Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Bestseller-ejeren Anders Holch Povlsen figurerer i hele to historier i dagens nyhedsbrev, der skal hjælpe med at give dig overblik over ugen i Aarhus så langt. Foto: Søren Kjeldgaard

Det hurtige overblik

Bestseller fylder en del i Aarhus - og i dagens nyhedsbrev fra Erhvervsliv Aarhus.

Der er godt gang i erhvervslivet i Aarhus, og inden sommeren er omme kan vi håbe på at undgå både mundbind og coronapas, når vi bevæger os rundt i byen.

Dagens nyhedsbrev fra Erhvervsliv Aarhus har til formål at give dig et hurtigt overblik på nogle af ugens indtil nu væsentligste historier - store som små.

Vi kommer forbi et nystiftet selskab med fokus på at hjælpe nye tech-iværksættere godt på vej og med økonomisk backup fra Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen, der nu er en af verdens 200 rigeste ifølge Bloomberg. Imens er den anden af byens tech-virksomheder netop solgt for et trecifret million-beløb, og så slår vi også et smut omkring et nyt rejseselskab med en kendt frontfigur og et markant dødsfald.

Vi håber, at du kan lide det, vi serverer for dig, og hvis det er tilfældet, så hjælp os gerne med at sprede budskabet og nyhedsbrevet. Tilmelding for nye læsere foregår lige her.

Når vi vender tilbage senere om ugen vil give dig indsigt i, hvordan forskerparken og udviklingsmiljøet Inkuba hentede 700 mio. kroner hjem til Aarhus i 2020.

Tak, fordi du læser med.

Billede af Henrik Skov Anhøj
Billede af skribentens underskrift Henrik Skov Anhøj Redaktør

Iværksættere vil yde startup-hjælp i nyt selskab

Anders Boelskifte Mogensen (t.h.) påtager sig rollen som administrerende direktør i Founderment, mens Christian Schwarz Lausten bliver bestyrelsesformand. Foto: Morten Fauerby

NETVÆRK: Først stiftede Anders Boelskifte Mogensen og Christian Schwarz Lausten det strategiske rådgivningshus Seismonaut med fokus på digitalisering og oplevelse. Her var makkerparret blandt andet med til at skabe tech-festivalen Internet Week Denmark, der hvert år siden 2013 har fundet sted i Aarhus.

Dernæst kastede de sig både ind i hotelbranchen i Vest-Afrika og etablerede markedspladsen for mødelokaler, Gaest.com, som de solgte til den amerikanske gigant, Airbnb, hvor de begge efter salget indtog en strategisk rolle.

I marts gik Anders og Christian ind i branchen som sommerhus-udlejning med Landfolk.com sammen med fem andre tidligere Airbnb-ansatte, og nu stifter de endnu et selskab -  Founderment.dk - der skal hjælpe andre tech-iværksættere i deres første levetid.

Med som stiftende partner og økonomisk backup er Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen og Heartland A/S.

- Det seneste års tid har vi haft flere samtaler med Anders Holch Povlsen om de mange muligheder og uendelige muligheder, vi ser i det stadigt voksende danske startup-økosystem.
Disse samtaler er blevet til Founderment - en ny boutique-fond rettet mod tech-drevne startups med det mål at være en del af grundlæggernes fundament i de første afgørende faser af deres rejse, skriver Christian Schwarz Lausten på Linkedin.

Læs opslaget her.

Radisurf solgt for trecifret millionbeløb

Radisurfs superlim er nu på udenlandske hænder med salget til kapitalfonden KCK. Pressefoto

KAPITAL: Fire forskeres opfindelse på Aarhus Universitet af en superlim, som kan binde metal- og plasticoverflader sammen, blev i 2015 til spinout-virksomheden Radisurf i Risskov.

Og nu seks år senere er den aarhusianske tech-virksomhed blevet solgt for et trecifret millionbeløb til den udenlandske kapitalfond, KCK. Det skriver finans.

Ifølge administrerende direktør Mikkel Kongsfelt har det ikke været muligt for Radisurf at finde det rette investormatch inden for de danske grænser, og derfor har selskabet søgt mod udlandet.

Salget til kapitalfonden skal give virksomheden økonomisk arbejdsro til udvikling. Tidligere har Radisurf blandt andet hentet kapital via Innovationsfonden og EU-midler fra Horizon-programmet.

Superlimen opfundet i Aarhus bliver blandt andet benyttet i bilindustrien, og virksomheden har kunder i 17 lande. Det første overskud i regnskaberne er dog endnu til gode.

Bloomberg sender Bestseller-ejer ind i global top-200

Bestseller-ejeren Anders Holch Povlsens formue er ifølge Bloomberg steget med 1,85 mia. dollars - 11,3 mia. kroner - i 2021. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

FORMUE: Anders Holch Povlsen er nu en af verdens 200 mest velhavende mennesker. Det vurderer amerikanske Bloomberg, der estimerer Bestseller-ejerens formue til nu at være på 11,2 mia. dollars.

Det giver ham en placering som nummer 199 på listen. Det skriver finans.dk.

For et år siden svandt Anders Holch Povlsens formue ellers voldsomt ind grundet corona-krisen, men Zalando og Asos var i slutningen af 2020 med til at hente det tabte tilbage - og mere til - mens forklaringen på fremgangen i 2021 blandt andet ligger i Sverige, hvor betalingstjenesten Klarna har tredoblet sin værdi efter en investeringsrunde.

Ex-landsholdsspiller etablerer nyt rejseselskab

Martin Jørgensen vender tilbage til rejsebranchen med stiftelsen af selskabet Rejseriet. Arkivfoto: Axel Schütt

NY-I-BYEN: Corona-krisen har været en hård tid for hele rejsebranchen, og den tidligere fodboldspiller i AGF og på landsholdet, Martin Jørgensen, måtte se familiens rejseselskab De Graa Busser lukke.

Men Martin Jørgensen er langt fra færdig med at sende folk ud i verden. Tirsdag lancerede han nemlig det nye rejseselskab Rejseriet sammen med fire medarbejdere på hovedkontoret i Brabrand.

Udover busture i ind- og udland bliver der også tale om rejser med fly. Det skriver stiften.dk.

Søstrene Grene-grundlægger er gået bort

Inger Grene blev 87 år. Hun grundlagde Søstrene Grene sammen med sin mand Knud Cresten Vaupell Olsen i 1973, og hun har aktiv i virksomheden frem til sin død forrige mandag. Knud Cresten Vaupell Olsen gik bort i år 2000. Privatfoto

DØDSFALD: Søstrene Grenes ene grundlægger, Inger Grene, er død. Hun blev 87 år. Det oplyser Søstrene Grene i en pressemeddelelse mandag.

Inger Grene grundlagde kæden sammen med sin mand Knud Cresten Vaupell Olsen i 1973, hvor de åbnede den første butik i Aarhus, og hun var helt frem til sin død aktiv i Søstrene Grene - både som en del af bestyrelsen og den daglige drift.

Søstrene Grene-konceptet er bygget op om de to søstre Anna og Clara. Det er inspireret af Inger Grenes fars to fastre, der arbejdede i hans butik, som leverede maskiner til landbruget.

Virksomheden Søstrene Grene åbnede sine første franchisebutikker i Herning og Aalborg i 1989, og i dag er der 244 butikker fordelt på 15 lande, som har en årlig omsætning på omkring to milliarder kroner.

Inger Grene efterlader sig datteren Malene Grene Sich samt sønnerne Mikkel og Cresten Grene, som i dag står i spidsen for Søstrene Grene som henholdsvis administrerende direktør og kreativ direktør. /ritzau/

Læs mindeordet her.