Her er 20 iværksættere fra Aarhus, du bør kende i 2023
Aarhus er en by med masser af succesfulde og spændende iværksættere. Derfor mener vi, at det er på sin plads at få dem frem i lyset.
Til at hjælpe os med at udpege et bredt udsnit af iværksættere fra hele byen, både mænd og kvinder, har vi fået hjælp fra: Per Frandsen fra EY, Anders Boelskifte Mogensen fra Founderment, Tina Skiffard fra Connect Denmark, Erhverv Aarhus, Incuba og Anders Fogh fra Startup Central.
De er alle kommet med en række bud på kandidater, hvor virksomheden har hjemme i Aarhus Kommune, er maksimalt fem år gammel og har vist synlige vækstresultater eller som har fået investorer om bord for at vækste via ekstern kapital.
1. Kanpla
Kanpla er en digital platform, der med sin app gør det nemt for kantinegæster at booke mødeforplejning eller betale for sin frokost eller take-away uden at bruge frokostpausen på at stå i kø.
Virksomheden blev stiftet af Peter Bæch og Jonas Gøttler, der mødte hinanden på Aarhus Business College i Viby. I 2022 benyttede mere end 1500 kantiner i Danmark platformen samtidig med, at mere end 95.000 kantinekunder brugte appen.
I slutning af januar i år hentede Kanpla 16 millioner kroner i en Seed-runde fra den hollandske VC-fond henQ, som dermed blev en del af investorkredsen, der også tæller etablerede erhvervsfolk som Coop-direktør Kræn Østergaard Nielsen og Astralis-investor Lasse Guldsborg.
2. ReCollector
Tenna Holdorff Christiansen blev træt af bunkerne med plastic og papir, der fyldte i køkkenet og gangen, så hun satte sig for at gøre affaldssortering nemmere, smukkere og mere ryddelig.
- Jeg manglende selv en pæn, fleksibel løsning til affaldssortering, og på den måde opstod ideen til en ReCollector. Det skal være nemt og overskueligt at affaldssortere, og det må også gerne være en æstetisk oplevelse, fortæller hun.
Tenna Holdorff Christiansen er uddannet antropolog, og virksomheden er stiftet i 2019.
3. Capturi
Capturi er en softwarevirksomhed, der arbejder med talegenkendelse og samtaleindsigter. Fra basen i Åbyhøj hjælper selskabet andre virksomheder med at analysere og forbedre deres telefondialoger med kunderne. Årligt analyserer de mere end 30 mio. telefonsamtaler og hjælper mere end 100 forskellige brands.
Virksomheden er stiftet i 2020 og har i dag omkring 40 ansatte. Efter kun et år fik de sikret sig en investering på 30 millioner kroner fra kapitalfonden VækstPartner Kapital.
Erhvervsliv Aarhus har tidligere talt med Capturi. Det kan du læse om her.
4. Vibrant
Vibrant er en fintech-virksomhed, der har har udviklet en app, der kan omdanne mobiltelefoner til betalingsterminaler. Virksomheden er stiftet i 2020 af Kasper Engaaard Krog, der også er CEO.
I maj sidste år blev Vibrant hædret med Mastercards fornemme innovationspris (Lighthouse Finitiv, red.), og kort tid efter fik de så tilført 30 millioner kroner til at styrke kampen mod markedets store, etablerede spillere. Investeringen kom fra venturefondene Byfounders og Luminar Ventures.
Erhvervsliv Aarhus har også tidligere talt med Vibrant, der sammen med Anyday er en del af den uofficielle tech-klynge i Aarhus, POP2.
5. Roccai
Iværksætter-virksomheden Roccai, der består af CEO Nanna Ulsøe, CTO Nanna Bach Munkholm og CPO Jane Houlind Ulsøe, har lavet Tinder for e-commerce, som de selv beskriver det. En intelligent algoritme, der hjælper webshops til at vise de rigtige produkter til potentielle kunder og dermed miste færre af dem.
I maj i år fik de deres første investor med ombord i form af Hands-on Mikrofonden, der har investeret 2,8 millioner kroner i Roccai.
6. Seamless Basic
Seamless Basic er eksklusivt basistøj til kvinder. Gennemgående for tøjet er, at det ikke har sømme i siden - deraf navnet - og at det er fremstillet af naturlige materialer som merinould, mulberry silke, bomuld og genanvendt silke.
Trine Weber Carlsen stiftede som 51-årig Seamless Basic efter at have arbejdet i modebranchen i mange år, blandt andet som indkøbschef i den århusianske modevirksomhed Metropol. I 2022 var hun en tur i DR-programmet Løvens Hule og gik derfra med en investering fra Mia Wagner, der købte 30 procent af virksomheden for 400.000 kroner.
7. Landfolk
Landfolk udlejer luksussommerhuse i Danmark, Norge og Tyskland, og det seneste år har de solgt 60.000 overnatninger. Virksomheden blevet stiftet i 2021 af CEO Christian Schwarz Lausten, Head of brand og Marketing Camilla Swartz Primdahl, Head of Design Lars Kloster Silkjær, CTO Chris Kjær Sørensen, software-ingeniør Jonas Grau og Anders Boelskifte Mogensen, der er bestyrelsesformand.
Landfolk har flere investorer i ryggen blandt andet Brightfolk, der er ejet af Anders Holch Povlsen, og senest har venturefonden Seed Capital har netop investeret 28 millioner kroner i virksomheden.
8. Relewise
Relewise er en moderne personaliseringsplatform, der leverer skræddersyede og relevante online-oplevelser gennem personaliserede søgninger og anbefalinger. Relewises algoritmer formår at skabe personlige online-oplevelser for den enkelte bruger ved kontinuerligt at analysere adfærd, trends og andre tilgængelige data.
Virksomheden er stiftet i 2018 af Ronnie Balle, Brian Holmgård Kristensen og Sune Hansen og har i dag 11 ansatte.
9. Hakio
Hakios digitale platform kan via kunstig intelligens og avancerede machine learning-algoritmer hjælpe virksomheder med at købe ind i de rette mængder, på de rette tidspunkter og uden at spilde en masse unødvendige arbejdstimer.
- Vi startede Hakio ud fra en vision om, at man ved bedre brug af den tilgængelige data kan få en meget bedre forståelse for efterspørgslen af sine varer. På den måde kan vi hjælpe e-handelsvirksomheder med at have de rette produkter på hylden, siger Malte Bjerg Vittrup, som er medstifter og CEO i Hakio.
Hakio har modtaget en større investering fra Blazar Capital og Founderment.
10. Whistleblower Software
Whistleblower Software er på blot to år gået fra idé til en værdiansættelse på over 100 mio. kroner. Virksomheden har bygget en platform, der gør det muligt for ansatte anonymt at fortælle ledelsen i virksomheder om uregelmæssigheder på arbejdspladsen, som et EU-direktiv har gjort til et lovkrav.
De tre stiftere Jakob Lilholm, Kristoffer Abell og Magnus Boye er henholdsvis 24, 28 og 23 år, og de stiftede virksomheden i 2021. I marts modtog de en investering på 23 millioner kroner fra en britisk kapitalfond.
11. Priceshape
Priceshape blev grundlagt i 2018 i Risskov af barndomsvennerne Frederik Christiansen og Kasper Strand, der i dag deler titlen som CEO. De har omkring 30 ansatte.
PriceShape er en Software as a Service (SaaS)-virksomhed, der har specialiseret sig i dynamisk prissætning og overvågning af konkurrenter for webshops og brands - hvilket muliggør prisoptimering. De hjælper virksomheder med at optimere deres prisstrategi baseret på konkurrent-data - herunder priser, lager og sortiment.
12. Elisa - Easy Live Sales
Easy Live Sales er grundlagt i februar 2021 af Nikolai Aas Pedersen, Rasmus Aas Pedersen og Christian Vester. Det er en softwarevirksomhed centreret omkring ”Ja tak-robotten” Elisa, der hjælper butikker med liveshopping direkte på Facebook. I 2022 tilføjede de Sprii til porteføljen, som er den første danske streamingtjeneste dedikeret til liveshopping.
Erhvervsliv Aarhus har både talt med Easy Lives Sales om liveshopping og deres nye streamingtjeneste Sprii.
13. Anyday
Anyday er stiftet i 2020 og er en del-betalingsløsning. De kommer med et bud på, hvordan webshop-kunder - helt uden at betale renter og gebyrer - kan betale for deres varer via delbetalinger, fordi webshoppen, der handles på, på forhånd har indvilliget i at betale nogle lidt højere transaktions-omkostninger.
I marts sidste år hentede Anyday en investering fra Inventures på 30 millioner kroner. De er en del af den uofficielle tech-klynge POP2 i Skejby og det fællesskab har de tidligere talt med Erhvervsliv Aarhus om.
14. Candeno
Candeno har samlet alt inden for jobsøgningsspektret på én platform. Platformen giver brugerne adgang til webinarer, feedback på deres materiale, en omfattende jobdatabase og et inspirationsunivers med artikler, der dækker alt inden for jobsøgningen fra A-Z.
Virksomheden er stiftet i 2018 af Daniel Buus Christiansen, Mads Blom Nikolajsen, Mathias Bøgvad Appel og Victor Brøgger, som alle fortsat er en del af virksomheden. De har omkring 30 ansatte og har flere investorer ombord.
15. Clutch Nutrition
Clutch Nutrition er en bio- og foodtech startup. Målet er at tilbyde forbrugerne sund funktionel ernæring, nemt og bekvemt. Deres første produkt, Clutch Mindset, er en prisbelønnet funktionel drik til hjernen, der kombinerer sundhed og funktion. De sælger i dag deres produkter til godt 600 butikker og en lang række private virksomheder.
Virksomheden er stiftet af Martin Kilic og Rune Rønhave Laursen i 2019, og de er i dag en del af Agro Food Park. Sidste år var i en tur i Løvens Hule, hvor de efter et langt indløb hentede en investering fra Christian Arnstedt, der købte 15 procent af virksomheden for 600.000 kroner, og Jacob Risgaard, der købte fem procent for 200.000 kroner.
16. Rosa Faizzad
Rosa Faizzad stiftede i 2020 sin virksomhed, der sælger tøj til kvinder i eget navn. Hun er uddannet lærer fra Via University College og er selvlært tøjdesigner.
Sidste år åbnede hun dørene til sin nye butik og showroom i Vestergade, og det var også samme år, hvor hun fik en investor med ombord.
Hendes tøj er i dag jævnligt at finde i internationale modemagasiner, hvor det hidtidige højdepunkt må være sidste års feature i Vogue.
Rosa Faizzad har tidligere fortalt Erhvervsliv Aarhus om hendes iværksætterrejse, og det kan du læse her.
17. Siana
Siana har siden 2019 arbejdet på et unikt software- og hardwareprodukt. Konkret skal produktet ruste produktionsvirksomheder og virksomheder inden for forsyningssektoren mod produktionsstop og nedbrud, der opstår som følge af fejl og slitage i særligt roterende maskiner, herunder motorer, pumper, gear og lejer.
Virksomheden har i øjeblikket tre ansatte, og de modtog sidste år et legat på 650.000 kroner fra Innovationsfondens Innobooster-program. Virksomheden er derudover blevet nomineret til Årets Startup ved Incuba-prisuddelingen i Aarhus.
18. Cystotech
Cystotech arbejder på udvikling af en software, der ved hjælp af kunstig intelligens kan spare sundhedsvæsenet for millioner af kroner verden over. Softwaren kan afsløre blærekræft, som er en af de kræftformer, der bruges flest ressourcer på at behandle.
Iværksætterprojektet har foreløbig hentet 8,5 millioner kroner i investeringer fra business angels, Den Midtjyske Iværksætterfond, Vækstfonden og Innovationsfonden. Pengene bruges i øjeblikket på at skabe en særlig teknologi, der med stor grad af sikkerhed kan hjælpe læger med at identificere forandringer i urinblæren i forbindelse med kikkertundersøgelser.
19. Capsule
I begyndelsen af 2023 siden lancerede tre unge iværksættere en digital garderobe-app, som skal hjælpe særligt kvinder til at få mere ud af deres garderobe og undgå fejlkøb. På kort tid er de stormet frem, og i øjeblikket har Capsule 11.000 brugere og 17.000 downloads.
I marts sikrede de sig en kapitalindsprøjtning på lige over fire mio. kroner fra investeringsselskabet The Adventures, Unico Capital, og investor Martin Lykke Suhr. Pengene skal bruges til at skalere internationalt, videreudvikle appen og implementere en forretningsmodel.
I begyndelsen af året var Stiften forbi tech-startuppen. Det kan du læse mere om her.
20. Holdbar
Holdbar er stiftet i november 2022 af Lasse Kjær i samarbejde med blandt andre Poul Thyregod, CEO i Proshop og Per Kirchner, CEO i Novicell. De tilbyder en alt-i-én softwareløsning til oplevelsesbranchen, der hjælper udbydere med markedsføring, salg og administration.
Virksomheden fik i februar 2023 tilført syv millioner i vækstkapital fra venturefonden Founderment, Proshop-direktør Poul Thyregod og Vækstfonden. Virksomheden har foreløbig seks ansatte i Aarhus og to i København.
Erhvervsliv Aarhus har talt med Lasse Kjær om at bygge en virksomhed for anden gang. Det kan du læse her.