Annonce
Der er grund til masser af smil i byens iværksætter-miljø for tiden. Seks lokale startups har således fundet vej til internationale accelerator-programmer. Foto: Sebastian Stigsby
INDSIGT

Aarhus-startups med i internationale vækstprogrammer

Der er fuld fart på økosystemet lige nu, hvor flere af byens iværksættere har fået adgang til accelerator-programmer, og hvor flere nye tilbud er åbnet. Vi guider dig her gennem nogle af dem.

IVÆRKSÆTTERI: De seneste år har Aarhus lagt sig i selen for at skabe grobund for startups og iværksættere i byen med etablering af en række nye tilbud. Og indsatsen ser nu ud til at bære frugt.

Flere virksomheder rykker videre til vækstprogrammer med internationalt islæt. Vi giver dig overblikket her.

Iværksættere udtaget til acceleratorprogram med fokus på diversitet

Maria Leerbeck (i midten) og Inge Müller (t.h.) er begge sluppet igennem nåleøjet til accelerator-programmet Leap Forward med deres virksomheder, Forlaget Fortæl og DeliDrop. Foto: Sebastian Stigsby

Fire danske virksomheder Cellugy (bioteknologi), DeliDrop (fødevaretrends), Forlaget Fortæl (livshistorier) og Social Works (influence marketing) er udtaget til nyt acceleratorprogram, der skal styrke virksomheder med internationalt potentiale. Og mens de tre førstnævnte er alle hjemhørende i Aarhus, er sidstnævnte baseret i København, men med flere Aarhus-foundere i partnerkredsen.

Forlaget Fortæl med Maria Leerbeck som stifter har store forventninger til det kommende forløb.

- Jeg er rigtig glad for at være sluppet igennem nåleøjet og glæder mig til at kunne netværke med de andre virksomheder. Det er en rejse, man er på som iværksætter, og alle de virksomheder, som er med, er forskellige steder på deres rejse, så vi lærer meget af hinanden, siger Maria Leerbeck.

Hun håber, at særligt det internationale fokus kan være med til at skubbe hendes virksomhed mod et mere globalt udsyn og se mulighederne i at skalere til udlandet på længere sigt.

Det er Found Diverse, Intentional og Trade Council i New York, der har lanceret det nye program "Leap Forward”, der skal hjælpe startups med at accelerere deres forretning, skabe netværk og tiltrække investorer både i og uden for Danmark.

Programmet er baseret på et diversitets-princip, blandt andet, at der er mindst én kvinde blandt de deltagende virksomheders stiftere, samt at størstedelen af programmet er digitalt, og derfor kan tiltrække virksomheder fra hele Danmark.

- Vi har brug for en mangfoldighed af iværksættere i Danmark, som skaber virksomheder, der bryder med gruppetænkning, og som kan løse udfordringer og muligheder innovativt i virksomheden. Iværksættere, som uagtet køn, vil sikre diversitet og en inkluderende kultur fra begyndelsen, siger Liva Echwald, medstifter af Found Diverse

Leap Forward er finansieret af Industriens Fond. Programmet blev indledt16. august og løber indtil udgangen af 2021. I løbet af de næste fem måneder får deltagerne gennem individuel rådgivning, peer-sessions, live- og virtuelle workshops mulighed for at udvikle både deres forretning og lederegenskaber.

Tre Aarhus-startups skal forberedes til Silicon Valley

Startup-virksomhederne BetterUse, Barma og SwapLanguage kan se frem til at deltage i vækstprogrammet Accelerate Through Silicon Valley, der er et pre-acceleratorforløb for ambitiøse danske tech-startups.

BetterUse laver skræddersyede software-løsninger til virksomheder, der hjælper dem med optimere deres lagerniveauer gennem intelligente algoritmer. Barma har specialiseret sig i e-læring til hotel- og restaurationsbranchen, mens SwapLanguage tilbyder online sprogundervisning i en helt ny form.

Fælles for de tre virksomheder er, at deres forretningsmodel nu skal afprøves i et internationalt setup. Det er det danske innovationscenter i Silicon Valley og den førende US-accelerator Plug and Play Tech Center, der udbyder forløbet ”Accelerate Through Silicon Valley”, og i alt 15 danske startups er sluppet gennem nåleøjet.

Forløbet er teknologisk agnostisk, et begreb man bruger i branchen, der betyder, at man er objektive i forhold til brugen af ​​forskellige teknologiske værktøjer til at præsentere forskellige løsninger.

Gennem forløbet vil virksomhederne få et indblik i, hvad der skal til for at skalere gennem Silicon Valley, udvide deres internationale netværk samt få konkret feedback på deres forretningsmodeller i en Silicon Valley-kontekst.

Nyt tilbud skal styrke grønne iværksætter-talenter

Pia Rasmussen, Danish Fair Fashion, er for nylig flyttet ind hos Trælasten, og glæder sig til de mange aktiviteter og nyt netværk med andre iværksættere. Pressefoto

Med en donation fra Tuborgfondet i ryggen er organisationen DISIE (Danish Institute for Sustainable Innovation & Entrepreneurship) nu klar til at rette en særlig opmærksomhed på de unge, som går med en iværksætterdrøm.

DISIE er ved at finde sine ben i det nye arbejdsfællesskab for bæredygtige iværksættere, der er åbnet i Trælasten, den nye bydel ved Aarhus Å. Og det er med udgangspunkt i de fysiske rammer her, at projektet skal udfolde sig.

Omdrejningspunktet bliver faste månedlige events, hvor deltagere kan dele og få sparring til deres udfordringer, samt inspiration og nødvendig viden fra andre aktører. Sideløbende bliver der udviklet en række konkrete værktøjer i samarbejde med de unge, så de kommende grønne iværksættere hurtigere selv kan komme fra idé til forretning.

- Vores ambition er at række ud til de unge iværksættere og talenter i byen og guide dem igennem de første svære skridt i livet som iværksætter. Det skal ske gennem netværk, sparring, inspiration fra andre og viden om det at være en grøn iværksætter.

- Med tiden skal vi sammen med de unge udvikle en værktøjskasse, der kan bruges som fundament i en opstart, og senere udbredes til iværksættere i hele landet, siger vicedirektør i DISIE, Vibe Lindgård Bach.

Den nye satsning er henvendt til de unge talenter, som drømmer om at arbejde med bæredygtig iværksætteri og innovation. Tilbuddet i Trælasten giver mulighed for at etablere et netværk med relevante aktører i økosystemet, såsom andre virksomheder, uddannelsesinstitutioner, fonde og offentlige instanser.

DISIE

  • Foreningen er en non-profit organisation stiftet i 2009, hvis formål er at skabe inkubatormiljøer, hvor rammer, udviklingsmiljø og samarbejde understøtter grønne og sociale igangsættere og iværksættere. 
  • Siden 2009 har mere end 2500 unge iværksættere været en del af fællesskabet.
  • DISIE driver i dag tre arbejdsfællesskaber for bæredygtige og sociale iværksættere og små NGO’er. I Aarhus findes foruden DISIE i Trælasten også DISIE Social Innovators Hub i Grønnegade.
  • DISIE er finansieret via medlemskaber, partnerskaber og offentlig funding.
Få overblik her
FEM GODE RÅD

Sig det nu højt: Sådan lander du din første bestyrelsespost

INDSIGT

Katrine Bak Primdahl er på udkig efter den første bestyrelsespost

INDSIGT

Carl Erik Skovgaard inviterer indenfor: Bestyrelsesarbejdet er verdens bedste job

NYHEDSBREV

Han er byens - måske - største bestyrelsesprofil

NYHEDSBREV

Med alle valg følger et fravalg

OVERBLIK

Det skal du vide fra erhvervsugen

INDSIGT

Aarhusiansk startup-komet: Vi kan ændre hele marketingverdenen

INDSIGT: Der er ikke mange, der ved det, men ideen om at stifte Custimy blev faktisk født på en natklub i Madrid ud på de sene timer.

GO' TIRSDAG

Aarhus staves med Z

Aarhus er en by fyldt med unge mennesker. Fyldt både med os, der føler os unge, og med dem, der faktisk er det. Der er en overrepræsentation af unge, især på grund af de videregående uddannelsesinstitutioner, som unge fra både land og by drages af.

INDSPARK

En ÆGTE leder

Én af mine gode udenlandske venner, Chip Conley, er tidligere global strategichef hos AirBnb. Du ved – dem med alle lejemålene over hele verden.

INDSIGT

Vi tester tesen: Er iværksættere helte og topledere skurke?

NYHEDSBREV

Hvem er erhvervslivets helte og skurke?

OVERBLIK

Det skal du også vide fra ugen, der snart er forbi

NYHEDSBREV

Hvor skal vi bygge, og hvor skal vi bo?

INDSIGT

Aarhus er en magnet på retailvirksomheder

INDSIGT

På vej til Aarhus: Lidl rykker tættere på arbejdskraften

OVERBLIK

Det skal du vide fra erhvervsugen

INDSIGT

Fremtiden er digital: Her er tendenserne, du bør holde øje med