9 hurtige til Britt Vorre: Jeg er ikke iværksætter i blodet
Stifter af Aarhus Street Food, Britt Vorre, blev i begyndelsen af juni fremhævet som en af de 25 kvindelige iværksættere, du bør kende i følge Dansk Erhverv. Med publikationen ønsker Dansk Erhverv at sætte fokus på kvinder, der har stiftet en virksomhed, der viser vækstresultater, og det har Britt Vorre, der til trods for corona kunne præsentere et millionoverskud i 2021.
Siden Aarhus Street Food gik i luften i 2016 har hun været administrerende direktør i madmarkedet og i følge hende, har hendes læringskurve været stejl. Det lå nemlig langt fra i kortene, at den tidligere skolelærer skulle være iværksætter.
- Jeg har skabt én ting i mit liv. Jeg elsker driften og har slet ikke det der iværksætterblod, siger Britt Vorre.
Q&A: I begyndelsen af juni udgav Dansk Erhverv for anden gang publikationen: '25 kvindelige iværksættere du bør kende', der skal fremhæve inspirerende rollemodeller, så flere kvinder i fremtiden vil vælge at gå den vej.
En af de få jyder, der fandt vej til den liste, er Britt Vorre, der er stifter og administrerende direktør i Aarhus Street Food. De fleste aarhusianere kender konceptet med mad fra hele verden i den gamle garage ved rutebilstationen, men bag ved murene gemmer der sig efterhånden også en solid forretning.
Aarhus Street Food så dagens lys for første gang i 2016 og til trods for nedlukninger under corona pandemien, så kunne virksomheden i 2021 præsentere et millionoverskud.
Britt Vorre er til daglig øverste leder for omkring 50 ansatte, og hun blev positivt overrasket over udnævnelsen fra Dansk Erhverv.
- Jeg blev glad og stolt. På sin vis synes jeg ikke, at det er så fedt med en kønnet pris, for jeg ser ikke mig selv som en kvindelig iværksætter - mit køn har aldrig været, hverken en fordel eller svaghed for mig. Jeg ved dog udemærket, at jeg står på skuldrene af kvinderne fra fortiden, der har gjort det muligt for mig at have den følelse. Så jeg tager den kvindelige iværksætterrolle på mig, for at være et forbillede for næste generation, siger Britt Vorre.
Den 47-årige direktør er oprindelig uddannet skolelærer med engelsk og dansk som linjefag, de fag lagde hun helt bag sig, da hun sammen med sin mand Thomas Bendtsen besluttede at skabe et madmarked i Aarhus. En idé der opstod efter en rejse til London.
- Jeg var indskolingslærer igennem 16 år og elskede mit job, men på en familieferie til London besøgte vi Borough Market, og det tændte drømmen om, at man kunne lave et lignende marked i Aarhus. På daværende tidspunkt fandtes der ikke noget lignende i Danmark.
Aarhus Street Food kom flyvende fra start allerede ved åbningen med op imod 3600 daglige gæster, det var tre gange mere end målsætningen, og det gør Aarhus Street Food til et af de mest velbesøgte madmarkeder i Europa.
Privat er Britt Vorre gift med Thomas og sammen har de tre drenge, der også alle arbejder i garagen, som de kalder det. Familien er bosat i Viby.
Her svarer hun på 9 hurtige spørgsmål om karriere og ledelse.
1. Hvad er den vigtigste arbejdsopgave lige nu?
- Det er er blandt andet at krydse fingre for, at vi ikke får nogle udfordringer med corona denne sommer.
- Men derudover er det at sikre, at Aarhus Street Food forsat kan være en succes, hvor vi udvikler os i det små, så vi stadig er det sted alle kender, men at der alligevel sker lidt nyt. Og så er det at skubbe og løfte mine medarbejdere, så de bliver ved med at gøre det lige så godt, som de altid har gjort.
2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?
- Det er min mand Thomas uden tvivl! Han har altid været iværksætter, og på den måde er vi vidt forskellige.
- Jeg elsker driften og har slet ikke det der iværksætterblod som ham. Jeg har skabt én ting i mit liv, så min læringskurve har været stejl.
- Men vi er gode sammen, fordi vi er så forskellige og derfor ser forskellige ting.
3. Hvad er det bedste ved at være direktør?
- Det bedste er at være beslutningstageren og have vetoretten. Jeg kan enormt godt lide at lede, men har også lært at give slip, så jeg ikke skal involveres i alt. Sådan var jeg begyndelsen, men nu har jeg lært, at vi skal nok sælge noget alligevel, selvom skiltene ikke sidder, som jeg synes.
4. Hvad har været en afgørende beslutning i dit arbejdsliv?
- Da corona ramte landet, blev vi lukket ned fra den ene dag til den anden. Vi vidste ingenting om, hvad vi skulle gøre, eller hvor længe det ville vare. Men alle de beslutninger vi tog i de første skæbnesvangre døgn havde afgørende betydning for mange mennesker.
- Vores medarbejdere blev sendt hjem på lønkompensation. Og det lykkedes os at sende alle køkkenerne hjem skadesfrit, og det kunne kun lade sig gøre, fordi vi trak på vores egenkapital fra 2019, som var et rekordår for os.
- Da vi så skulle genåbne, så stod hele personalet klar foran døren, da jeg mødte ind og gav en gratis arbejdsdag. Det var simpelthen så rørende, at jeg tudbrølede.
5. Hvor meget arbejder du?
- Åhh meget. Jeg sidder ikke på kontoret hver dag fra kl. 8-16, jeg nyder fleksibiliteten. Men jeg er altid på arbejde, men jeg ser det ikke som arbejde.
- Når vi nu tager 14 dage til Toscana, så er det utænkeligt, at jeg ikke læser mails løbende, for jeg ser det som ren interesse.
6. Hvad er det bedste ved dit job?
- Det er samarbejdet med kollegaerne, jeg elsker mine kollegaer. Den kultur vi har fået skabt her, er helt unik.
7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?
- Det har været samarbejdet med køkkenerne (red. alle madboderne), det at lære og fremstå som en tydelig leder. Det er ikke nemt, når man har 25 boder med 17 forskellige nationaliteter, og mange af dem taler hverken dansk eller engelsk. Så det har været vanskeligt, fordi man skal være ekstra tydelig, og jeg havde i begyndelsen svært ved at skære igennem.
- Så jeg tog fat i min egen tidligere leder Ole, som jeg altid har synes var rigtig god til at kommunikere tydeligt. Han sagde til mig, at jeg skulle bruge min faglighed som lærer og tænke på de ansatte som en skoleklasse. For man er aldrig bange for at tale direkte og uden omsvøb til børn.
- Man skal selvfølgelig ikke tale til voksne som til børn, men budskabet om at sige tingene, så de ikke kan misforstås, kan sagtens overføres. Det mindsker også forvirringen, når det nogle gange skal foregå på flere sprog og med fagter til.
8. Hvad er dit bedste karriereråd?
- Det er at gå benhårdt efter det, man gerne vil, for man kan mere, end man tror. Og er det iværksætter-drømmen, der trækker så find en makker at gøre det sammen med, for når tingene ikke går, som man forventer, så giver man aldrig op på samme tid.
- Det var det, jeg selv lærte, da vi ventede på at få en lejekontrakt til ASF, hvor hele processen trak i langdrag. Der kunne Thomas og jeg på skift holde gejsten op for hinanden.
9. Hvad er det næste mål for dig og Aarhus Street Food ?
- Vi har lavet nogle vilde investeringer, imens corona har hærget landet. SÅ nu skal vi bare fortsætte med det, vi er gode til: at være et spisested, hvor alle kan komme ned og få hjemmelavet mad til fair priser.
- Men altså, lur mig om vi ikke finder på et eller andet sindssygt.