlertid, at nu er det slut. Internet Explorer, der blev lanceret med Windows 95, bliver sendt på pension efter 26 års tjeneste, og den tidligere så populære browser vil om et års tid ikke længere være tilgængelig i Windows 10.

Den amerikanske it-gigant har for længst lanceret erstatningen Edge - hurtigere, mere moderne og mere sikker - men hvad værre er for Gates & Co., så har Microsofts svar på en browser for længst fået baghjul af konkurrenter som Apples Safari og ikke mindst Google Chrome, der nu er verdens klart mest anvendte webbrowser.

Explorerens endeligt begyndte netop her i Aarhus. Det var nemlig på kontorerne i it-byen Katrinebjerg, at Google i 2007 begyndte at lægge skumle planer om at støde Microsoft fra tronen.

Den nye browser skulle være både sjovere, bedre og 10 gange hurtigere end konkurrentens. Sådan lød opgaven, som datalogerne fra Aarhus Universitet Lars Bak og Anders Sandholm fik ansvaret for, og et år senere havde de resultatet klar. Et resultat, som i dag står som vinder af mere end det halve kongerige, når det kommer til danskernes computere, og nogenlunde det samme er tilfældet, når snakken falder på vores smartphones.

Tronskiftet har længe været en realitet. Og internet Explorer er nu sendt ud på sin sidste rejse, mens eventyret foreløbig ser ud til at fortsætte for Googles Aarhus-opfindelse.

I ugens første nyhedsbrev bliver du blandt andet klogere på, hvem der er Danmarks bedste i disciplinen, nethandel - en kunderejse, som for mange begynder i netop Chrome. Dansk Erhverv uddelte forleden E-handelsprisen 2021, og der var flere lokale triumfer.

Du får også gode råd, når du skal kommunikere. Det sørger Signe Hollensen for, når marketingschefen i AffaldVarme Aarhus ønsker 'Go' tirsdag' til dig og alle andre i det arhusianske erhvervsliv.

Du er i øvrigt velkommen til at sende de gode råd videre ved at dele nyhedsbrevet fra Erhvervsliv Aarhus i dit netværk, så flere får øjnene op for byens nye erhvervsmedie. Og hvis du læser med via en ven, så skynd dig at tilmelde dig her, så du også får næste nyhedsbrev i din indbakke.

Tak, fordi du læser med.

Billede af Henrik Skov Anhøj
Billede af skribentens underskrift Henrik Skov Anhøj Redaktør

Hokus pokus - dig i fokus

Signe Hollensen er marketingchef i Aarhus’ forsyningsselskab AffaldVarme Aarhus. Pressefoto

GO' TIRSDAG: Kommunikation kan godt være en svær størrelse at arbejde med - selv for professionelle. Men der er heldigvis måder at gribe kommunikationsopgaven an på, som øger muligheden for en succes.

For Signe Hollensen, marketingschef i forsyningsselskabet AffaldVarme Aarhus lyder opskriften blandt andet på at holde kommunikationen simpel, kort, klar og tydelig. Og så handler det om at levere budskabet på det rigtige tidspunkt i den rigtige kanal.

Det er sådan, at hun går til opgaven med at sælge forsyning, der er kendt som lavinvolvering, lavinteresse og bare skal virke. Og netop kommunikationen er afgørende i bestræbelserne på at gøre Aarhus CO2-neutral i 2030.

Signe Hollensen siger 'Hokus pokus - dig i fokus' og ønsker 'Go' tirsdag' til Aarhus her.

Her er Danmarks bedste e-handlere

Jakob Høy Biegel (stifter og bestyrelsesformand), Carsten Schmidt (CEO) og Thomas Falborg (CFO) fra Skatepro kunne juble tre gange, da E-handelsprisen 2021 torsdag blev delt ud. Foto: Dansk Erhverv

KÅRING: Danmarks bedste e-handlere hører hjemme lige uden for Aarhus. Nærmere bestemt på bakketoppen for enden af Randersvej.

Hovedkvarteret er flyttet til Søften, men det var i Aarhus for 25 år siden, at ingeniøren med skater-passionen, Jakob Høy Biegel, lagde grunden til det, der i dag er et forretningsforbillede i at kende og ramme sin målgruppe.

Det seneste bevis kom forleden, da Skatepro tog ikke bare en eller to, men hele tre priser ved uddelingen af E-handelsprisen 2021 som FDIH (Foreningen for Danske Internet Handel) under Dansk Erhverv står bag.

Først priserne for bedste B2C-virksomhed med online omsætning over 100 mio. kroner og bedste eksportcase, og til slut Guldprisen til årets allerskarpeste virksomhed blandt alle 11 kategorier. CEO Carsten Schmidt fejrede i øvrigt de to første priser ved at love alle fuldtidsansatte medarbejdere (+200) en vinderbonus på 5000 kroner per pris.

I talentkategorien vandt Oscar Biludlejning prisen som bedste nye E-handelvirksomhed for "i benhård branche med internationale konkurrenter at satse på data og fornem kundeservice". Oscar Biludlejning har på rekordtid - siden september 2019 - bygget 119 afdelinger op med udgangspunktet i Aarhus.

Endelig gik prisen for bedste E-handelscase for webbureauer og andre leverandører til Vertica - for Søstrene Grene - for at være "startet fra scratch og har på kort tid vist resultater – nationalt såvel som internationalt. De har på første år formået at åbne på seks markeder."

Se alle vinderne her.

Stiftere sælger it-virksomhed til medarbejderne

Komplex Its fem stiftere har valgt at finde en ny administrerende direktør, som kommer udefra. Det bliver Lars Kok (t.h), der tidligere har været mange år hos Arrow. Blandt de nuværende ejere har tre valgt helt at trække sig ud af virksomheden som ejere, mens to stadig bliver. Jesper Fredensborg Jensen (t.v.) er den ene af de to blivende stiftere. Foto: Komplex It

NETVÆRK: Komplex It med 33 ansatte i Åbyhøj og Skovlunde har netop leveret sit bedste regnskab nogensinde. Der er rekord på både top- og bundlinje, og succesen ser ud til at fortsætte i 2021.

Samtidig har it-virksomhedens fem stiftere efter 15 år valgt, at det er tid til at afhænde forretningen. Umiddelbart en attraktiv mulighed for en ekstern investor, men Komplex It har valgt en anden vej. De fem stiftere vil nemlig sælge virksomheden videre til medarbejderne.

 - Mange har været med siden begyndelsen i 2006. Det er da kun rimeligt, at de får lov at blive medejere og tage del i virksomhedens fremtid, siger Jesper Fredensborg Jensen, som er én af to stiftere, der fortsætter i Komplex It - dog ikke som administrerende direktør.

Den øverste ledelsespost går i stedet til Lars Kok, som kommer udefra - fra Viby-virksomheden Arrow - og som de fem stiftere sammen har valgt at pege på. Den anden stifter, der bliver i virksomheden som medejer, er Jens Skjellerup, der forbliver i rollen som chef for it-specialisterne.

Valget om at give medarbejderne mulighed for at købe virksomheden sker ifølge Jesper Fredensborg Jensen til trods for, at flere interesserede købere har budt sig til - og med mulighed for at nå en højere salgspris.

- Hvis vi havde accepteret et af de eksterne bud, havde det betydet en cirka 30 procent højere pris. Men det nytter jo ikke noget, hvis vi ikke har den rigtige mavefornemmelse og føler os sikre på, at det er den bedste løsning både for medarbejderne og for virksomheden, siger han.

Se linkedin-opslaget her.

Jysk-ejer polstrer den digitale forretning med kæmpekøb

Jacob Brunsborg og Lars Larsen Group overtager danske Sofacompany med forventning om at kunne øge den samlede omsætning i koncernen med et digitalt salg på 800 mio. kroner i 2021. Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

OPKØB: Det digitale salg skal op i Lars Larsen Group, der er moderselskabet bag Jysk, og derfor har familiekoncernen købt danske Sofacompany med base i Ringsted.

Sofacompany har produktion i Vietnam og sælger møbler online i en række europæiske lande samt USA. Selskabet oplevede en vækst i omsætningen på 24 procent til 545 mio. kroner i 2020 og forventer yderligere vækst i år med en ambition om at runde et salg for 800 mio. kroner.

Virksomheden er grundlagt af ægteparret Cathrine og Christian Rudolph i 2012, mens kapitalfonden Procuritas overtog aktiemajoriteten i 2017. Med opkøbet bliver Lars Larsen Group nu eneejer. Det skriver finans.dk.

Købsprisen er ikke oplyst, men der er ifølge Børsen tale om en milliardhandel og et af Jysk-koncernens største opkøb nogensinde.