Annonce
Lars Gylling, associeret partner og Head of Business Development hos Cebra, der er en dansk tegnestue stiftet i 2001 med kontorer i Aarhus, København og Abu Dhabi. Pressefoto
KLUMME

Vi skylder os selv og hinanden at investere i arkitektur – ikke blot i byggeri

Lige nu arbejder Aarhus Kommune på at formulere en ny politik for arkitektur og by-kvalitet, som skal erstatte den nuværende arkitekturpolitik fra 2012. Det kan måske virke lidt fjernt for de fleste. Men det er faktisk vigtigt – ikke kun for arkitekter og politikere.

En arkitekturpolitik sætter nemlig rammerne for, hvordan vores fælles by skal udvikle sig i de kommende år. Den definerer, hvilke pejlemærker, der skal sættes for den bæredygtige udvikling, for kvaliteten af vores by, for den lokale forankring og for arkitekturen. Derfor vedkommer det os alle sammen – ikke mindst erhvervslivet.

Du har måske ikke tænkt over det før. Men du omgiver dig med arkitektur hele tiden - i dit hjem, på dit arbejde, på vej hjem gennem byen, når du køber ind, når du holder fri og mange andre steder. Og arkitektur er en fuldstændig afgørende faktor for, hvordan vi har det, og om vi trives.

Det er videnskabeligt bevist, at fysiske omgivelser i meget høj grad påvirker menneskers helbred og trivsel - både positivt og negativt. Velgennemtænkt arkitektur, og samspillet med omgivelserne, påvirker vores sundhed og velbefindende og bidrager til fx et godt arbejdsmiljø. Den påvirker meget konkret vores evne til at tilegne os ny viden, være innovative og til at præstere. Samtidig kan arkitektur bidrage til at skabe stolthed blandt dine medarbejdere og understøtte din virksomheds brand, identitet og kultur.

Sidst men ikke mindst er det at skabe arkitektur af høj kvalitet afgørende for, om en bygning er bæredygtig over tid. Arkitektonisk kvalitet handler nemlig ikke kun om, at en bygning har høj æstetisk kvalitet. Det handler i lige så høj grad om indpasning i konteksten, om funktionalitet og om materialevalg. Når vi skaber robuste bygninger af høj kvalitet, og som funktionelt kan tilpasses over tid, er chancen for, at vi i fremtiden vil bevare og transformere de bygninger meget højere - og det er i sidste ende det langt mest bæredygtige.

I mange af de projekter, som vi beskæftiger os med på tegnestuen, oplever vi heldigvis at samarbejde med ambitiøse bygherrer, som gerne vil investere i kvalitet, og som har et langsigtet blik på den arkitektur, vi skaber sammen – bygherrer som med andre ord også tror på, at det betaler sig at investere i arkitektur frem for blot at investere i byggeri. De føler, ligesom os, en forpligtigelse til at tænke langsigtet og til at efterlade et positivt aftryk på verden omkring os - både æstetisk, menneskeligt og klimamæssigt.

Når vi udvikler vores fælles by, er det derfor vigtigt, at vi investerer i kvalitet – også selvom det på den korte bane ikke nødvendigvis er den billigste løsning. Men kigger man på drift og fleksibilitet over tid, vil rigtig mange opleve, at det også økonomisk betaler sig. Vi skal skabe rum, bygninger og miljøer – både ude og inde - der også har en æstetisk og funktionel kvalitet om 50 og 100 år. Det skylder vi os selv og hinanden som et reelt bidrag til den gode by og til den grønne omstilling.

Så næste gang du går en tur i Aarhus – gennem Ø-gaderne, Frederiksbjerg, langs åen eller gennem jeres butik eller kontor, så tænk over, hvad der er kvalitet for dig og din virksomhed. Og prøv så at overveje, hvordan de fysiske rammer omkring dig giver noget tilbage til din virksomhed og til vores fælles by.


Få overblik her
REKRUTTERING

Proshop har plads til alle - uanset hvilke udfordringer de kommer med

GODE RÅD

Proshop deler tre gode råd til mere socialt ansvar

INDSIGT

E-handelsprisen 2022: Her er vinderne fra Aarhus

OVERBLIK

Her får du ugens korte nyhedsoverblik

NYHEDSBREV

Proshop: Socialt ansvar er alles ansvar

INDSIGT

Vertica er årets bedste praktiksted: Her deler de opskriften på succes

OVERBLIK

Det bør du også vide fra byens virksomheder

Efter mere end syv år på posten som administrerende direktør er Klaus Bendix Poulsen fortid hos Byggeselskab Mogens de Linde. Med virkning fra 1. april er Thomas Dahl Jensen tiltrådt topchefstillingen.

NYHEDSBREV

Aarhus har et unikt miljø for e-handel

- Det er helt vildt, hvad de kan i Aarhus.

OVERBLIK

Værd at vide fra virksomhederne i Aarhus

Aarhus Investor Summit - Science Edition arbejder for at give startups og spinouts mulighed for at møde og tiltrække både lokal, national og international kapital. I et unikt samarbejde med Aarhus Universitets Technology Transfer Office (TTO) overlader årets første summit scenen til vigtig forskning fra Aarhus Universitet.

INDSIGT

Seks nomineringer til branchepris: Aarhus er centrum for e-handelsløsninger

INDSIGT

Disse Aarhus-virksomheder kæmper om årets e-handelspriser

INDSIGT

Kunstig intelligens kan styrke din kundetilfredshed

TRE VÆRKTØJER

Capturi deler 3 værktøjer til en lettere hverdag

INDSIGT

Ugens finansnyheder fra Aarhus

NYHEDSBREV

Capturi hjælper dig med at forstå kunderne

NYHEDSBREV

Træn dine ansøgere og få bedre kandidater

OVERBLIK

Ugens nyhedsoverblik fra erhvervslivet i Aarhus