Annonce
Moonis Kamil ser sig selv som en slags rådgivende ingeniør, der hjælper virksomhederne med det strategiske og taktiske arbejde. Pressefoto
PORTRÆT

Moonis Kamil vil have flere erhvervshelte

- Jeg er drevet af at gøre en forskel, lyder det fra Moonis Kamil. Og det gælder uanset, om han gør sig som iværksætter, investor, eller da han valgte at stille op til kommunalvalget i Aarhus.

PORTRÆT: - Jeg er i virkeligheden ikke god til noget som helst. Så jeg er hverken den bedste CEO eller den bedste investor. Min styrke ligger i at se sammenhænge.

Ordene kommer fra Moonis Kamil, business angel og serieiværksætter.

Set udefra kan det være svært at tro på, at manden, der har tjent millioner på først at sælge mobilselskabet Onfone til TDC og siden iværksættervirksomheden Iposen.dk til Salling Group, ikke er dygtig.

Men Moonis Kamil er ikke en mand, der taler sig selv op, tværtimod er han ydmyg omkring sine forretninger, og så elsker han det nørdede.

- Jeg elsker at nørde, og Iposen.dk (i dag kendt som Bilka2go) er et godt eksempel på nørderi, der går op i en højere enhed. Jeg er ekstremt formålsdrevet. Det er det bærende element i alt, at jeg ikke er drevet af profit. Det at gøre en forskel for en branche eller et samfund, er vanvittigt vigtigt for mig, siger Moonis Kamil.

Han bruger en god del af sine vågne timer på at passe de investeringer, han foretager, og så sidder han i flere bestyrelser og advisory boards, men han ser ikke noget af det som arbejde.

- Jeg har aldrig fortalt mine børn, at jeg skal på arbejde. Mit rigtige job er at være far og ægtemand. Det, jeg laver, er nærmere en hobby. Det er noget, jeg elsker, men det flyder sammen med mit privatliv. Min telefon er altid åben, og jeg tager den også, hvis den ringer en lørdag.

Håndværkeren

Selvom Moonis Kamil ikke tager på arbejde om morgenen, så tager han alligevel ofte hjemmefra for at passe den hobby, som fylder en god del af hans tid. Og han har lært at forklare sine børn, hvad det er, han laver udenfor hjemmet.

- Jeg har forklaret mine børn, at jeg er en slags håndværker, der er holdt op med at bygge selv, men nu hjælper jeg andre med at bygge.

Han bruger sin viden, erfaring og ikke mindst penge på at få andre virksomheder til at udvikle sig.

Han investerer helst i unge virksomheder, der ligger i spekteret mellem proof of concept (POC) og proof of business (POB). Det vil sige, at virksomheden har været ude og bevise, at konceptet holder, man har fået sine første kunder og har en omsætning. Men virksomheden mangler at bevise, at den er bæredygtig. Det vil sige, at de er endnu ikke der, hvor de begynder at tjene penge.

- Den fase mellem POC og POB er meget fragil. Grunden til, at jeg godt kan lide at gå ind i den fase, er, at jeg er mere håndværker end investor, og derfor kan jeg få øje på, hvad det er, der mangler i ligningen.

Moonis Kamil

  • Business angel og serieiværksætter.
  • Medejer af Interiør.
  • Uddannet i design og innovation fra DTU.
  • Med i VC-fonden ByFounders sammen med 60 andre danske serieiværksættere.
  • 39 år, gift og har to børn.

- Det er en svær rolle at være i, og jeg har fået masser af knubs på investorrejsen, så jeg er slet ikke i mål endnu med at lære rollen. Men jeg vil gerne være dér, hvor det gør ondt, fordi det er dér, det rykker noget.

Moonis Kamil sammenligner sin rolle med et skakspil, hvor man skal have overblikket over hele pladen og hjælpe til dér, hvor der mangler brikker, men samtidig har man hele tiden ansvaret for, at spillet rykker sig.

Ambitioner

Moonis Kamil har ikke kun ambitioner på vegne af sig selv og de virksomheder, han investerer i. Han har også ambitioner for samfundet. Og netop det sidste fik ham tidligere i år til at stille op til byrådet for Venstre.

- Jeg er drevet af at gøre en forskel, og den mulighed ligger lige for i politik, fordi du med et anderledes mandat kan være med til at ændre hele fundamentet og strukturen i samfundet. Så det var derfor, jeg sagde ja til at stille op.

Desværre ville skæbnen, at han måtte trække sit kandidatur kort før valget på grund en kronisk tarmsygdom, som pludselig blussede op igen, men det betyder ikke nødvendigvis, at Moonis Kamil er færdig med politik.

- Det kan være svært at se flere år ud i fremtiden. Men med det forbehold, at min sygdom er nogenlunde i ro, så er det sandsynligt, at jeg stiler op til kommunalvalget i 2025.

- Alle, der kender mig, kender også mine ambitioner. Hvis alle mine drømme brast, fordi jeg tænkte noget var umuligt, ville jeg aldrig opnå noget.

Drømme

Nogle mennesker vil måske mene, at Moonis Kamil allerede har nået sit formål med flere succesvirksomheder bag sig og en familie, der venter derhjemme. Men han er ikke typen, der egner sig til at ligge i en hængekøje, selvom han godt kan lide at dagdrømme og se frem mod de næste mål.

- Jeg er slet ikke i nærheden af at udfylde mit potentiale. Jeg vil gøre en forskel og være af væsentlig betydning for mit land.

Og så håber han, at flere vil vælge iværksættervejen. Ikke for rigdom og berømmelse, men for at udvikle noget verden har brug for.

Han mener, det er misforstået, at iværksættersucceser skal måles på den profit, man har tjent til sig selv. Hvis man skal få succes med sin ide, skal det være drevet af mere end overskud til sig selv.

- Jeg dagdrømmer om flere nationale helte - dem, der vil gøre en forskel for samfundet og ikke bare er til salg. Det er dem, der vil mere end bare at have en BMW og en villa ved Strandvejen.

- Hvis ikke du elsker det, du laver, så kan du ikke holde det ud i længden, og du får ikke forløst dit fulde potentiale. Men hvis du lykkedes med dit større formål, så skal det nok skabe grobund for en fantastisk god forretning.

Få overblik her
INSPIRATION

Universitet går forrest: Fra plastikaffald til designerstole

INDSIGT

Steffen Max Høgh gør status på bæredygtigheden anno 2022

KLUMME

Vi skylder os selv og hinanden at investere i arkitektur – ikke blot i byggeri

OVERBLIK

Det skal du vide fra ugen, der gik

NYHEDSBREV

Der er brug for at tænke mere positivt om den grønne omstilling

NYHEDSBREV

Det er nu, vi kan sætte aftryk på byens udvikling

OVERBLIK

Her får du seneste nyt fra byens erhvervsliv

RUNDTIBYEN: Per Lilholt tiltræder som ny CEO for Novicell i Danmark. Det betyder, at selskabets øverste chef, Per Kirchner, kan fokusere på at være direktør for Novicell i hele Europa. Per Lilholt var indtil for nylig direktør i Aktieselskabet, skriver virksomheden på sin hjemmeside.

INDSIGT

Direktør i Erhverv Aarhus er fratrådt sin stilling

NAVNE: Erhverv Aarhus skal have ny direktør i 2022, da Marc Perera Christensen er fratrådt sin stilling. Samarbejdet ophører efter gensidig aftale, og Marc Perera Christensen har haft sidste arbejdsdag.

OVERBLIK

Det bør du vide fra ugen, der gik

RUNDTIBYEN: Næstformand i Salling Fondene, Karin Salling, er udnævnt til kammerdame af Kongehuset. Det er en titel kun 11 andre kvinder har fået tildelt i Danmark. Det skriver Stiften.

INDSIGT

Fremtidens bæredygtige forstad kommer til Aarhus

LEDELSE

9 hurtige til Mogens Sejer Iversen: Jeg under mine kollegaer al succesen

NYHEDSBREV

CEO i Colibo: Det bedste er at kunne undværes

INDSIGT

Frameo har landets næsthøjeste vækst

OVERBLIK

Her bliver du opdateret på erhvervslivet i Aarhus

NYHEDSBREV

Iværksætter-komet søger CEO: Vi har brug for et objektivt blik udefra

NYHEDSBREV

Et blik tilbage inden 2022 rammer os

NYHEDSBREV

Iværksættere fik succes med julen